Neo Gourmet étterem a Quisine helyén Temesváron

Név-, dizájn- és kínálatváltás a minőségközpontúság megőrzése mellett.

Borbély Zsolt Attila
2022. 03. 29. 13:54
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Temesvár történelmi belvárosa, amelynek térképét a Pallas Nagy Lexikonának millenniumi kiadásában a megfelelő szócikknél megtalálhatjuk, viszonylag épségben vészelte át az azóta eltelt több mint száz esztendőt. Kevés épületet ért bombatalálat, hirtelen csak egyet tudnék mondani, a jelenlegi Újklinika helyén egykoron magasodott, impozáns Császári és Királyi Hadapródiskoláét. A kommunizmus korszaka sem ártott az épületek többségének, amelyek egy részét az elmúlt évtizedekben korhűen felújították.

A városvezetés néhány évvel ezelőtt drasztikust döntést hozott: az egész belvárosból kitiltotta az gépjárműveket, a turisták nagy örömére és a helyben lakók bosszúságára. Ily módon a hajdani Lloyd sor és a Rezső utca mellett sétálóvá vált további bő tucatnyi utca. Ezek korábban is megszámlálhatatlan vendéglátó egységnek adtak otthont, azóta további helyek nyíltak. A prímet a Jenő herceg utca viszi, de versenybe száll a Lenau, az Erzsébet, a Városháza, a Hunyadi s a Mercy utca is.

A legfeljebb 150 méter hosszú, a Losonci tértől a Jenő herceg térig tartó Hunyadi utcában működik többek között az Á La Maison nevű reggeliző, amelyről tettem már említést e rovatban, a Jack’s bistro, a szintén street food ételekre és nem kis részben burgerekre építő, remek német sörválasztékot kínáló George Snack, az Alma dulce névre hallgató átlag feletti cukrászda, a minőséginek mondható Prospero pékség-hálózat egyik kirendeltsége, valamint a tisztes olasz fogásokat kínáló La Trattoria Cucina Moderna.

2019-ben ebben az utcában nyitotta meg kapuit egy átlagos kávézó helyén az egyedi belterű, színvonalas nemzetközi konyhát működtető Quisine étterem. A kiszolgálás nem volt épp kifogástalan, viszont az ételek prezentációja, a választék, a konyha kreativitása s a technológiai kivitelezés kiemelte az éttermet a regionális mezőnyből. A román Gault Millau kalauz megengedő pontozása szerint akár 13 pontot is kaphatott volna a hely. (A jeles étteremkalauz csak két ízben jelent meg, 2018-ban és 2019-ben, azóta nem hallani róluk. Honlapjuk működik, de frissítést nem érzékeltem, megszűnt helyek is szép számmal fel vannak még tüntetve rajta. A Quisine a nyitás időpontja miatt nem kerülhetett be a merítésbe.)

A képek a szerző felvételei.

A Quisine helyén az idén egy új étterem nyílt Neo Gourmet néven. Nem kizárt, hogy ugyanazon befektetőcsoport jegyzi ezt is, mert a Google Mapsen fent hagyták a korábbi értékeléseket az új név alatt, pedig más a kínálat, más a kiszolgáló személyzet és a dizájnon is változtattak.

A tányéralátét által rögzített szusiválaszték mellett tartanak sokféle, zömmel mediterrán előételt, melyek között feltűnik néhány helyi fogás is, mint például csukaikra, tepertőkrém és sült csontvelő. Kínálnak továbbá burgereket, csirke-, sertés- és marhahúsokat, továbbá zöldségeket sütve, többnyire Josperben, valamint vonzó desszerteket.

Az árak értékarányosak. Előételek átszámítva 2000 és 3200, főételek egy kivételével köret nélkül 2400 és 4500, köretek zöme 900 és 1500, desszertek 1700 és 2800 forint között kaphatók.

Az itallap erőssége a borfejezet, több, mint hetven nemes nedűt kínálnak többnyire Olaszországból, de minőségi a tágan értelmezett Erdélyből és a Kárpátokon túlról származó szortiment is. Kimérve csak nyolc tételt adnak. Impozáns a frissen préselt gyümölcslé-választék. A sörfront gyengécske, csak nagyipari multisöröket tartanak.

Az étlap legizgalmasabb fejezete „világ körüli” utazásra hív. Francia-, Görög-, Magyar-, Olasz- és Spanyolország, valamint Románia konyhájának egy-egy fogását gyűjtötték itt össze, kiegészítve egy ázsiai ihletésű kompozícióval. Mindhárman innen választottuk főételünket. Jómagam mélysütött tintahalkarikákat tzatzikivel, ami nyilván Görögországot idézte fel, egyik asztaltársam brie sajttal töltött helyben készült ravioliszerűséget roston sült hízott kacsamájjal, amit olasz-francia fúziónak mondhatnánk, az étlapon a francia színeket képviselte.

Magyarországot érdekes módon nem gulyás, paprikás vagy halászlé jelenítette meg, hanem a másik asztaltársam által választott serpenyős kacsamell zsírban pirított burgonyával és karamellizált hagymával, amit inkább a „nemzetközi konyha” címszó alá sorolnék.

Ételeink ízletesek voltak, a hal frissnek bizonyult, ügyesen sütötték meg, a kacsát vákuum alatt hőkezelték mielőtt serpenyőbe került, jó tartása és íze volt a krumplinak, a hagymalekvár is rendben találtatott, bár egy fokkal édesebb volt az optimálisnál. Egyedül a be nem ígért zöldspárga lógott ki e képből a szottyadtságával, nélküle erősebb lett volna a tányér.

Ettünk egy desszertkört is, ezek virtuózan tálalt ízletes alkotások voltak. A séf desszertje ismerősnek tűnt a Fehér Lóhoz címzett étteremből, csokigömbbel vaníliakrém, gomolygó szárazjégen tálalva. Remekül sikerült az epres mandulás Valhrona csokimousse, s a fagylalttal és áfonyaszemekkel tálalt, rózsaformát öltött almás tarte sem okozott csalódást, bár a katarzismentes fagyi eltakarta az étlapfotón megcsodálható almarózsát.

A kiszolgálással is meg voltunk elégedve ezúttal. A kedves, törekvő, fiatal pincérünk elmondta, hogy Moldovából érkezett nemrégiben, alighanem erre vezethető vissza, hogy úgy tippelte, lengyelül beszélgetünk egymással, rá is kérdezett, hogy biztos legyen benne. Olyan megesett már velünk Temesváron, hogy egy négy-öt éves forma kisgyermek azt mondta az apjának románul egy parkban mögöttünk, hogy első ízben hall embereket magyarul beszélni, de hogy lengyelnek véljék a magyar szót, ez újdonságnak számított. Ez van sajnos, a két világháború között nagyszüleink elmesélése szerint a város román lakosságának szinte minden tagja tudott magyarul és megtiszteltetésnek vette, ha befogadták egy magyar és/vagy német polgári társaságba, ma már alig hallani magyar szót az utcán.

Visszatérve a Neo Gourmet étteremre, ez méltó örököse a Quisine-nek, a váltást ahhoz tudnám hasonlítani, ahogy a veszprémi Chiantiból ugyanaz a csapat Gusto13-at csinált. Az átlag feletti színvonal megtartása mellett vált közérthetőbbé, populárisabbá a kínálat. Csak így tovább!

 

Elérhetőségek:

Neo Gourmet

Temesvár, Hunyadi (jelenlegi román nevén Vasile Alecsandri) 7.

Telefonszám: + 40 747 847 463

Honlap: bistroneogourmet.ro

E-mail-cím: [email protected]

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.