Eb-sláger: az utolsó tánc előtt?

Két pontot és nyolc gólt kellene behoznia a magyar válogatottnak Izlanddal szemben.

Ch. Gáll András
2014. 01. 21. 7:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rögvest a rajt után 4-1, féltávnál 14-11, a célban 28-24. A dánok olyan tempót diktáltak, mint a klasszis futó, aki nem akar világcsúcsot repeszteni, mert még komolyabb versenyek is várnak rá, de ha üldözője a nyakán liheg, egy gyors részhajrával ismét leszakítja, a helyére teszi. A hazaiaknak ráadásul szemernyit sem számított a gólkülönbség, hisz e két ponttal megingathatatlan csoportelsők, a mieink pozíciója ellenben még inog, és akár egyetlen gólocskán is múlhat. Ami biztos: a herningi középdöntő hatosban már nem zárhatunk az első, a második és a hatodik helyen, azaz marad a 3-5., összesítésben pedig az 5-10. pozíció.

Csoportunk 5. helyére akkor süllyedünk vissza, ha szerdán kikapunk az osztrákoktól, a macedónok pedig legyőzik a spanyolokat. Negyedikek akkor maradunk, ha a két előbbi feltétel közül legalább az egyik nem teljesül. Mivel a programot a spanyol–macedón parti nyitja, a mieink nagy valószínűséggel úgy kezdhetnek, hogy minimum negyedikek, azaz teljesítették az előzetesen merésznek ítélt célt. A harmadik helyre Izland rovására léphetünk előre, ám a szigetlakók előnye velünk szemben jelenleg 2 pont és 8 gól.

Önmagában egyáltalán nem behozhatatlan, hiszen szerdán, a középdöntő utolsó fordulójában Magyarország–Ausztria és Izland–Dánia a párosítás. A helyzetet azonban jelentősen árnyalja, hogy a két ,,külső” rivális számára az eredmény a pillanatnyi dicsőségen túl semmit nem jelent, mert a dánok így is, úgy is elsők, az osztrákok pedig garantált utolsók. Ezért aztán a szomszédok búcsúfellépésükön nyilván megszakadnak – hétfőn a spanyoloktól is csupán egy góllal kaptak ki, és közben rojtosra verték, pofozták őket –, míg a skandináv házigazdák feltehetőleg tartalékolnak majd a pénteki elődöntőre. Ha így tesznek, sajnos különösebben még nem is neheztelhetünk rájuk, és az esetleges északi összekacsintást sem kárhoztathatjuk. Hisz senkitől sem várhatjuk, hogy helyettünk kaparja ki a gesztenyénket; arra ott a mi tíz ujjunk.

Erre példaként, okulásként, ha létezik ezen az Eb-n két náció, amely történelmi okokból nem szenvedheti egymást, akkor leginkább a lengyel és az orosz az, utolsó csoportmeccsükön mégis hallgatólagos szövetséget kötöttek, a szerbek kárára. A körbeverés miatt ugyanis úgy álltak, hogy mindketten csak akkor juthatnak tovább – persze a szerbek kipörgetése árán –, ha a lengyelek egy vagy két góllal nyernek. A duda előtti pillanatokban vezettek is, csak éppen 24-21-re, de mivel ekkor gyakorlatilag szabad utat engedtek a kapujukig, az oroszok betaláltak, 24-22 lett a vége. Az oroszok örültek a továbblépésnek, a lengyelek annak, hogy így két pontot visznek be a középdöntőbe, az a pár tucatnyi belgrádi, nisi, újvidéki infarktus pedig kit érdekelt?

Azaz, ne feledjük a modern sport egyik alaptézisét: ha létezik egy mérkőzésen olyan eredmény, amely mindkét fél számára megfelel, az általában meg is születik. E tekintetben nem is baj, hogy mi csapunk össze előbb az osztrákokkal, ezt követi az északi derbi. Bele kell adni apait-anyait, mint ahogyan az utolsó táncba. Egyrészt, mert ha nyerünk, az 5 pont a másik csoporttal való összevetésben valószínűleg 7. helyet eredményezne, aminél többre csak 1998-ban volt képest együttesünk, ám akkor még 12 csapatos Eb zajlott. Másrészt, mert – mivel az 5-6. pénteken még játszanak – rajtunk ne múljon, hogy mégse a szerdai tánc legyen az utolsó.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.