Siketként olvassa a játékot

Vasárnap játsszák az amerikai futball csúcsmérkőzését, a Seattle Seahawks soraiban egy siket játékossal.

Radványi Benedek
2014. 01. 30. 4:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A csapat hőse, két lábbal a földön járó sztár, nem hagyja, hogy bármi is visszatartsa, játékosként és emberként is lenyűgöző. Ezeket mondják róla a társai. Közhelyek, nem mindennapi, de naponta hallható jelzők, amelyekkel rengeteg sportolót illethetnénk. De nem olyat, aki hároméves korában elvesztette a hallását.

Derrick Colemannal pontosan ez történt. Ám most, 20 évvel később a vasárnapi NFL-nagydöntőre, a Super Bowlra készül, ahol csapata, a Seattle Seahawks a Denver Broncosszal ütközik. „Nem tudom, hogy nekem sikerült-e volna onnan felállnom” – utalt edzője, Pete Caroll a kezdeti nehézségekre.

Márpedig abból volt bőven. Gyógyíthatatlan betegség támadta meg a fülét, halláskárosodása óta csak a legmélyebb basszus hangokat képes felismerni készülék nélkül. Sok helyen kiközösítették, többször elmondták neki, siketként nem érvényesülhet csapatsportokban. „Mindig volt valaki, aki közölte, mire nem vagyok képes” – mondja.

De nem adta fel. Gimnáziumi és egyetemi évei alatt rohamosan fejlődött, s bár fullbackként több draft során is csalódás érte, végül a Vikings után a Seahawksnál kötött ki. Új edzője hagyta érvényesülni, a kommunikációs nehézségek ellenére is kulcsemberré vált.

Coleman elmondása szerint tízes skálán hetesre tehető egy átlagember hallása. Az övé viszont alapból csak egyesnek felel meg, amelyen sokat segít a hallókészülék, de az még inkább, hogy megtanult szájról olvasni. Amikor pályán van és a Seahawks játékosai összeborulnak, hogy megbeszéljék a taktikát, az irányító, Russell Wilson kiveszi a fogvédőjét, s Colemanra nézve beszél. Ennek köszönhetően ő is érti, mi várható a jövőben.

Korábban probléma volt, hogy a hallókészülék nem illeszkedett rendesen a sisak belsejébe, de édesanyja egy harisnyanadrág segítségével fixálta. A vasárnap esti Super Bowlon már aligha ez lesz a megoldás, bár az biztos, hogy fel kell kötniük a gatyát a Broncos ellen. Coleman mesés története közben olyan népszerű lett, hogy egy reklám is feldolgozta, amely elsősorban gyerekkori sérelmeire világít rá. Bár ő is belátja, hogy a stílus nagyon hollywoodi.

Ám csak így lehet igazán inspiráló a története. Egy kilencéves ikerpár is az ő sztorija nyomán lett Seahawks-szurkoló, hiszen ők is hallókészülékkel élnek. Coleman azért próbál szerény maradni: „Én csak magamat adom. Halláskárosultságom hozzátartozik a személyiségemhez, s már nem veszem magamra, ha süketnek mondanak. Ez tett azzá, ami vagyok.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.