idezojelek

Bombera Krisztina mutatja a jövőt: rántott csótány és más ehető rovarok

Biztos, hogy bele kell törődni mindebbe?

Teveli Zoltán avatarja
Teveli Zoltán
Cikk kép: undefined

Ázsiából tartott „bogárbemutatót” Facebook-oldalán az RTL Klub korábbi műsorvezetője, Bombera Krisztina, aki egy kambodzsai „terülj, terülj, asztalkám” képsorait közvetítette. 

Az asztalokon csupa olyan fogás volt látható, amelyik európai ember számára inkább furcsa, de még inkább gyomorforgató: kukacok, bogarak, rovarok, illetve elméletileg rántott csótány is volt az asztalon.

A feminista újságíró két dolgot leszögezett: egyrészt ez a menü a kinti emberek számára sem jelenti a mindennapok részeit, másrészt ő maga iszonyodva figyelte, eszébe sem jutott volna megkóstolnia az ízelt lábú csemegéket.

Ami miatt külön is elgondolkodásra érdemes a bejegyzés, az az alábbi gondolatmenet.

„Jelen pillanatban elképzelhetetlennek tartom, hogy egy ilyen jószágot megkóstoljak, pedig a pókok és rovarok a jövőben lehet, hogy megkerülhetetlen étrendi alternatívát jelenthetnek akár nekünk is Európában: magas a fehérjetartalmuk, jó a tápértékük, és lényegesen sokkal-sokkal kisebb a környezeti terhelésük, mint például a szarvasmarháké. A bolygónak jobb lenne, ha mi  több tücsköt-bogarat ennénk és például kevesebb burgert, és az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete szerint ez előbb-utóbb nekünk is jobb lenne, hiszen a most fogyasztott állataink többsége egyre drágább lesz, az élelmiszer-ellátás sok okból egyre bizonytalanabb…”

Nem kétlem Bombera Krisztina jóhiszeműségét, mint írásából kiderül, szakértővel is konzultált a kérdésben.

Mégis ott motoszkál az emberben a kérdés: biztos, hogy ezt nekünk el kell fogadni és magától értetődőnek kell tekinteni, hogy a jövőben bogarakat KELL ennünk? Csak azért, mert az Európai Bizottság egyre jobban pedzegeti mindezt

Jelenleg még csak ajánlgatják, de ismerve több más közéleti kérdésben lejátszódó folyamatot, bizony könnyen lehet, hogy valamikor a jövőben kötelezni akarnak minket majd minderre.

Gondoljunk például arra, hogy a Berlini Egyetem menzájáról száműzik a húsételeket, mindezt a klímavédelem nevében.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

De nem csak a mi ízlésünkről van szó.

Európa marhatenyésztői egyre nagyobb gondban vannak, egyre többen adják fel az akár generációkon átívelő foglalkozásukat, mert a sokszor mesterségesen teremtett gazdasági környezet erre kényszeríti őket. Amihez nemcsak a különféle szabályozások, hanem a vegán terrorizmus is hozzájárul, különösebb következmények nélkül támadhatnak meg és okozhatnak súlyos károkat például Franciaországban hentesüzletek ellen. 

Talán az most a nyugat-európai hentesek „szerencséje”, hogy a szélsőséges aktivisták mostanság a műalkotásokat vették célba a „bolygó védelmében”.

Ami a rovarevést illeti, nem szerettem volna felkészületlenül a témához hozzászólni, így szerét ejtettem, hogy megkóstoljam a szárított tücsköt, kurkuma ízesítéssel.

Jelentem: annyira nem rossz, de nem is különösebben jó, amolyan snackszerű rágcsálnivaló. Két falat után mindenesetre a szemétben landolt a „csemege”.

Azt javaslom, maradjunk a hamburgernél!

Borítókép: Kurkumával ízesített szárított tücsök (Fotó: A szerző felvétele)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Megint csak a szív diadala

Szőcs László avatarja
Szőcs László

Atomfenyegetőzés férfihiúságból

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente
idezojelek

Térkép e táj

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Macron úr, harcoljon ön Ukrajnában!

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.