A magyar edzőknek nem csak ilyenkor kellene összefogni

Szeiler József szerint nem véletlen, hogy hazai trénerek nem kerülnek szóba sem a Fradinál, sem a válogatottnál.

BL
2013. 12. 10. 13:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ricardo Moniz fantasztikus szakember, aki új szemléletet hozott, építkezni kezdett. Az alapvető kérdés az, hogy mi is volt az elvárás vele szemben. Ő ugyanis mindent kontrollálni szeretett volna, amit meg is mondott. Ha egy klubkultúra felépítését várták tőle, akkor túl sok volt a feladata. Ha gyors sikereket, akkor valóban muszáj volt a váltás. Nem lehet eltúlozni az új stadion óriási lehetőségét, jelentőségét: rengeteg potenciális támogatót, rajongót vonzhat így ismét magához a klub, ehhez viszont nemzetközi eredmények is kellenek. Nem elsősorban szép játék, hanem előbb a győzelmek, s ennek fényében most valóban egy külföldi vezetőedző szerződtetése az indokolt” – tette le a voksát Szeiler, aki a Várszegi-érában irányította a klubot.

„Hogy sokan emlegetik a Fradi kispadjára Lipcsei Pétert? Egy hagyomány megszakadt, óriási űr van a Ferencvárosnál, ahol egy edzőváltáskor nem tudunk három-négy rátermett, bizonyított fradista nevet bedobni, mert nincsen. Rákosi, Novák, Varga után jött a nagy csend, mert nem neveltük ki az edzőtehetségeket. Lipcsei Petivel mindenképpen megérne egy beszélgetést, hogy vállalná-e, de ez óriási kockázattal jár most. Az ő játékosmúltja, eddigi ténykedése potenciálisan a Fradi trénerévé teszi őt majd valamikor, de végig kell gondolni, érdemes-e őt megégetni most, amikor nagy az eredménykényszer. Lipcseit vagy Lisztest inkább olyan aduásznak kéne tekinteni, akikre vigyázni kell, felépíteni őket, képezni, utaztatni, sőt akár kipróbálni más csapat kispadján. Távlatokban érdemes gondolkodni” – magyarázta Szeiler József.

„A világbajnoki kudarc előtérbe hozta a kérdést, vajon hol is tart az utánpótlásképzésünk. A számok sajnos nem hazudnak, erősen lemaradtunk. Most egy átmeneti állapotban vagyunk, folyik a vita az edzőképzésről, hiszen ahogy Szalai Ádám is felhívta rá a figyelmet, a magyar trénerek bizony nem kényeztetnek el a nemzetközi eredményeikkel. Ahogyan a magyar játékosok megelégszenek pusztán a tehetségükkel, középszerű teljesítményből viszonylag jól megélve, ugyanúgy nem érzem ambiciózusnak a magyar edzők többségét sem. A Gera Zoltán-féle profi hozzáállás, mentalitás igen ritka játékosoknál, edzőknél egyaránt. És bizony az egész focinkra ráillik az, ami egy családban lezajlik: ha valaki tovább akar tanulni, nem elég rábólintani, a vezetőknek ösztönözniük kell az ambíciókat. A klubvezetőknek el kell küldeni tanulmányutakra a trénereket, ki kell nevelni őket” – vélekedik a Ferencváros korábbi ügyvezetője.

Szeiler hozzátette: „A magyar edzőtársadalomnak nem csak akkor kellene összefognia, amikor jogos kritikák érik. A hazai szakma felelőssége ugyanis, hogy kiemelt pozíciókra manapság nem magyarok neve vetődik fel kapásból. Nem véletlen, hogy a magyar válogatott szövetségi kapitányaként vagy éppen a Ferencváros vezetőedzőjeként szóba sem kerül komolyan magyar szakember neve.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.