Sportolóink a Himnuszról: szomorkás, de összetartó

Olyan sportolókat kerestünk meg, akik a magyar mellett egy másik himnusszal is hangolhattak.

Radványi Benedek
2014. 01. 22. 15:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az évforduló és a téma kapcsán olyan sportolókat kerestünk meg, akik nemcsak a magyar, hanem egy másik nemzet himnuszával is hangolhattak. Elsőként Valkay Erzsébetet kérdeztük, aki 2001-ben hazánk legjobbjaival lett Európa-bajnok vízilabdázó, de a pekingi olimpiára már az olasz válogatottal utazott. „Én abban a tudatban nőttem föl, hogy a magyar himnusz a legszebb a világon. Tény, hogy kicsit szomorkás, nem spannol föl a meccsre, egy perccel utána vízbe ugrani és egy százhúsz kilós ausztrál hústorony ellen küzdeni nem túl kellemes, de összetartó hatása biztos, hogy van.”

Valkay Erzsébet ma is Olaszországban él – Nápolyban értük utol, ahol ma már idegenvezetőként is dolgozik –, így az egyik legvidámabbnak tartott himnuszt is közelről ismeri: „Az olaszoké kimondottan induló jellegű, buzdít, s a római kortól kezdve felsorolja, hogy mit ért el a nemzet. Ezerrel ér véget, utána nekimennél egy sárkánynak is. A két himnusz közül ez pörget fel jobban, de a dobogó tetején inkább a magyar az, amelyik megríkat.”

Sportágat sem kell váltanunk, és itt az újabb példa. Gergely István 2000-ben még a szlovák válogatottal szerepelt az olimpián, ám négy, majd nyolc évvel később a magyarral lett aranyérmes. Neki gyerekkori emlékek jutnak eszébe nemzeti imánkról: „Én azon szocializálódtam, hogy édesanyám minden szilveszterkor sírt, amikor a himnuszt hallgatta a rádióban. Akkoriban még viszonylag korlátozott volt az átjárás Magyarországra, ám gyerekként nem értettem, miért váltja ezt ki belőle, de én is vele sírtam. Később világossá vált, hogy a magyarságot jelképezi számára.”

A ma már Benedek Tibor szövetségi kapitány segítőjeként dolgozó kapus azt mondja, neki nehéz ettől az emléktől elvonatkoztatnia, és tisztán a sport szemszögéből vizsgálni a magyar himnuszt. „Szerintem jobb a mérkőzések után hallgatni, mint azok előtt, ettől függetlenül nekem erőt ad, mert a családomat juttatja eszembe. Másokat melankolikus hangulata, lassú ritmusa visszavethet, de ez mindenkinél eltérő. Tény, arra nem okvetlen alkalmas, hogy fölpörgessen a meccsek előtt.”

Triscsuk Krisztina 2012 decemberében Európa-bajnoki bronzérmet szerzett a női kézilabdázókkal, ám korábban még az orosz utánpótlás-válogatottban szerepelt. Így nyilatkozott: „Furcsa volt, amikor először hallottam, de tetszik, ahogyan a szurkolók éneklik. Az oroszt és a magyart is tiszteletben tartom, ám a mérkőzésekre máshogy készülök. De imádok ott lenni a pályán, amikor szól a himnusz, nálunk rituálé, hogy közben egymás kezét fogjuk, erőt adva ezzel.”

A szintén kézilabdázó Gódorné Nagy Marianna a magyar után a 90-es évek elején az osztrák válogatottban is játszott – a mieinkkel bronzérmet szerzett az 1976-os olimpián –, s azt mondja, himnuszunk számára sohasem volt lehangoló: „A mai napig borsódzik tőle a hátam. Olyankor mindig azt látom magam előtt, hogy ott állok a pályán, s utána már ugrálunk, hogy kezdődhessen a mérkőzés.”

Mindezekből kitűnik, a himnuszról mindenkinek más jut eszébe, és nem feltétlenül számít, hogy egy-egy mérkőzés előtt balsorsról vagy víg esztendőkről éneklünk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.