A kerékpárszövetség elnöke segíthette Armstrongot

Az örökre eltiltott Lance Armstrongnak most jutott eszébe, hogy az UCI korábbi elnöke segítette őt a csalásban.

KG
2013. 11. 18. 21:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai bringás a brit Daily Mail lapnak elmondta: az 1999-es Touron fennakadt kortikoszteroiddal. Amikor ezt Verbruggen megtudta, úgy fogalmazott: a pozitív teszt „kiütés a sportágnak”, majd kérte, „találjanak ki valamit”. Erre egy utólag kitöltött, visszadátumozott receptet írtak fel neki, így papíron jogosan használhatott egy speciális fájdalomcsökkentő krémet, és folytathatta a francia körversenyt, amelyet aztán megnyert. A Touron még további hatszor diadalmaskodott, de tavaly megfosztották minden elsőségétől.

A holland Verbruggen – aki 2005-ig vezette az UCI-t – egyelőre nem reagált a vádakra, de korábban cáfolta, hogy cinkosa lett volna Armstrongnak.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) a múlt héten jelentette be, hogy büntetlenséget kaphatnának a doppingról valló aktív kerékpárosok, de a már visszavonult Armstrong nem.

Brian Cookson, a szeptemberben megválasztott UCI-elnök kampányának része volt, hogy igyekszik mindent átláthatóvá tenni, és feltárni az UCI múltját is, hogy 2014-re egy a korábbinál hatékonyabb szervezetet vezethessen. A korábbi két UCI-elnököt, Pat McQuaidet és Verbruggent korrupcióval vádolják, és a gyanú szerint közük lehetett Armstrong doppingcsalásához. Az amerikai bringás úgy tudott tiltott szerekkel élni több mint egy évtizeden keresztül, hogy hivatalosan nem akadt fenn az ellenőrzésen.

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke szerint az életre szóló eltiltással büntetett Armstrong már elkésett azzal, hogy teljes őszinteséggel és részletességgel valljon doppingos múltjáról. Armstrong egy hete azt nyilatkozta, szeretné lezárni a múltját, és továbblépni az életében, amely „nagyon keményen” megváltozott januári vallomása óta. Kiemelte: „fair” tárgyaláson részt venne, mindent elmondana, de annyit kér, hogy egyenlő elbírálás alá essen azokkal, akik már korábban elismerték bűnösségüket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.