Nemzetközi balti porter nap

Kőolaj sűrűségű, magas alkoholtartalmú, édeskés és gyógyfüvesen keserű, mégsem Unikum. Mi az? A balti porter, a „szegény keleti szláv polgár russian Imperial stoutja”. Kelet-Európa megirigyelte a nemzetközi IPA-napot, és 2016 óta minden január harmadik szombatján megünneplik a memzetközi balti porter napot is.

2024. 01. 18. 15:05
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alsó erjesztésű és mégis porter

A balti porter a 18-19. században a Baltikumban majd a lengyel és cseh területen kialakult sörstílus. A sztori szerint az orosz cári udvarnak, főleg II. Katalin cárnőnek köszönhette létrejöttét, aki a nyalka férfiak mellett az erős fekete söröket is lelkesen fogyasztotta. A stout - azaz erős - porter, amit a tengeri szállítás miatt még erősebbre főztek innen szerezte a russian imperial stout stílusnevet, hiszen ki ne szeretne udvari szállítóvá válni. Ennek a sörstílusnak a divatját próbálták a helyi sörfőzők aktualizálni a saját technológiai és alapanyag-lehetőségeikhez idomítva. Így lett egy kicsit füstösebb, kesernyésebb, likőrösebb ízvilágú a stoutoknál, portereknél, és persze a lágerek elterjedésével ugyanolyan alsó erjesztésű élesztővel készül, akár egy pilzeni, vagy egy baksör. Legközelebbi rokonságban a név ellenére a sötét duplabakokkal van, de azoknál is karakteresebb ízvilágú, sokszor cukorral vagy malátasziruppal esetleg melasszal erősítik, édesítik.

A szerző felvétele

A balti államokban és főleg Lengyelországban minden valamirevaló főzde készít saját balti portert. Nagyüzemi archetípusa a Żywiecz Porter, vagy a litvánoknál az Utenos Porter, de találunk szép számmal craft balti portert is, mint például a Vienna Craft Bier Festen is bemutatkozó Browar Recraft rendkívül igényes darabját. Általában 7-9% alkoholtartalmú, erősen malátás, sötét sör, pörkölt, kávés-csokis jegyekkel és sötét, bogyós gyümölcsök illatával-ízeivel.

 

Európa legerősebb söre

A cseheknél is divat volt, főleg a téli időszakban a testes, tartalmas, édes sötét sör. Az 1871-ben alapított pardubicei sörgyár az első modern sörfőző üzem volt egész Kelet-Csehországban. 1889-ben új serfőzőmester, Alois Šimonek állt munkába a gyárban és már a következő év márciusára új sörrel is rukkolt elő. Ez a 19⁰B és 8% alkoholtartalmú sör az ikonikus cseh žateci komlóból és négyféle (pilzeni, müncheni, karamell, festő) malátával, hozzáadott cukorral készül. Egy ideig a Pardubicky Porter volt Európa legerősebb söre, bár ma már a 8% csak a középerős sörök ligájában szerepelhet. A sörgyár ma a Borsodit is tulajdonló Molson-Coors tulajdonában van, és sokszor Fantome néven is találkozunk a boltokban evvel a sörrel.

 

Magyar porterek

1892-ben Tószeghy Freud Vilmos megalapította a Kőbányai Polgári Serfőzdét, melynek egyik legnépszerűbb terméke a Szent István Porter volt, ami szintén alsó erjesztésű sör volt. Nem tévesztendő össze a 2015-ben Székesfehérváron az egyházmegye és a Monyo közös projektje alapján főzött, valóban felső erjesztésű Szent István Porterrel.

A magyar KKK-sörpiacon talán első „valódi” balti porter igazán széles körben sohasem volt kóstolható. Az időközben sajnos bezárt szentesi Zentus főzdében készült a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének 2016-os miskolci versenyére. Abban az évben a Kis Dániel és Berecki István főzőmester által kreált sör, a Zentus Para-Celsus fantázianevű balti porter lett a Grand Champion.

Másfél éve a Porból lettem, sörré leszek és a Boldogság komlóval két bloggerével tartottam monstre balti porter kóstolást, ahol a magyar piacon fellelhető darabokat hasonlítottuk össze. Amikor összegyűjtöttük a kóstolódarabokat, már akkor látszott, hogy a magyar KKK-főzdékben is népszerű ez a stílus, és változatos, remek sörök készülnek.

A szerző felvétele

A békésszentandrási Szent András Sörfőzde 2021-ben készített először balti portert, méghozzá mindjárt egy ízesített, karácsonyi változatot. Az Esthajnal 21 egy meggyes-mákos ízesítésű balti porter volt. Ez a 7%-os sör még egyedi főzetként készült, de a különleges szortimentjükbe nem sokkal később bekerült egy állandó balti porter is. A 8,5%-os, izmosabb, 21⁰B szárazanyagtartalmú Behemót, első kóstolásra erőteljes pörkölt malátás jegyeket mutat, de melegedve szépen összesimulnak a csokoládésabb, erdei gyümölcsös ízek a kávés, pörkölt malátás-komlós keserűvel.

