Tragédia Az Álmok Színházában

Szerda estig 26 pontot vesztett a Premier League 2013/2014-es idényében a Manchester United.

Ch. Gáll András
2014. 01. 02. 16:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerda estig, húsz fordulóban 26 pontot vesztett a Premier League 2013/2014-es idényében a Manchester United, eggyel többet, mint az elmúlt PL-szezon egészében, amikor bajnok lett a csapat Sir Alex Fergusonnal a menedzseri székben. Ha mind a tizennyolc hátralévő bajnoki meccsüket megnyernék a Vörös Ördögök – ami a január elsejei, Tottenham ellen mutatott játékukat elnézve minimum kevéssé valószínű –, akkor is csak 88 pontjuk lenne a május 11-ei záráskor.

Szóval a Daily Telegraph szerint itt az ideje beismerni egyet s mást a Sir Matt Busby Way 1-es szám alatt. Először is azt, hogy le kell mondani a címvédésről. Az éllovas Arsenal előnye 11 pont a Uniteddel szemben, a Manchester Cityé 10, a Chelsea-é 9, de még a negyedik helyen álló Liverpool 39 pontja is öttel több, mint amit a United eddig összegyűjtött. Sőt, az Európa-liga-indulást jelentő ötödik helytől – ahol az Everton áll – is négy pont választja el David Moyes legénységét.

Decemberben ugyan felvillant a remény a felzárkózásra a négy egymást követő győzelemmel, de a Tottenham szerda este porrá zúzta a még oly halovány reményeket is.

Az egészben az a legfájóbb a manchesterieknek, hogy ha készítünk egy minitabellát az első nyolc helyezett egymás elleni eredményeiből, akkor ezen tökutolsó a csapat. Nyolc mérkőzésből csupán egyet sikerült megnyerni, 1-0-ra az Arsenal ellen. És küszöbön áll a Chelsea és az Arsenal elleni idegenbeli rangadó – egy olyan menedzserrel, aki az Everton élén eltöltött tizenegy idényében egyetlenegyszer sem tudta legyőzni a topcsapatokat (Manchester United, Arsenal, Liverpool, Chelsea) vendégségben.

Az idegenbeli mérlegnél csak a hazai a pocsékabb: 10 meccsen 14 pont (4 győzelem, 2 döntetlen, 4 vereség), 16 elvesztett pont. Ferguson országlásának végén 32 meccsre volt szüksége a csapatnak ugyanennyi pont elvesztéséhez

A sokadik elszenvedett csapás után idén először elszakadt a cérna Moyesnál, és elkezdte szidni a Tottenham elleni mérkőzésen bíráskodó Howard Webbet. Szerinte Hugo Lloris kapus és Ashley Young hajrábeli összecsapásáért tizenegyest kellett volna ítélnie a játékvezetőnek. (Mindezt nem ilyen higgadt stílusban hozta a menedzser a sajtó tudomására.) Erről egyfelől csak annyit, hogy a sokadik televíziós visszajátszás után sem lehetett eldönteni, hogy Moyesnak igaza van-e vagy nincs, másfelől ha befújja Webb a büntetőt, és értékesítik is, akkor is csak 2-2 lett volna a végeredmény, s az összkép ugyanaz.

Szóval a hanyatlás egyértelmű. Most nézzük az okokat.

1. A nyári erősítés elmaradása. Ed Woodward, a tapasztalatlan új ügyvezető, aki a klubot tíz évig irányító David Gillt váltotta, gyakorlatilag semmit sem csinált az átigazolási időszakban. Pedig kellett volna, hiszen valamennyi kulcsjátékos túl van a harmincon – akad, aki a negyvenen is, lásd Ryan Giggst –, az egy Wayne Rooney kivételével, aki a huszonkilencediket tapossa. Elpackázták Leighton Baines leszerződtetését, hónapokon keresztül hajszolták Cesc Fabregast és Cristiano Ronaldót – eredménytelenül –, míg végül a nagy trófea bizonyos Marouane Fellaini lett, akit Moyes hozott magával az Evertontól. A nagy hajú belga csődöt mondott, és ma már közelében sincs az első csapatnak.

2. Van Persie tartós sérülése. A hollandus nélkül nincs, aki gólt rúgjon. Rooney már mindent játszik, csak nem csatárt – plusz még lágyéksérülés is gyötri –, Chicharito Hernández és Danny Welbeck pedig ezen a szinten kevés. Valójában a meccsek hajrájában, amikor szorul a kapca, egy tizennyolc éves gyerektől várják a megváltást, az egyébként tényleg varázslatos tehetségű Adnan Januzajtól. Ez sokat elmond a szakvezetésről

3. A küzdőszellem hiánya. Fergie alatt egyik meccset nyerték a másik után az utolsó öt percben, megfordítva a vesztésre álló meccseket, most viszont fordított a helyzet: a Southampton és a Cardiff City ellen is az utolsó pillanatokban engedték ki a markukból a győzelmet. Régen úgy mentek a vendégcsapatok az Old Traffordba, hogy tudták: hiába vezetnek nyolcvanöt percen át, a végén úgyis kikapnak. Most? A „fear factor”, a rettegéstényező önmaga ellentétébe fordult.

4. A kreativitás hiánya a középpályán. Őszintén: milyen kreativitást várunk Michael Carricktől, Tom Cleverley-től vagy éppen Andersontól, Valenciától, Youngtól? Rooney egymaga nem képes nyarat csinálni a manchesteri télben. (És akkor Fellainit még nem is említettük.)

5. A „backroom staff”, az edzői garnitúra bántó tapasztalatlansága. Pályafutása vége felé Fergie tapasztalt segítőkkel vette körül magát, mintegy „megágyazva” az új menedzsernek, bárki is legyen az – biztosítandó a zökkenőmentes átmenetet. Erre Moyes amikor megérkezett, mindenkit elzavart – Mike Phelant, René Meulensteent és Eric Steele-t –, s hozta magával az embereit az Evertontól: Jimmy Lumsdent, Steve Roundot, Chris Woodst és Phil Neville-t. Igaz, Neville régi manchesteri, de sem ő, sem a többiek – beleértve Moyest – még egyetlen meccsen sem ültek a Bajnokok Ligájában a kispadon.

6. Pechszéria. Ami eddig befelé pattant a kapufáról, az most kifelé. Plusz Van Persie huzamosabb ideje tartó sérülése, Rooney és Carrick kisebb-nagyobb problémái. De ez már így szokott lenni.

Lehet, hogy Moyes nem fog 26 évig dolgozni az Old Traffordban?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.