Dés László az egész magyar társadalmat kiosztotta

Pedig az elején még felcsillant a remény, hogy mégis megússzuk a kötelező siránkozást.

2023. 08. 19. 17:37
DÉS László
Budapest, 2019. december 6. A magyar zenemûvészet kategória kitüntetettje, Dés László Kossuth- és Liszt-díjas érdemes mûvész, elõadómûvész, zeneszerzõ a Prima Primissima díjátadó gálán a Müpában 2019. december 6-án. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Interjút adott a Telexnek Dés László, és aki arra számított, hogy kesereg egy sort „a siralmas magyar közállapotok” miatt a zenész, annak nem is kellett csalódnia.

Pedig az interjú elején felcsillant a remény, hogy talán mégis megússzuk a kötelező siránkozást Déstől, aki beszélt sajnálatos betegségeiről, zenei terveiről, régi történetekről.

A Telex nem lenne Telex, ha nem kérdeztek volna rá arra, hogy az egészségügyi intézményekben milyen tapasztalatai voltak – de Dés csak félig ütötte le a magas labdát: „A viszonyok, az egészségügy általános állapota eléggé rémes. Az orvosok és az ápolónők viszont szenzációsak voltak” – válaszolta, de valószínűleg az interjú alanya és készítője is érzékelte, hogy ennél azért komolyabb kritikát kell kiizadniuk magukból a jelenlegi Magyarország felé. 

Az interjú végére Dés bele is jött, olyan alaposan kiosztotta a magyar társadalmat, hogy Dull Szabolcsék mind a tíz ujjukat megnyalhatták.

A nyugati demokráciákat a szolidaritás élteti, a citoyen magatartás, a civil kurázsi. Ha viszont az autóban van elég benzin, és van esetleg még egy hétvégi ház is, akkor a magyar középosztály nagy részének már jó, már elégedett. Nagyon nagy baj, hogy ennyivel ki lehet fizetni egy társadalmat.

Veretes mondatok, amelyek után a zenész leszögezte, mindezek fényében örül annak, hogy az unokái már külföldön élnek.

(Mintha ismerősek lennének ezek a szavak, legutóbb az RTL Klubon sokat szereplő Dietz Gusztáv jelentette ki, hogy a gyerekeit arra neveli, hogy menjenek el ebből az országból)

Dés még hozzátette azt is, hogy „1983-hoz képest „rosszabb a közérzetünk”. 

Neki lehet. De biztos, hogy az általa lenézett társadalom ül fordítva a lovon?

Borítókép: A magyar zeneművészet kategória kitüntetettje, Dés László a Prima Primissima díjátadó gálán a Müpában 2019. december 6-án. (Borítókép: MTI/Szigetváry Zsolt)

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson IDE!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.