A spontaneitásnak és a tervezettségnek is megvan a maga varázsa, legyen szó utazásról, gasztro-kalandról, vagy akár egy nagyobb szabású borkóstolóról. Évről-évre elhatározzuk, hogy olyan mega-kóstolókon, mint a Furmint Február, tervezetten haladunk, de a gyakorlat ezt évről-évre felülírja, hiszen ha egy rég nem látott jóbarát asztalához érkezünk és borral kínál, ugyan ki fog nemet mondani azzal, hogy most épp máshoz igyekszünk?
A gasztro-turnék esetében kifejezetten indokolt mindent megtervezni, hiszen, ha az ember megtesz több száz kilométert, nem célszerű kihagyni az asztalfoglalást, különösen akkor nem, ha az adott településen nincs b és c terv.
Kivételt képezhet talán a nyári Balaton, ahol az utóbbi évtized pezsgő fejlődése eredményeképpen egyik jó hely éri a másikat, s hacsak nincs olyan kifejezett szándékunk, hogy egy adott egységre vagyunk kíváncsiak, mondjuk a Mészáros Ádámot leigazoló Sparheltre, a nyár egyik legtöbbet emlegetett pacalozójára, a zamárdiban működő Balázs bisztróra, vagy a Berki Zsolt irányította balatonfenyvesi Portra, hogy saját kiemelt célpontjaimmal példálózzak, akkor akár a pillanatnyi ihletre, s a jó szerencsére is bízhatjuk magunkat.
Mi a nemrégiben Alsóörsöt vettünk célba, de egyik társam még az első étkezés előtt ivott volna egy jó kávét. Miklós Csabinak a „Magyarország legszebb birtoka” címet a napokban elnyert pincészetétől indultunk, Mórról, a Google Maps-en keresgéltem valami ígéretes kávézót, s akadtam egy izgalmas helyre, a Lovas kikötőre, mely igazi gyöngyszemnek bizonyult, a kávézásból második reggeli lett borral-sörrel kísérve. Persze a kávé sem marad el.
A Magyar Konyha szerkesztősége évről-évre kiadja a Balatont kalauzt, immár több, mint egy évtizede, melybe minden esztendőben több tucat új hely kerül be. Balatoni kiruccanásaink alkalmával e kis kötet nagyon sokat segített a célpontválasztásban, ugyanakkor az még nagyobb öröm, ha olyan helyeket fedezünk fel, melyek nem szerepelnek e remek gasztronómiai útikönyvben, pedig bőven rászolgáltak.
Valami ahhoz hasonló érzés ilyet felfedezni, mint amikor az ember olyan barlangra talál rá, ahol előtte nem jártak még barlangász-kollegák.
A Lovas Kikötő egy elvarázsolt oázis, egy multifunkcionális vendéglátóhely egy mindössze 523 lelket számláló községben, a Balaton északi partján, Veszprém vármegyében, Alsóörs mellett, kevesebb, mint két kilométerre a parttól. A belteret és a teraszt nagy gonddal rendezték be, minden apró részletre odafigyelve, személyességgel töltve meg a teret.
„A Balaton és a szőlődombok ölelésében találod a Lovas Kikötőt, Lovas község közepén. A kikötők hangulatának megfelelően itt egyszerre találsz nyugalmat és inspirációt, felfedezni valót. Hétköznapi felfedezők Kikötője ez. A Lovas Kikötő mediterrán mintára egyszerre reggeliző, bisztró, kávézó, este pedig bár. (…) Túraútvonalon haladók, Rómain kerékpározók és motorozók, szamár és lóháton érkezők, mind-mind kiköthettek nálunk!” – olvashatjuk a honlap köszöntőjében. „A Lovas Kikötő” menüpontból megtudhatjuk, hogy „saját gyűjtésű, családi és lomtalanításokban, piacokról megmentett tárgyak adják a berendezés gerincét, ami ad a Lovas Kikötőnek egy sajátos eklektikát”. „A klasszikus vendéglátáson túl nyugalmat és/vagy tartalmat szeretnénk adni az itt töltött idődnek. Zenével, könyvekkel, koncertekkel, kiállításokkal, előadásokkal és egyéb programokkal tesszük különlegessé a Lovas Kikötő életét. Fontos számunkra a Balaton és a Balaton-felvidék, igyekszünk működésünkkel ahhoz méltóan itt lenni, támogatni annak adottságait és óvni értékeit.” – írják. Vonzó ars poetica, amit a tapasztalatunk is visszaigazol.
Helyi termékeket forgalmazó delikátboltként is működnek.
Reggelire többek között hagyományos tojásételeket, töltött bundáskenyeret (töltelék variánsok: kecskesajt - aszalt paradicsom, bacon - cheddar, camembert - áfonya), müzlit, grillezett virslit kínálnak, továbbá lesütött húst zsírjában, kovászos kenyérrel, mediterrán antipastit, valamint péksüteményeket. Délben és este prémium szendvicseket, quesadillákat, házi süteményeket, belga csokiszuflét, mákos vagy szilvás vajas crumble-t rendelhetünk, kívánság szerint vaníliafagyival.
A minőségi kávén, teán, szörpökön kívül figyelemreméltó a borválasztékuk, három helyi pincészet borait kínálják a Skrabski-borok mellett. A sörök terén megtaláljuk náluk a Heineken cég néhány népszerű termékét, valamint három cseh kisüzemi főzetet.
A töményválogatás is igényes, mind az import tételeket, mind pedig a pálinkákat illetően, a Pannonhalmi főzdétől kínálnak igen szép választékot.
A kiszolgálás kifogástalan, személyesen az üzletvezető-tulajdonos Csomai Lóránt foglalkozott velünk, aki kamaszkora óta vágyott egy vendéglátóhelyre, amit elmondása szerint végül 2016-ban alapított meg. Az eltelt nyolc év alatt lelkesedés nem tört meg, nyitott, a minőségi vendéglátás és a helyi értékek megőrzése iránt elkötelezett, kommunikatív embert ismertünk meg benne.
Ettünk egy ízletes grillezett csípős kolbászt, amit kovászos kenyérrel, mustárral és savanyúság-egyveleggel szolgáltak fel, utóbbi nem kovászolt volt, de élvezetes. Megnyert a lelkes amatőrök bloggercukrászdáira emlékeztető vegán szilvás csokitorta is.
Megkóstoltuk a Cloud9 márkájú mangós-kókuszos fagyidesszertet, ittunk remek presszókávét és cappuccino-t pazar croissant-nal kísérve. Utóbbit Franciaországból kapják és helyben sütik készre.
A borok közül a lovasi Kishegyen gazdálkodó Levendula pincészet Juhfarkjára, valamint a szintén lovasi Öreghegyen működő Vámosi pince Olaszrizlingjére esett a választásunk, mindkettő kiemelkedőnek bizonyult, meglepő, hogy e figyelemre méltó borműhelyekről milyen kevés szó esik.
Ahogy legtöbb esetben a borkóstolókon is van egy olyan favorit, ami a meglepetések meglepetése, úgy minden évnek is megvan a maga nagy felfedezése, néha persze több is holtversenyben. Van még az idei esztendőből négy hónap, de a Lovas Kikötő személyességével, őszinteségével, lokalitás-személetével esélyes arra, hogy 2024 felfedezése legyen számomra.
Elérhetőségek:
Lovas Kikötő
Lovas, Fő utca 19.
Telefonszám: + 36 30 235 5490
Honlap: http://www.lovaskikoto.hu
E-mail-cím: [email protected]
Borítókép és fotók: Borbély Zsolt Attila