Nyers hagyma: ezzel a trükkel bárki fogyaszthatja, kellemetlen tünetek nélkül

Ha szereted a nyers hagymát, de az erőteljes íze miatt emésztési gondokat okoz a fogyasztása, akkor ez a tipp neked szól. Aprítás után egy extra lépéssel enyhíthető a zöldség erőssége, így könnyebb lesz megemészteni.

2025. 04. 16. 11:56
A lilahagyma is egészséges nyersen
Lilahagyma: nyersen is egészséges Forrás: Pexels
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyers hagyma fogyasztásának számos egészségügyi előnye van, azonban nem mindenki emésztőrendszere reagál rá jól. A hagyma előkészítésekor egyetlen pluszlépést kell csak megtenni, hogy ez az akadály elháruljon. Így akár már a húsvéti reggelinél jóízűen ehetünk majd újhagymát, lilahagymát vagy hagyományos vöröshagymát, a kellemetlen tünetek nélkül.

Nyers hagyma: mindenféle típusa egészséges
Nyers hagyma: finom és egészséges, csak sokaknak kellemetlen tüneteket okoz - ezen segíthet az alábbi trükk
(Fotó:  Pexels)

A nyers hagyma hatása egészségünkre

A hagyma rendkívül gazdag bioaktív vegyületekben, amelyek számos jótékony hatással bírnak. Ezért aki teheti, fogyasszon rendszeresen nyers hagymát. Az egyes fajták között nincs jelentős különbség, bármelyiket érdemes főzés-sütés nélkül is elropogtatni. A nyers hagyma fogyasztása mellett szólnak az alábbi érvek:

  • Antibakteriális hatása: a hagymában található kénvegyületek, például az allicin, természetes antibiotikumként viselkednek, segítenek a baktériumok, vírusok elleni védekezésben. Így különösen hatásos lehet megfázásos időszakban.
  • Antioxidáns tulajdonságai: a hagyma flavonoidokat is tartalmaz (pl. quercetin), amelyek segítenek a szervezetben lévő gyulladások csökkentésében, és védenek a szabad gyökök káros hatásától.
  • Szív- és érrendszeri egészségre gyakorolt hatása: a nyers hagyma hozzájárulhat a vérnyomás csökkentéséhez, és támogatja az érfalak rugalmasságát. Emellett csökkentheti a rossz koleszterinként is emlegetett LDL-koleszterinszintet.
  • A vércukorszint szabályozásában tett szolgálata: egyes tanulmányok szerint a hagyma elősegíti az inzulinérzékenységet és stabilizálhatja a vércukorszintet. 
  • Emésztést serkentő, probiotikus hatása: prebiotikus rostokat is tartalmaz (pl. inulin), amelyek táplálják a bélben élő hasznos baktériumokat.

Mikor nem ajánlott nyersen fogyasztani? 

A nyers hagyma fogyasztása bár rengeteg előnnyel jár, bizonyos kellemetlenségek is együtt járhatnak vele.  A leggyakoribb tünet, amelyet sokan megtapasztalnak, az emésztési panasz, ugyanis 

a nyers hagyma irritálhatja a gyomornyálkahártyát, különösen, ha üres gyomorra fogyasztják. Ilyenkor puffadás, gyomorégés, émelygés is jelentkezhet.

Másik kellemetlen velejáró a szájszag, illetve a testszag: a hagyma erős kénes vegyületei a véráramba jutva a leheleten és verejtéken keresztül is érezhetők lehetnek, ami egyes helyzetekben kínos lehet.

Egyetlen extra lépés a megoldás

Ahhoz, hogy a nyers hagyma erősségét elvegyük, mindössze egyetlen pluszlépést kell beiktatnunk az aprítást vagy szeletelést követően: a hagymadarabokat a felhasználás vagy fogyasztás előtt áztassuk hideg vízbe kb. 10 percre. Ez a konyhai praktika segít, hogy a hagymában található kénvegyületek kioldódjanak, így sokkal lágyabb, szelídebb lesz a zöldség íze. Emellett kevésbé puffaszt, így érzékeny gyomrúak is fogyaszthatják akár már a húsvéti klasszikus fogások mellé.
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.