A többség sprintelt, a mieink futottak még

Kettős norvég győzelem a legrövidebb sífutó számban, Simon Ágnes 67-ból a 66., Szabó Milán 85-ből a 73.

2014. 02. 11. 11:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sífutásban a sprint nem méterre pontosan kötött távolság, a nőknél általában 1,2–1,3, a férfiaknál pedig 1,4–1,6 km, a pálya adottságaitól, illetve attól függően, hogy klasszikus vagy szabad stílusban kell teljesíteni. Szocsiban utóbbiban írták ki a versenyt, ennek megfelelően hosszabb volt a táv, a férfiaknál a megszokottnál is hosszabb, 1,8 km. Ezt a hölgyek durván két és fél, a férfiak pedig három és fél perc alatt tették meg. Tehát a sprint kicsit félrevezető elnevezés mondjuk a 100 méterhez, Usain Bolt világához képest, de hát sífutásban hagyományosan hosszabb távú versenyeket rendeznek, a sprint csak 2002 óta szerepel az ötkarikás programban.

Szocsiban a selejtezőben a versenyzők 15 másodpercenként egyenként indultak el. Előbb a hölgyek, a 67 résztvevő közül Simon Ágnes 64.-ként; fél óra múlva pedig a férfiak, itt 86 fős volt a mezőny, Szabó Milán 67.-ként vágott neki a távnak. Mind a két nemnél az első harminc jutott tovább a negyeddöntőbe, ahol hatfős futamokban folytatódott a verseny. Mind az öt futamból az első kettő, illetve a további két legjobb időt elérő sífutó került az elődöntőbe, a legjobb 12 közé. Ahol ugyanez volt a játékszabály a döntőért.

A magyarok számára sajnos már a selejtező leküzdhetetlen akadályt jelentett. Ez persze nem kudarc, ellenkezőleg, bravúrszámba ment volna, ha valamelyikük továbbjut. Ettől mindkét magyar induló nagyon messze volt. Simon Ágnesnél csak a török induló futott lassabban, így a magyar versenyző 66. lett. Háromgyermekes édesanyaként persze csinálja utána, aki tudja, másfelől viszont az olimpia ma már a profik küzdőtere. Szabó Milán 73. lett, jócskán elmaradva az önmaga által felállított várakozástól (mindenképpen az első 60 közé akart kerülni).

Björgen, Randall, Cologna, Northug: nagyágyúk a vert mezőnyben

A hölgyeknél az első számú esélyes, a norvég Marit Björgen négy éve Vancouverben eltaktikázta a selejtezőt, és kiesett, Szocsiban nem kockáztatott, a harmadik legjobb időt síelte. A férfiaknál a szakági világkupa éllovasa, a német Josef Wenzl meglepetésre csak 31. lett, tehát kimaradt a legjobb 30-ból.

Már a negyeddöntők bővelkedtek a meglepetésekben. A nőknél kiesett a tavaly világbajnok, amerikai Kikkan Randall és a négyszeres olimpiai bajnok norvég Marit Björgen. Randall az amerikaikra jellemző lazasággal véletlenül sem roskadt magába, amikor a kamera ráfókuszált, mosolygott és széttárta a karját. Björgen a hajrában bukott, ő inkább kínjában nevetett.

A férfiaknál is volt két vezéráldozat. Nem jutott tovább a címvédő orosz Nyikita Krjukov, valamint a vasárnap a síatlonban aranyérmes svájci Dario Cologna. Petter Northug, akit a legnagyobb végsebességű sífutónak tartanak, innen még mázlival, jobb idővel továbbment, pedig láthatóan feladta a futamát a három svéd mögött. Az elődöntőben azonban sansz nélkül búcsúzott a versenyszámtól.

A fináléban a norvégok voltak a leggyorsabbak, a nőknél Maiken Caspersen Falla tulajdonképpen simán, esélyeshez méltóan nyert. A férfiaknál döbbenetes döntőt láthattunk. A svéd Jönsson ötszáz méter után föladta a versenyt, mégis bronzérmes lett. Azért, mert előtte a svéd Hellner, az orosz Usztyjugov és a norvég Glöersen is bukott. A végén így csak a norvég Hattestad és a svéd Peterson küzdött az aranyért, az előbbi volt a gyorsabb.

Sífutás, sprint.
Nők:
1. Maiken Caspersen Falla (Norvégia) 2:35.49 perc
2. Ingvild Flugstad Östberg (Norvégia)  +0.38 mp
3. Vesna Fabjan (Szlovénia)  +0.39
66. Simon Ágnes (Magyarország)

Férfiak:
1. Ola Vigen Hattestad (Norvégia) 3:38.39 perc
2. Teodor Peterson (Svédország) +1.22 mp
3. Emil Jönsson (Svédország) +19.74 mp

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.