A nyers hagyma fogyasztásának számos egészségügyi előnye van, azonban nem mindenki emésztőrendszere reagál rá jól. A hagyma előkészítésekor egyetlen pluszlépést kell csak megtenni, hogy ez az akadály elháruljon. Így akár már a húsvéti reggelinél jóízűen ehetünk majd újhagymát, lilahagymát vagy hagyományos vöröshagymát, a kellemetlen tünetek nélkül.

(Fotó: Pexels)
A nyers hagyma hatása egészségünkre
A hagyma rendkívül gazdag bioaktív vegyületekben, amelyek számos jótékony hatással bírnak. Ezért aki teheti, fogyasszon rendszeresen nyers hagymát. Az egyes fajták között nincs jelentős különbség, bármelyiket érdemes főzés-sütés nélkül is elropogtatni. A nyers hagyma fogyasztása mellett szólnak az alábbi érvek:
- Antibakteriális hatása: a hagymában található kénvegyületek, például az allicin, természetes antibiotikumként viselkednek, segítenek a baktériumok, vírusok elleni védekezésben. Így különösen hatásos lehet megfázásos időszakban.
- Antioxidáns tulajdonságai: a hagyma flavonoidokat is tartalmaz (pl. quercetin), amelyek segítenek a szervezetben lévő gyulladások csökkentésében, és védenek a szabad gyökök káros hatásától.
- Szív- és érrendszeri egészségre gyakorolt hatása: a nyers hagyma hozzájárulhat a vérnyomás csökkentéséhez, és támogatja az érfalak rugalmasságát. Emellett csökkentheti a rossz koleszterinként is emlegetett LDL-koleszterinszintet.
- A vércukorszint szabályozásában tett szolgálata: egyes tanulmányok szerint a hagyma elősegíti az inzulinérzékenységet és stabilizálhatja a vércukorszintet.
- Emésztést serkentő, probiotikus hatása: prebiotikus rostokat is tartalmaz (pl. inulin), amelyek táplálják a bélben élő hasznos baktériumokat.
Mikor nem ajánlott nyersen fogyasztani?
A nyers hagyma fogyasztása bár rengeteg előnnyel jár, bizonyos kellemetlenségek is együtt járhatnak vele. A leggyakoribb tünet, amelyet sokan megtapasztalnak, az emésztési panasz, ugyanis
a nyers hagyma irritálhatja a gyomornyálkahártyát, különösen, ha üres gyomorra fogyasztják. Ilyenkor puffadás, gyomorégés, émelygés is jelentkezhet.
Másik kellemetlen velejáró a szájszag, illetve a testszag: a hagyma erős kénes vegyületei a véráramba jutva a leheleten és verejtéken keresztül is érezhetők lehetnek, ami egyes helyzetekben kínos lehet.
Egyetlen extra lépés a megoldás
Ahhoz, hogy a nyers hagyma erősségét elvegyük, mindössze egyetlen pluszlépést kell beiktatnunk az aprítást vagy szeletelést követően: a hagymadarabokat a felhasználás vagy fogyasztás előtt áztassuk hideg vízbe kb. 10 percre. Ez a konyhai praktika segít, hogy a hagymában található kénvegyületek kioldódjanak, így sokkal lágyabb, szelídebb lesz a zöldség íze. Emellett kevésbé puffaszt, így érzékeny gyomrúak is fogyaszthatják akár már a húsvéti klasszikus fogások mellé.