A veterán vb-ezüstérmes 39 évesen is folytatja

Deák Bárdos Mihály nincs a birkózó-válogatott edzőtáborában, de nem vonul vissza, otthon, Miskolcon készül.

Deák Zsigmond
2014. 01. 30. 5:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A budapesti vb után, ha jól tudom, tavaly még részt vett egy meghívásos iráni gálaversenyen, de az új év nyitó nemzetközi viadalait kihagyta, s nincs ott a válogatott e heti szlovákiai edzőtáborban sem. Ez már netán a visszavonulás előszele?
– Egyáltalán nem. Novemberben voltam Iránban, ahol részt vettem a Hősök Birkózása elnevezésű, a szabad- és kötöttfogást összeolvasztó, népünnepélyszerű eseményen. Arrafelé a birkózás a legnépszerűbb sportág, több ezren szurkoltak nekünk, sok élménnyel gazdagodtam. Közben kiderültek az új súlyhatárok, a miénket felemelték 120-ról 130 kilóra, így nem kell fogynom nyolc-tíz kilót.

– Mintha csak önnek találták volna ki, nem?
– Azért vannak még egy páran, akiknek jól jött, de kétségtelen, hogy nekem is, és ez szintén a folytatás mellett szólt. Mindenesetre megbeszéltem diósgyőri klubedzőmmel, Repka Attilával, valamint a válogatott szakvezetőjével, Struhács Györggyel, hogy nem veszek részt az idei első versenyeken és az edzőtáborban, hanem itthon, Miskolcon készülök.

– Mondhatjuk, hogy a korára, az érdemeire való tekintettel kapott könnyítést?
– Mondhatjuk, de igazából ugyanúgy alapozok, mint a többiek Szlovákiában, csak nem kell annyit utazgatnom. Délelőtt futok a Bükkben, a gyönyörű havas erdőben, délután pedig erősítek, edzek keményen. Ez már korábban, az országos bajnokság előtt is bejött.

– Idén tavasszal Helsinkiben Eb-t, ősszel Taskentben vb-t rendeznek. Számolhatnak önnel az egyre fiatalabb riválisok?
– Annyira még ne szaladjunk előre. Az biztosnak tűnik, hogy március elején elindulok a szombathelyi Grand Prix-n, ott úgyis kiderül, hogy hányas a kabát, sikerül-e újra kivívnom a válogatottságot.

– Ha sikerül, ha nem, most betölti a harminckilencet, miközben tizenhét éve járja a világversenyeket, s legutóbbi vb-ötödik helye alapján még mindig van keresnivalója. Mégis, gondolt már rá, mihez kezd majd, ha befejezi a pályafutását?
– Természetesen, 2010-ben elvégeztem a Testnevelési Egyetemen a sportszervező-menedzser szakot, s ha minden jól megy, most májusban megszerzem az edzői papírokat is. Mivel a sportágfejlesztési koncepció alapján Diósgyőr regionális központ lett, akár mindkét végzettségemet kamatoztathatnám a miskolci sportélet felvirágoztatása érdekében. Persze ezzel az a baj, mint sok mindennel Magyarországon, hogy a parlamenti választásokig a fű se nő, csak utána derül ki, folytatódnak-e a most elkezdődött folyamatok.

– Mindenesetre nagyon úgy néz ki, hogy szűkebb pátriájában, Miskolcon tervezi a jövőjét. Csak nem azért, mert közismerten elhivatott DVTK-drukker?
– Az egyik válaszom: csak a Diósgyőr! A másik, hogy Miskolcon ismernek és szeretnek, 2009-ben nem véletlenül igazoltam és jöttem haza. Egyelőre úgy néz ki, jól döntöttem, de csak a vásár után okos a paraszt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.