Dán strandválogatott – A hamis legenda

Az 1992-es Eb-n győztes dán csapat csütörtökön elhunyt kapitánya, Richard Möller Nielsen készült a viadalra.

2014. 02. 16. 4:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több diplomáciai bonyodalom, ma már megmagyarázhatatlanul esetlen intézkedés jellemezi a labdarúgó-Európa-bajnokságok történetét. A nagypolitika kétségkívül az 1992-es Európa-bajnokság végeredményét befolyásolta a legélesebben. 1992. május 30-án az ENSZ Biztonsági Tanácsa teljes embargót hirdetett a délszláv háborút kirobbantó Jugoszlávia ellen. S noha az UEFA egy nappal korábban még úgy foglalt állást, nem tervez szankciót az országgal szemben, az ENSZ döntése után két nappal, június elsején kizárta a csapatot.

Csupán tíz nappal az Eb kezdete előtt. Ezért terjedhetett el az a legenda, miszerint a dánok váratlan lehetőségként nevezhettek be pótlólag a tornára, szövetségi kapitányuk, Richard Moller-Nielsen egyenesen a strandról könyörögte vissza a fiait. E legenda azonban több okból is hamis. A dán bajnokság még javában zajlott a döntés meghozatalakor, az utolsó fordulót június 8-án rendezték. Márpedig a húszas keretből csupán hét játékos – Peter Schmeichel (Manchester United), John Sivebaek (Monaco), Lars Christian Olsen (Trabzonspor), Henrik Andersen (Köln), Flemming Povlsen (Dortmund), Brian Laudrup (Bayern München), Bent Christensen (Schalke) – volt légiós. Többségük – szám szerint öt ember – a német Bundesligában szerepelt, amely május 16-án végződött, tehát az érintetteknek még elutazni sem nagyon volt idejük.

Ráadásul a jugók kizárásának híre nem derült égből villámcsapásként érte a dánokat. A döntés a levegőben lógott; s mint Jugoszlávia mögött a 4. csoport, sőt az egész mezőny legjobb második helyezettjei, a dánok jól tudták, ha úgy alakul, ők lesznek a beugrók.

Ennek megfelelően becsülettel készültek. A selejtezők végeztével április 8-án Törökország, 29-én pedig Norvégia ellen játszottak barátságos meccset. A döntés idején egyenesen edzőtáboroztak, hiszen június 3-án a Szovjetunió utódját, a Független Államok Közösségének csapatát fogadták Brondbyben. Az UEFA honlapjának nyilatkozva Peter Schmeichel, a dán válogatott s akkortájt alighanem a földkerekség legjobb kapusa így emlékezett vissza az eseményekre: „Mivel Dánia nem volt Eb-résztvevő, de közel fekszik Svédországhoz, több csapat ellenünk akarta az utolsó felkészülési mérkőzését játszani. A délelőtti tréning után, az ebéd alatt rebesgették, hogy Jugoszláviát kizárhatják, amit a délutáni edzést követően tényként közöltek velünk.”

A dánok tehát nem leeresztve, hanem jó erőben és kiváló hangulatban utaztak Svédországba. Addigra már Moller-Nielsen is visszaszerezte megtépázott tekintélyét. A selejtezősorozat első fele ugyanis a botrányok jegyében telt el. A Feröer-szigetek feletti kötelező győzelmet az Észak-Írország elleni döntetlen, majd a jugoszlávoktól hazai pályán elszenvedett vereség követte. A csapatból többen a kapitány megkövetelte védekező felfogásra kenték a kudarcokat, a két Laudrup, Michael és Brian, továbbá Jan Bartram 1990 novemberében lemondta a válogatottságot. Másik két hangadót pedig Moller-Nielsen rakott ki a keretből, Jan Molbyt és Jan Heintzét. A lapok a kapitány lemondását követelték, ám az eredmények őt igazolták: Dánia megnyerte a selejtező hátralévő öt találkozóját.

Belátva tévedését, Brian Laudrup az Eb-re visszatért – ő sem a strandról, már az áprilisi két meccsen szerepelt –, s bár gólt nem szerzett, az együttes vezéregyénisége volt.

A dánok az angolok elleni 0-0-lal kezdtek, majd 1-0-ra kikaptak a svédektől az 1. csoportban. Az utolsó fordulóban a továbbjutásukhoz nem volt elegendő a franciák elleni 2-1, a svédek angolok feletti sikerére is szükség volt. A hollandok elleni elődöntő hőse Schmeichel volt, 2-2 után a tizenegyespárbajban hárította Van Basten lövését. A másik ágon a németek kiverték a házigazda svédeket, a döntőt Laudrup vezérletével a dánok tulajdonképpen könnyedén nyerték 2-0-ra. Csúcsra jutott a „strandválogatott”, amely aztán a kilencvenes években többször bizonyította, hogy az 1992-es diadal nem csupán a véletlen műve volt. 1995-ben megnyerte a Konföderációs Kupát, 1996-ban is kijutott az Eb-re – igaz, a csoportban ragadt –, az 1998-as világbajnokságon pedig a negyeddöntőben, talán az egész torna legjobb meccsén csak 3-2-re maradt alul a későbbi döntős Brazíliával szemben.

A strandválogatott azonban letörölhetetlen bélyeg – ami nem is olyan nagy tragédia, csak színesíti az Európa-bajnokságot történetét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.