Gátszakadás és győztes kézitusa

Női kézilabda-válogatottunk hétfő este, a szerbiai világbajnokság nyolcaddöntője után összecsomagolt, és elindult Újvidékről.

Ballai Attila
2013. 12. 17. 9:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kereken tíz esztendeje Zágrábban világbajnoki döntőt vívott csapatunk. (Keserédes emlék, hiszen a franciák elleni finálé 53. percében hét góllal vezetett, végül hosszabbítás után mégis kikapott.) 2005-ben még mindig bekerült a legjobb négybe, Szentpéterváron harmadikként zárt, aztán még 2007-ben is a legjobb nyolcba – Párizs, 8. hely –, 2009-ben Kínában azonban már kiszorult onnan, majd 2011-ben pedig végső csapásként a vb-re se jutott ki. Innen már nem volt, nem lehetett út lefelé.

Fölfelé annál inkább. Bár az idei vb újvidéki csoportmérkőzései nem ígértek meredek visszakapaszkodást, a hétfő esti, spanyolok feletti 28–21-es diadal a nyolcaddöntőben minden várakozást felülmúlt. A különféle internetes fórumokon többször, több okból eláztatott szövetségi kapitány, Hajdu János már az elutazás előtt azt hajtogatta, hogy a hatodik meccs lesz a legfontosabb, arra kell minden erőt összpontosítani, és lám, hétfő estére teljes fegyverzetében ragyogott a magyar válogatott!

Eddigi relatív erényét, jó védekezését megőrizte, ehhez most Herr Orsolya kapus hozzátette a maga bravúrjait, a támadásokról pedig mindent elmond, hogy tíz játékosunk szerzett gólt. Megtörtént a szélsők újrafelfedezése is, és a középjátékosok között is tökéletesen érvényesült a közteherviselés. Tizenegy percre ugyan elhomályosult az összkép, ekkor 19–13-ról 19–17-re zárkózott az ellen, de végül hetet ütöttek rajta Görbiczék, és 28–21-gyel masíroztak tovább.

Nemcsak a meccs alatt, hanem utána is elképesztő erők mozdultak meg: gátak szakadtak át, kövek gördültek le, lefelé vonuló játékosaink nem győztek lelkendezni, poénkodni. Herr Orsolya például előbb megkérdezte tőlünk, kinőttek-e a szárnyai, majd igenlő válaszunk után azzal folytatta: „Ezekért a pillanatokért élek, amikor érzem, hogy elkaptam a fonalat, és nem tudnak nekem gólt lőni. Szerintem nagyon biztosan nyertünk. Számítottunk arra, hogy sok ziccerük lesz a spanyoloknak, de azokat is kontrolláltuk.”

Szucsánszki Zita előbb csak dicsért, mondván, „Ez tényleg csapatmunka volt, ha kicsit megfeneklett a hajó, mindig volt valaki, aki továbblökte, így tudjuk magunkat minden szorult helyzetből kihúzni valahogy”, majd egy szurkapiszkát is elengedett: „Persze kétszer kikaptunk a csoportban, mert el akartuk kerülni a lengyeleket, nem véletlen, hogy tovább is jutottak a románok ellen. Mi inkább a spanyolokra készültünk, és tessék, jól tettük.”

Hajdu Jánosból is akkora sóhaj szakadt ki, hogy szinte meglebbent tőle a függöny, amikor kijelentette: „Elértük a minimális célt, amelyet magunk elé tűztünk, mostantól megyünk tovább. Tudtuk, hogy nem maradunk Újvidéken, de nagyon nem mindegy, merre indulunk. Bevált az a tervünk, hogy a hatodik meccsre kerülünk csúcsformába, fantasztikusan játszottunk. Az utunk eddig nagyon göröngyös volt, sok kritikát is kaptunk, de nagyon bíztunk magunkban, bíztunk egymásban, ez eredményezte azt, hogy ezt a kiváló csapatot meg tudtuk verni.”

Szerdán, a negyeddöntőben egy még kiválóbbat kellene, az eddig egyebek között a szerbeket, a dánokat és a hollandokat is elintéző Brazíliát, amelyet tisztelni illik, de nagyságától térde borulni tilos. A dél-amerikaiak kerete ugyanis az osztrák Hypóra épül – a bécsi együttest hatan képviselik –, tehát olyan egyletre, amely két éve képtelen bejutni a Bajnokok Ligájában a legjobb nyolc közé, ahol a Győri Audi ETO – persze nemcsak magyarjainak köszönhetően – tarol, és ahová a Ferencváros sem kikapni jár. Igaz, a győri Amorim és a ljubljanai Piedade extraklasszis, de ők most bizonyára ugyanezen jelzőkkel illetik Görbiczéket.

Legutóbb, a szombathelyi Provident Kupán, október végén a brazilok 28–26-ra legyűrték tartalékos együttesünket, de a kedélyét újra meglelt szövetségi kapitány, Hajdu János ebből az emlékből is igyekezett erőt, bizakodást meríteni: „Tomori nem játszott, kevesen voltunk, a kispadra szinte a nézőtérről kellett behívnom embereket, mégis alig vertek meg minket. Szerintem nem alszanak nyugodtan miattunk most sem. Nekünk pedig eddig a hatodik vb-meccsünk volt a legfontosabb, innentől viszont a hetedik az.”

Ha pedig esetleg szerda estétől a nyolcadik lenne, nos, azt már elődöntőnek hívnák, és pénteken a német-dán derbi győztesével kellene megvívni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.