Például arra, hogy szembesülhessünk vele: a bor él. Nem mindenki ül fel a manapság egyre erősebben hallható fősodor hullámaira. Mire is? Hogy a bor – minden más alkoholos italhoz hasonlóan – igencsak káros az egészségre. Ezért jobb, ha egyáltalán nem iszunk vagy kóstolunk bort, de nyugodt lélekkel felejtsük el valamennyi párlat ízét és tapintási érzetét is. Jó, ha valaki kizárólag az alkoholhatás kedvéért nyúl a pohár után, az más történet. De erről már sokszor beszéltünk, viszont a héten zajlott Párizsban a PARIS WINE EXPO 2025. A kiállítás három napja alatt újabb tapasztalatokra lehetett szert tenni. Lássunk ezekből néhányat.
Franciaországban a bor épp úgy kulturális örökség, ahogy nálunk.
A bor évszázadok óta a francia kultúra szerves része. Mélyen beágyazódott a francia történelembe, művészetbe és irodalomba, szimbolizálva a földhöz és a hagyományokhoz való kapcsolatot. Ha bárki Franciaországot megemlíti, rögtön az Eiffel torony után Bordeaux vagy Champagne jut az eszébe. Ezek a borvidékek egyedi identitást alakítottak ki boraik körül, meghatározva az ott élő emberek mindennapjait – még ha közvetlenül nem is a borból él valaki. A bor – épp úgy, mint a zene összeköti az embereket, minden különösebb ismeretség nélkül is.

Egy-egy ilyen kiállítás más- és más érdekek mentén kerül be a termelők, kereskedők vagy éppen oktatók, sommelier-k vagy étteremtulajdonosok naptárjába. Nem olcsó játék, egyik oldal résztvevőjének sem. Mégis szükség van rá, szinte minden szereplőnek, aki borral, bor körül éli a mindennapjait. De akár hétköznapi borkedvelők számára is jelenthet komoly tanulási lehetőséget, élményt egy efféle kiállítás. Jómagam egyértelműen azokat a borokat és termelőiket keresem, amelyekkel itthon nem igen tudok találkozni. Vannak a nagyobb közönség számára szinte eldugott kis régiók, számomra ilyen például a francia Jura világa.

Kétségtelen, hogy nem igazán népszerű, borainak általában azok nem tudnak ellenállni, akik komolyabb kóstolói tapasztalattal rendelkeznek és nem rajonganak a körzővel-vonalzóval szerkesztett borokért. Fő szőlőfajtájuk a savagnin egy ősi fajta, számos keresett és elismert fajta családfájában megtalálható egyed. Jó savai sokakat elriasztanak kóstolásától, pedig a legjobb szerkezet szinte kizárólag jó savakra épülhet fel. Számomra a Jura borai rendszerint az izgalmakat, hosszan tartó határozott élményeket jelentik. A vin jaune egy nagyon sokáig hordóban érlelt, a száraz szamorodninkhoz hasonló ízvilágú bor. Élesztős, buján fűszeres, kissé oxidált jegyekkel, igen komoly ízmélységgel és egyéniséggel. Egy jó vin jaune nálam olyan, mint a határozott emberek. Nem langyos, sokkal inkább megbízható.