Sokáig friss marad az eper, ha bevetjük ezt a pár trükköt

Az eperrel mindig sietni kell: meg kell enni, el kell rakni, fel kell használni, különben megromlik. Idén elfelejtheted a nagy kapkodást, ha az eper tárolásához bevetsz néhány egyszerű trükköt.

2025. 04. 25. 15:02
Az eper tárolása és helyes mosása
Konyhai trükkök az eper tárolására Forrás: Pexels
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eper talán az egyik legfinomabb nyári gyümölcs, de sajnos elég gyorsan tönkremegy. Ha ön is járt már úgy, hogy egy-két nap alatt penészes lett a frissen vásárolt vagy szedett eper, akkor jó hírünk van: léteznek szuper trükkök, amik segítenek az eper tartósításában. Csak pár egyszerű lépést kell megtenni, és csupán néhány olyan konyhai eszközre lesz szükség, ami már most is ott van otthon. A titok nyitja ugyanis az, hogy figyelnünk kell az eper tárolására és mosására, így napokkal meghosszabbíthatjuk a gyümölcs élettartamát.

Eper tárolása: a saját dobozában is maradhat, ha figyelünk a részletekre
Eper tárolása: a saját dobozában is maradhat, ha figyelünk a részletekre // Fotó:  Pexels

Miért fontos az eper helyes tárolása?

Az eper nagyon érzékeny gyümölcs, főleg a nedvességre és a rossz szellőzésre reagál rosszul. Ha nem jól tároljuk, hamar megpuhul vagy bepenészedik, és mehet is a kukába. De ha betartjuk az alábbi tippeket, akár egy hétig is élvezhetjük a friss, piros, illatos epret, ami lássuk be, az epernél már rekordnak számít.

Az eper tárolása lépésről lépésre

  1. Mosás, de nem akárhogy
    Az eper mosásakor a legjobb módszer, ha először egy ecetes vízben áztatjuk a gyümölcsöt: hagyni kell 1 rész hagyományos ecet és 3 rész víz keverékében ázni néhány percig. Ez segít elpusztítani a baktériumokat és penészspórákat. Ezzel a lépéssel tartósíthatjuk is a gyümölcsöt. Ezután szűrjük le, és alaposan szárítsuk meg – például egy tiszta konyharuhával vagy salátacentrifugával. A nedvesség az egyik fő ellenség, úgyhogy tényleg fontos, hogy száraz legyen, mielőtt elhelyezzük a hűtőbe!
  2. A tároló kiválasztása
    Mindegy, hogy boltban vásároltuk, vagy magunk szedtük az epret, a tárolásnál a legfontosabb, hogy ne teljesen zárt edénybe tegyük el. Olyan dobozt válasszunk, ami légáteresztő. Ha nincs ilyen, akkor fóliával is lefedhetjük, de azt mindenképp szükséges kilyukasztani ki, hogy szellőzzön alatta a gyümölcs. Fontos, hogy mielőtt beletesszük az epret a tartójába, azt béleljük ki friss, tiszta papírtörlővel. A lényeg, hogy a doboz jól szellőzzön, ne csapódjon le a pára, így az eper nem penészedik be. Arra is vigyázzunk, hogy a fedővel ne nyomjuk meg a gyümölcsöt!
  3. Hűtőbe vele – de nem akárhová!
    A legjobb helye az epernek a zöldséges fiókban van. Ez a fiók kifejezetten úgy van kialakítva, hogy megfelelő páratartalmat biztosítson a friss zöldségeknek és gyümölcsöknek, így lassabban romlanak meg.

Aki szereti az epret, ebben a gyűjtésben garantáltan talál majd néhány szimpatikus fogást. Kár is lenne ezeket kihagyni, hiszen az eper nemcsak finom, de egészséges is. Kiváló C-vitamin-forrás, emellett gyulladáscsökkentő, vérnyomásszabályozó és koleszterincsökkentő hatása is ismert. 

Mi a helyzet más bogyós gyümölcsökkel?

A fenti módszer működik áfonyánál és szedernél is. A málnával viszont érdemes óvatosabban bánni – azt inkább csak közvetlenül fogyasztás előtt mosd meg, mert nagyon érzékeny a nedvességre és gyorsan penészedik – írja az Epicurious

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.