idezojelek

Na végre! A Vatikán megunta az elszabadult klímaaktivisták tombolását

Tetemes pénzbírság – kezdetnek nem rossz.

Teveli Zoltán avatarja
Teveli Zoltán
Cikk kép: undefined
Fotó: ANGELO CARCONI

Harmincezer euró, azaz mintegy 11 millió forintnyi kártérítés megfizetésére kötelezett a vatikáni büntetőbíróság két olasz klímaaktivistát, akik a Vatikáni Múzeum egyik csodálatos szobra, a Laokoón-csoport talapzatához ragasztották oda magukat.

Az aktivisták a már jól ismert csoportosuláshoz tartoznak, az „Utolsó nemzedék” nevű társaság mind nagyobb feltűnést igyekszik kelteni, és ehhez minél barbárabb cselekedeteket követnek el.

Műemlékek, műalkotások gyakorta esnek áldozatul a fennkölt eszmékkel alátámasztott rongálásuknak. Néhány hete pedig faszénkorommal festették feketére a római Trevi-kút vizét, akkor éppen a fosszilis tüzelőanyagok ellen tiltakozva.

De ha éppen nem a művészeti nagyságokat veszik célba, akkor elfűrészelik Berlin karácsonyfáját, nehogy már a kereszténység egyik legfontosabb ünnepén ne üljenek tort ezek a vandálok.

A vatikáni bíróság most úgy gondolta, ideje határt szabni a fanatikus barbároknak, és a jókora pénzbüntetés mellett felfüggesztett börtönt ad az elkövetőknek. 

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mennyivel másabb hozzáállás ez, mint azé a holland bíróé, aki azon címszó alatt ítélt egy korábbi hasonló ügyben enyhébb büntetést, mert úgymond „nem akart eltántorítani másokat a tiltakozásuk kifejezésétől”.

A mostani ítélet azonban határozott irányban mutat: meg kell állítani ezeket az alakokat, teljesen mindegy, hogy mivel akarják alátámasztani ideológiájukat.

A büntetés azonban így is csupán szimbolikus, ezek a klímaaktivisták, illetve a szervezeteik egyes hírek szerint komoly büdzséből gazdálkodnak, így telik megfelelő felszerelésre (Berlinben például egészen véletlenül éppen a kezük ügyébe akadt egy munkagép, amelynek segítségével fel tudtak mászni a már említett karácsonyfa legtetejére – hogy tönkretegyék azt.)

Egy tényfeltáró cikkből korábban kiderült, hogy ​​​​​​​akár 1300 eurós fizetést is kaphatnak havonta az aktivisták, ami ugyan a német átlagfizetésekhez képest nem túl sok, ám a fiatalok gyakorlatilag zsebpénzként tesznek szert erre az összegre, s úgy bizony már nem olyan rossz kereset. 

No és az is felettébb érdekes, hogy jön létre a finanszírozási konstrukció: a pénz az Utolsó generációnak adott adományokból származik, miközben a Wandelbündnis, azaz a Változás Szövetsége biztosítja a jogi keretet és adja ki a szerződéseket.

 

Az is kiderült, hogy az egyik fő forrásuk az USA-ból származik, az amerikai Climate Emergency Fund (Klíma Vészhelyzet Alap) nevű ngo-tól, amelynek számos „bőkezű filantróp” adakozik.

Úgyhogy részmunkaidős aktivisták ide vagy oda, a büntetést ki fogják tudni fizetni.

Last Generation activists in court over Laocoon statue
Ester Goffi és Guido Viero klímaaktivisták mellett feltűnt az Amnesty International képviselője is. (Forrás: EPA / Angelo Carconi)

Akárhogy is, a vatikáni bíróság döntése a megfelelő irányba mutat. A szoborrongálás, a karácsonyfa tönkretétele és a többi barbár tett ne legyen olyan olcsó mulatság. A klímaaktivisták sem tehetnek meg bármit.

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson IDE!

Borítókép: A most elítélt Ester Goffi klímaaktivista. (Forrás: EPA / Angelo Carconi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente
idezojelek

Térkép e táj

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Macron úr, harcoljon ön Ukrajnában!

Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Influenszerek Pressman szeánszain

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Endréék megmondják a tutit

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.