A Dining Guide étteremkalauz remek iránytű a gasztronómiai kalandozások során. A 2024-es kiadás, melynek a hét elején volt a bemutatója a Várkert bazárban, 168 pontozott étterem leírását tartalmazza, felsorol rövid bemutató mellett huszonhat cukrászdát a legjobbak közül, a legeslegjobbakat rangsorolva, továbbá megtudhatjuk, hogy a szerkesztők szerint melyik az a 96 alternatív vendéglátóegység (burgerező, pizzázó, pékség, reggeliző, távol-keleti street food hely stb.), mely meglátogatásra érdemes.
Mindemellett tízes toplistákat is közöl megannyi műfajban a koktélbártól a cukrászdákon át a vasárnapi ebédig, de még rántott húsos toplistát is találunk benne. Ezek közül értelemszerűen az éttermi top 10-es a legizgalmasabb, ennek ismertetését előzi meg a legnagyobb várakozás.
A lista első helyén idén a két Michelin-csillaggal rendelkező Platán Gourmet-t leljük. Pesti István séf a magyar gasztronómia legjelentősebb alakjainak egyike, nevezték többször a legszebben tálaló séfnek. De nemcsak a külcsín katartikus a tányérjain, hanem a belbecs, az íz- és állagjátékok összhatása is.

A Platán Gourmet-ba még nem jutottam el, de kóstoltam a jeles séf kompozícióit a Babelben, a Baldaszti’s Kitchenben és a Platán bisztróban, lenyűgöző volt figyelni, miként fejlődik egy eleve igen magasról induló kivételes tehetség. Elnézve a világháló különböző fórumain az étterem honlapjától a Dining Guide-on a Michelin kalauzig a Platán Gourmet egyes fogásait, a sokat látott ínyenc is ámul és bámul a formatervezettség éteri gyönyörűségén. Az étteremnek, mint a kalauz írja, saját kertészete is van. Nem véletlen, hogy tavaly a Platán Gourmet kapta az „Év Étterme” díjat.

A második helyen az egy Michelin-csillagnak örvendő Rumour áll, mely a nagyközönség által a „Konyhafőnök” című műsorból ismert Rácz Jenő séf és a Costes Group-alapító Gerendai Károly közös vállalkozása. Ők két évvel ezelőtt nyerték el az „Év Étterme” díjat. A vendégeket a látványkonyhát körülvevő pulthoz ültetik egyfajta közösségi élményt biztosítva.

Az étterem méltán nevezi gasztroszínháznak a vacsoráit. 2022 őszén látogattam meg őket, a délutáni produkcióra neveztünk be, mely briliáns volt kulináris és esztétikai szempontból, s a kiszolgálást is csak felsőfokú jelzőkkel illethetem.
Kritikai megjegyzésem azontúl, hogy magasított székeken kellett ücsörögni, s nem lehetünk szemben a partnerünkkel, az, hogy túlságosan pörgetik az egyes fogások felszolgálását, lassúbb tempó lenne indokolt a kivételes élmény maximális kiélvezéséhez.