Kevesen ismerik, pedig ez a csodaital a bélrendszer megmentője

Magas rosttartalma miatt leginkább emésztést segítő és súlycsökkentő hatása miatt fogyasztják azon kevesek, akik egyáltalán ismerik. Pedig az útifűmaghéj százszorosan meghálálja, ha beépítjük az étrendünkbe. De pontosan honnan is jön ez a hasznos kis növény, és hogy használhatjuk a legokosabban?

2025. 09. 04. 18:07
Az útifűmaghéjt magas rosttartalma miatt leginkább emésztést segítő és súlycsökkentő hatása miatt fogyasztják
Az útifűmaghéjt magas rosttartalma miatt leginkább emésztést segítő és súlycsökkentő hatása miatt fogyasztják Fotó: Pixel-Shot Forrás: Shutterstock
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár az utóbbi években nagyon felkapták, egyesek egyenesen „természetes ozempicnek” titulálták, az útifűmaghéj korántsem újkeletű dolog. A növény Indiában és Nyugat-Ázsiában őshonos – a mai napig főleg itt termesztik. A leszüretelt magokról először eltávolítják a héjat, majd feldolgozzák élelmi rostként való felhasználásra. A bélbe kerülve nagyjából úgy működik, mint egy szivacs. Amikor vízzel vagy más folyadékkal találkozik, felszívja azt, és gélszerű anyaggá duzzad. Míg a gél lassan végigaraszol a bélrendszeren, minden milliméterét megtisztítja és megnyugtatja, illetve órákon át biztosítja a jóllakottság érzését.

Az útifűmaghéjat magas rosttartalma miatt leginkább emésztést segítő és súlycsökkentő hatása miatt fogyasztják
Az útifűmaghéjat magas rosttartalma miatt leginkább emésztést segítő és súlycsökkentő hatása miatt fogyasztják/ Fotó: avijit bouri / Shutterstock

Ugyan nem veszi fel a versenyt az olyan fogyasztószerekkel, mint az ozempic, fogyasztását a testünk sokkal jobban meg fogja köszönni.

Az útifűmaghéj hatásai

A útifűmaghéj természetes élelmi rostként elsősorban elősegíti az emésztést – mindezt úgy, hogy közben nyugtató hatással van még az érzékeny belekre is. Ezért fontos étrendkiegészítő aranyér, irritábilisbél-szindróma (IBS) és divertikulózis esetén. Felpuhítja a székletet, így segít a székrekedésen, de ellenétes hatása is ismert: mivel képes felszívni a felesleges folyadékot a bélben, a hasmenést is enyhítheti.

A útifűmaghéj lassítja a táplálék, főleg a zsírok és a cukrok felszívódását, illetve sok folyadékkal fogyasztva teltségérzetet okoz, ezért nagyban hozzájárul a különféle diéták sikeréhez. Kalóriatartalma ráadásul igen alacsony, a nulla felé közelít, így a kalóriaszámlálásba se zavar be.

Csökkenti továbbá a koleszterinszintet és normalizálja a szervezet inzulinszükségletét. Mindemellett biztonságos anyag, amely nem okoz függőséget és gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják.

Mindemellett prebiotikumként is működik. Ez azt jelenti, hogy táplálékot biztosít a jótékony bélbaktériumok számára, így serkentve aktivitásukat és szaporodásukat a bélben. Arról nem is beszélve, hogy így a hasi diszkomfortérzetnek is búcsút inthetünk. Mivel a bélflóra egy instabil, ám rendkívül fontos alappillére az egészségünknek, az útifűmaghéj fogyasztása az immunrendszerünk és az egész szervezetünk működésére jótékony hatással van.

Hogyan érdemes fogyasztani? 

Az útifűmaghéjjal leggyakrabban konyhakészen, granulátum formájában vagy őrölve találkozhatunk az üzletek polcain, de néhol kapszulaként is elérhető. A belőle készült lisztet használhatjuk sütemények és egyéb gluténmentes finomságok készítésekor, illetve akár a főzelékünk behabarására is alkalmas. De mivel semleges ízű és apró szemű, smoothie-ba és zabkásába is bátran szórhatjuk. Illetve gyakorlatilag bármilyen ételbe: az ízt nem befolyásolja, az étel rosttartalmát viszont nagyban növeli, és segíti az emésztést. Egyedül arra figyeljünk, hogy sok folyadékot igyunk mellé, hiszen az útifűmaghéj leginkább vizes közegben fejti ki legjobban a hatását.

Akár magában is fogyaszthatjuk: ha 1-2 kiskanálnyi útifűmaghéjat elkeverünk bármilyen folyadékban, azonnal lehúzhatjuk – sőt, húzzuk is le minél hamarabb. Pár perc elteltével ugyanis géles állagú anyaggá szilárdul. Ez nem jelenti azt, hogy megromlott volna, viszont kellemetlenebb lenyelni.

Milyen mennyiséget fogyasszunk?

A javasolt mennyiség naponta 5–10 gr, tehát 2–3 teáskanál. Ha alapvetően rostszegény étrendet követünk, a kellemetlen meglepetések elkerülése végett célszerű fokozatosan adagolni, különösen eleinte. Ha fogyasztása után pár órával az emésztés megváltozik: puffadást, gázképződést tapaszalunk, kicsit csökkentsük az adagot és igyunk hozzá több folyadékot.

Az indiai és pakisztáni népi hagyomány évezredek óta használja – nekünk sem kell hát mást tennünk, mint kinyújtani a kezünket érte, és élvezni áldásos hatásait.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.