idezojelek

Lakmusz-matek: tizenkilenc, vagy majdnem húsz

Verejtékes munkában számolgatja a román kormányfőket a sorosista cenzorbrigád.

Cikk kép: undefined
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Régebben üres perceimben elgondolkodtam azon, hogy mi hiányzik a konzervatív újságírásból, amitől mi is igazi függetlenné és objektívvá válhatnánk azok szemében, akik magukat függetleneknek és objektíveknek nevezik.

Aztán egyszer csak megalakult a Lakmusz nevű portál.

A tényellenőr csapat, akik kíméletlenül leleplezik a propagandát, a hazugságokat, a csúsztatásokat és mindenféle trükközést. Attól most tekintsünk el, hogy ezt a cenzorbrigádot Soros György kedvenc blogjának, a 444.hu szerkesztőségének munkatársaiból verbuválták még a múlt év elején.

Ezúttal jobb dolguk nem lévén, a nyári melegben egészen vicces tényellenőrzési kísérletet hajtottak végre: elkezdtek matekozni, hogy leleplezzék Orbán Viktort. A hosszú, sikertelen évek után végre felcsillant a remény, hogy „megfogják” a kormányfőt, ezért leültek és megszámolták, hogy miniszterelnökként összesen hány román kollégával volt dolga. Orbán Viktor ugyanis a tusnádfürdői beszédében úgy fogalmazott Marcel Ciolacu, Románia június 15-én beiktatott miniszterelnökével kapcsolatban: „Új miniszterelnök: új esély. Hátha kijön ebből valami, ami mindkettőnknek jó. Mióta miniszterelnök vagyok, ő a huszadik román kollégám. Hátha huszadszorra sikerül.”

 

Papír, ceruza, számológép elő, Lakmuszék összeadtak, kivontak, gyököt vontak, sorjáztak a román ügyvezető és megválasztott miniszterelnökök nevei. A cikkben még részletezték is, hogy milyen nehéz volt eligazodni a kétségtelenül „mediterrán” típusú román kormányzati helytörténetben, ahol szinte soha nem tölt ki egy ciklust egyazon kormány és miniszterelnök. A komoly tényellenőrök egészen komikus mondatokat is leírtak, íme az egyik: „Bár Romániának tényleg nagyon sok kormányfője volt az elmúlt időszakban, a 20-as szám sehogy sem jött ki. Majdnem 20 is csak akkor, ha a néhány napra kinevezett ügyvezető miniszterelnököket is számításba vesszük.”

 

Nekem sem volt kedvenc tantárgyam a matek, de abban biztos vagyok, hogy a tudomány mai állása szerint a „majdnem 20” értelmezhetetlen szám.

Aztán azzal szórakoztatták a portál olvasóit, hogy a román kormányzati oldal csak 17 miniszterelnököt nevesít, míg a Wikipédia 19-et. Az eltérés abból ered, hogy a hivatalos román kormányoldal valami rejtélyes oknál fogva kihagyott két ügyvezetőt a felsorolásból. Ekkor már kezdtem sajnálni a tényellenőröket. Nincs irigylésre méltó dolguk, de aki miniszterelnököt akar leleplezni, az küzdjön meg a sikerért. Így is lett, learatták a verejtékes munka gyümölcsét és végeredményt hirdettek: nem 20 az a húsz, csak 19, azaz tizenkilenc. Egy híján húsz.

 

Bár én a Lakmusz helyében utánaszámolnék.

 

Borítókép: Orbán Viktor beszéde Tusnádfürdőn (Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Szőcs László avatarja
Szőcs László

Atomfenyegetőzés férfihiúságból

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente
idezojelek

Térkép e táj

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Macron úr, harcoljon ön Ukrajnában!

Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Influenszerek Pressman szeánszain

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.