Közte húsz, illetve majdnem száz

Szombaton megkezdődik a világbajnoki döntő Viswanathan Anand és norvég kihívója, Magnus Carlsen között.

2013. 11. 08. 15:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A „nulladik játszmát” Anand nyerte. Az esemény csütörtöki sajtótájékoztatóján váratlanul bejelentette, hogy szekundánsként kik segítették és segítik a felkészülését a mérkőzés előtt és alatt. Carlsen nyilván nem a két indiai nagymester (Sasikiran és Sandipan), a lengyel Wojtaszek, valamint Lékó Péter neve hallatán rökönyödött meg, ám ellenfele lépése őt is színvallásra késztette. „Nos, értékelem Mr. Anand őszinteségét a csapatával kapcsolatban. És én nem szándékozom viszonozni a szívességet” – így hangzott rögtönzött válasza. Aminek hallatán a laikus sportbarátok érthetően azt a következtetést vonják le, Anand kifinomult úriember, Carlsen neveletlen betolakodó.

A valóság ennél sokkal árnyaltabb. Természetesen szolgál információval a szekundánsok névsora, hiszen ez alapján lehet következtetni arra, az adott sakkozó milyen területre összpontosít, de eltúlozni sem kell a jelentőségét. Korábbi mérkőzései előtt például maga Anand is titkolózott; nem a tisztességről alkotott felfogása változott meg gyökeresen, hanem egyrészt a magabiztosságát akarta kifejezni, másrészt Carlsent kívánta kellemetlen helyzetbe hozni. S a célját tulajdonképpen el is érte. Az ifjú norvég láthatóan feszengett, „snell tempóban” nem is lehetett jó válasza a neki szegezett kérdésre. Nem akarta felfedni a kártyáit, sőt indiszkréciót követett volna el, ha egyeztetés nélkül megnevezi a segítőit. A leplezetlen lélektani hadviselésre kissé ironikusan igyekezett felelni. Sokak szerint az egész páros mérkőzés menetét az szabhatja meg, Carlsennek sikerül-e megteremtenie komfortérzetét a számára idegen környezetben. Anand éppen erre játszott rá.

Lékó Péter miatt egy gondolat erejéig még időzzünk el a kérdésen. Első számú nagymesterünk köztudottan talán Ananddal ápolja a legbensőségesebb kapcsolatot a sportág elitjéből, 1998-ban a Karpov elleni meccsen már dolgozott neki. Éppen ezért szolgált meglepetésként, hogy 2008-ban az Anand–Kramnyik vb-döntőn viszont az orosz nagymester oldalán állt, aki ráadásul 2004-ben éppen ellene védte meg a címét. Anand felkérése szinte visszautasíthatatlan, így érthető, Lékó miért nem szerepel a tegnap megkezdődött csapat Európa-bajnokságon.

Az indiai világbajnok 2007-ben jutott fel a trónra, azóta sorrendben 2008-ban Kramnyikkal, 2010-ben a bolgár Veszelin Topalovval, tavaly pedig az izraeli Borisz Gelfanddal szemben védte meg a címét. Egyre gyengülő formát mutatva. Az évek során a világranglistán is alaposan visszaesett, jelenleg 2775 Élő-ponttal csupán a nyolcadik, Carlsen 2870-tel első; a majdnem százpontos különbség tetemes. Negyvenhárom évesen a világbajnok még nem számít öregnek, de kereken húsz évvel csak idősebb kihívójánál. Mivel csupán 12 játszmából áll a páros mérkőzés, a kor nem tekinthető sem előnynek, sem hátránynak, a tapasztalat többet nyom a latban – természetesen a címvédő javára. Az egymás elleni mérleg is felé billen – húsz döntetlen mellett 6-3 –, legutóbbi partijukat viszont Carlsen nyerte. Nehéz lenne favoritot megnevezni, a neves sakkozók többsége mégis inkább a norvég kihívó sikerére számít.

Az viszont nem is kérdéses, hogy Kaszparov és Kramnyik 2000-es mérkőzése óta ekkora érdeklődés egyetlen sakk világbajnoki döntőt sem övezett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.