Újpesten, a Firstnél is készült egy balti porter, ami a történelmi emlékű tengeri szállítás miatt is kaphatta a Long Ship nevet. Ez az erős 10,5%-os sör csodás kávés, csokis és enyhén szedres illattal és gyomorkeserűs, kávés, áfonyás ízvilággal, valamint egy szép, kontrasztos keserűvel hízeleg.

A szerző felvétele

A Fehér Nyúl folytatja a hajós képzeteket, de a Hansa-éra helyett a főzde alapszortimentjében is megtalálható Calm Storm címkéje már a második világháborús kieli német flottabázist és az U-bootok Balti-tengeri korszakát idézi fel. A dobozok belsejében egy remek, komplex illatjegyekkel rendelkező, harmonikus balti portert találunk. Kávés változata, a Coffee Storm szépen integrálta a különleges costa ricai kávé zamatát a tökéletes alapsörrel. De a Nyúl üregében itt nem hagyták abba az ízjátékot, mert elkészült egy limitált széria is Ricardo néven. A kávéval ízesített portert egy sherrys hordóban tovább érlelték, és a meggyes-diós hordós ízek tovább szélesítették az íz-spektrumot. Nagyon izgalmas sör volt, reméljük lesz még hasonló!

A váli Uradalmi Sörfőzde D8 nevű balti porteréről korábbi cikkemben már megemlékeztem. Az alap, CEBC versenygyőztes D8, a Mészáros Pince vörösboros hordóiban érlelt, enyhén brettes fanyarabb változata és a 12%-is imperial balti porter variáció csillogóan tökéletes, krémes, izgalmas sörök, öröm kóstolni őket, rászolgáltak a névre. Hogy mit jelent a D8? Ha rápillantunk egy sakktáblára, azonnal láthatjuk, hogy ez a sötét vezér bázismezője. Horizont Night Shift 2021-es szériájában egy Bourbon-hordós Double Baltic Portert is találhattunk. Ez a whiskeyhordós változat visszafogottabb. Kevésbé direkten adja a hordós jegyeket és emiatt a 14%, egy vörösbor alkoholértéke, is megbújik, nincs alkoholmelegség, csak csokilikőr, áfonyaszósszal kis vaníliával, és elképesztő sűrű, krémes test.

Végére hagytam a már többször megénekelt kedvencemet, a Balkezes Bagoly balti portert és annak változatait. Náluk is készült erősebb változat, a Birodalmi Bagoly. Ezt kétféle hordóban tovább is érlelték. Az Agricole Rhum BA és a Kentucky Straight Whiskey BA mindegyike 12%-os lehengerlő darab. Folyékony kőolaj, és a magas alkohol ellenére is kapunk egy kis bézs habot a felturbózott Bagoly mindkét változatánál. Az elsőnél, ha nem írták volna rá, milyen hordót kapott, akkor is rögtön erőteljesen kiülnek a rumos jegyek. Vanília, csoki, kis kókusz, enyhe karamelles felhangok. Folyékony Sportszelet de luxe. A sör itt egy remek és nagyon biztos alap, és egy picit a hordóról is szól a mese, a rumos felhangok lekerekítik és beolvasztják a balti porter összes karakteresebb jegyét, minden lágyabb és finomkodóan visszafogott. Akárha, egy női karaktert szerettek volna adni a sima Bagolynak. A whiskeys Bagoly pont az ellenkezője a rumosnak. Keményen érződik az égetett hordó, a vanília, tölgyfa, az alkoholos melegség. Maszkulin párja a rumosnak, arcbaverősen, már-már agresszívan nyújtja az alapsör mellett a hordó ízeit. Szilaj, harsány, mégis ígéretes.

A szerző felvétele

A Bagolynak készül egy kávés változata is, egyedi kávéval, ahol a készítők célja, hogy a sör és kávé ízei közti határok kicsit elmosódjanak, az ízek, akár egy cold brew (hidegen csepegtetett) kávé ízei jelenjenek meg. Sefcsik Marci, a Kraft és a BPBW-fesztiválok egyik főszervezője mesélte, hogy a fesztiválok utolsó napját mindig evvel az intenzíven kávés „ébresztő” sörrel kezdik. A sima Bagoly és a kávés mellett a Gemenc whiskey-s is mind egyéni karakter, amit érdemes akár hozzá illő nemes párlatokkal is kipróbálni.

Télen is érdemes az évszakhoz és hangulatunkhoz megfelelő remek söröket kortyolgatni. Ehhez a balti porterek nagyszerű társak, csokoládés, kávés ízvilágukkal átmelegítenek. Kellemes, elgondolkodtató, mély tartalmú sörök.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: A szerző felvétele)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.