A zenész, a kártyás és a politikus is Ronaldót akarja

Ha Joseph Blatter akaratának senki sem mer ellenszegülni, ma este C. Ronaldo kapja a 2013-as Aranylabdát.

2014. 01. 13. 11:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nomen est omen, Joseph Blatter szeret blattolni. Beletekint a kottába, és már fújja. Nemcsak zongorán, minden hangszeren játszik. Sőt, attól igazán nagy zenész, hogy közben rögtönözni is képes. Amikor például elétették a szokásos év végi, év eleji ünnepi hangverseny, az Aranylabda kottáját, gond nélkül vitte a vezérszólamot, csak éppen kicsit átírta a partitúrát és durván a librettót. A refrén ugyanis így szólt lágy mollban: Franck Ri-bé-ry. Amit ő átkomponált férfias dúrra: Cris-ti-a-no Ro-nal-do. S attól utánozhatatlan a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, a FIFA zenekara, hogy szemrebbenés nélkül mindenki játszotta utána a dalt az új szöveggel.

Akik persze igazán jól ismerik, azt tartják az öreg Sepp bácsiról, hogy a nevének jelentése nem a zene világában, hanem a kártyáéban gyökerezik. Tudják, veri a blattot Herr Blatternek a póker a kedvence. Nagy álma teljesedett be, amikor tavaly végre bemondhatta a Messire keresztelt pókert. Ám egyúttal rá is unt, s 2013-ban új szabályt vezetett be: egy ásszal is lehet nyerni, ha arra Ribéry neve van írva. Az apparátusban addig-addig mondogatták neki, hogy ilyen lap nincs a pakliban, mire azt mondta: rendben, akkor Ronaldo. Az örök akadékoskodók ugyan próbálkoztak azzal, hogy ásznak ász, de ez a kártya hamisnak tűnik, már fekszenek a lapok, hogyan lehetne közéjük becsempészni a Ronaldót. Ők is tudták, mi a következő vezényszó. Új osztás!

Így is történt. S ezt a munkát Joseph Blatter már tanult mestersége szerint irányította. Vérbeli politikusként. Olyan bravúr átverni a határidő meghosszabbítását az érintetteken, mintha Futbóliában a köztársasági elnök az exit poll eredmények ismeretében leállítaná az elnökválasztást, s új időpontot írna ki. Persze csak akkor, ha a várható kimenetel nem tetszik neki.

Azt pedig már mi is kezdjük megszokni, hogy a nép demokráciában a leginkább beletörődő, így hát senki sem vette a bátorságot „Abcúg, Blatter!” kiáltásra, hanem a választók szépen felsorakoztak az elnök mögé.

Cristiano Ronaldo érti a játékot, hogy ne értené, októberben még meg sem akart jelenni a gálán, ma estére mégis Zürichbe utaztatta a teljes rokonságát. Ha ő kapja meg a labdarúgás pünkösdi királyságát, senki sem lesz, aki azt mondaná, nem neki jár az Aranylabda.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.