Az eper talán az egyik legfinomabb nyári gyümölcs, de sajnos elég gyorsan tönkremegy. Ha ön is járt már úgy, hogy egy-két nap alatt penészes lett a frissen vásárolt vagy szedett eper, akkor jó hírünk van: léteznek szuper trükkök, amik segítenek az eper tartósításában. Csak pár egyszerű lépést kell megtenni, és csupán néhány olyan konyhai eszközre lesz szükség, ami már most is ott van otthon. A titok nyitja ugyanis az, hogy figyelnünk kell az eper tárolására és mosására, így napokkal meghosszabbíthatjuk a gyümölcs élettartamát.

Miért fontos az eper helyes tárolása?
Az eper nagyon érzékeny gyümölcs, főleg a nedvességre és a rossz szellőzésre reagál rosszul. Ha nem jól tároljuk, hamar megpuhul vagy bepenészedik, és mehet is a kukába. De ha betartjuk az alábbi tippeket, akár egy hétig is élvezhetjük a friss, piros, illatos epret, ami lássuk be, az epernél már rekordnak számít.
Az eper tárolása lépésről lépésre
- Mosás, de nem akárhogy
Az eper mosásakor a legjobb módszer, ha először egy ecetes vízben áztatjuk a gyümölcsöt: hagyni kell 1 rész hagyományos ecet és 3 rész víz keverékében ázni néhány percig. Ez segít elpusztítani a baktériumokat és penészspórákat. Ezzel a lépéssel tartósíthatjuk is a gyümölcsöt. Ezután szűrjük le, és alaposan szárítsuk meg – például egy tiszta konyharuhával vagy salátacentrifugával. A nedvesség az egyik fő ellenség, úgyhogy tényleg fontos, hogy száraz legyen, mielőtt elhelyezzük a hűtőbe! - A tároló kiválasztása
Mindegy, hogy boltban vásároltuk, vagy magunk szedtük az epret, a tárolásnál a legfontosabb, hogy ne teljesen zárt edénybe tegyük el. Olyan dobozt válasszunk, ami légáteresztő. Ha nincs ilyen, akkor fóliával is lefedhetjük, de azt mindenképp szükséges kilyukasztani ki, hogy szellőzzön alatta a gyümölcs. Fontos, hogy mielőtt beletesszük az epret a tartójába, azt béleljük ki friss, tiszta papírtörlővel. A lényeg, hogy a doboz jól szellőzzön, ne csapódjon le a pára, így az eper nem penészedik be. Arra is vigyázzunk, hogy a fedővel ne nyomjuk meg a gyümölcsöt! - Hűtőbe vele – de nem akárhová!
A legjobb helye az epernek a zöldséges fiókban van. Ez a fiók kifejezetten úgy van kialakítva, hogy megfelelő páratartalmat biztosítson a friss zöldségeknek és gyümölcsöknek, így lassabban romlanak meg.
Aki szereti az epret, ebben a gyűjtésben garantáltan talál majd néhány szimpatikus fogást. Kár is lenne ezeket kihagyni, hiszen az eper nemcsak finom, de egészséges is. Kiváló C-vitamin-forrás, emellett gyulladáscsökkentő, vérnyomásszabályozó és koleszterincsökkentő hatása is ismert.
Mi a helyzet más bogyós gyümölcsökkel?
A fenti módszer működik áfonyánál és szedernél is. A málnával viszont érdemes óvatosabban bánni – azt inkább csak közvetlenül fogyasztás előtt mosd meg, mert nagyon érzékeny a nedvességre és gyorsan penészedik – írja az Epicurious.