Debrecenben pallérozódnak az új Dzsudzsákok

Barcelonában kutatták a La Masía titkát, de Pallagon a Loki-módszer lehet az üdvözítő.

Ch. Gáll András
2014. 02. 10. 10:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor tavaly áprilisban megnyílt Pallagon a debreceni futballakadémia, az ember azt gondolta, eddig is kiemelkedően eredményes volt az utánpótlás-nevelés a Hajdúságban, eddig is hemzsegtek a saját nevelésű játékosok a DVSC-ben, vajon hogyan lehet még fokozni a majdnem tökéletest? Amikor Herczeg Andrással, a Loki 209-2010-es nagy Bajnokok Ligája- és Európa-liga-menetelésének szakmai vezetőjével Pallag felé autózunk, óhatatlanul felidézzük a négy-öt évvel ezelőtti felemelő pillanatokat. És amikor megérkezünk, az akadémia előcsarnokában egy hatalmas fotón Varga József ugrik a magasba és csap a levegőbe, a Puskás Ferenc Stadionban a Levszkinek lőtt feledhetetlen gólját ünnepelve – ha akarnánk, se tudnának kikerülni Herczeg edzői korszakának csúcspontját.

– Debrecenben a város egy emberként a futballcsapat mögött áll, afelől például nincs kétségem, hogy május 11-én húszezer szurkoló tölti meg az új stadionunkat az Újpest elleni első mérkőzésen, a 28. fordulóban, és két fordulóval később, a Honvéd ellen is biztosra veszem a telt házat. A mai napig melegség tölti el a szívemet, ha arra gondolok, hogy húszezer Loki-fanatikus utazott Budapestre, a Puskás Ferenc Stadionba, a Levszki elleni Bajnokok Ligája-selejtezőre – mondja Herczeg András, a Debreceni Labdarúgó Akadémia Nonprofit Kft. ügyvezetője, a DVSC fennállása legnagyobb sikerének kovácsa.

– A kettős sorfal, amelyet a Fiorentina játékosai állítottak a firenzei mérkőzésen engem, a tévénézőt is libabőrössé tett
– Ezek olyan emlékek abból az időből, amikor a Loki klubmenedzsere, azaz valójában az edzője voltam, amelyeket sohasem feledhetek. Cesare Prandelli – aki azóta már az olasz válogatott szövetségi kapitánya – kézfogása és kedvessége, aztán a Liverpool elleni meccs után a szívélyes beszélgetés Rafa Benítez menedzserrel, a BL-győztes szakemberrel feledhetetlen élmények

– Csak nincs nosztalgiája az edzői szakma iránt?
– Nézze, aki egyszer dolgozott edzőként, a szívében örökre edző marad

Időközben megérkezünk a tavaly áprilisban átadott impozáns akadémiához, amelynek játékterein február derekán, a pályák szélére kilapátolt hóbuckák között is pattog a labda, éppen a HLSZ-kupa egyik mérkőzése zajlik. Odabent példás tisztaság, rend, minden ugyanúgy csillog-villog, akár a megnyitó napján. Megismerkedem az akadémia edzőivel, szinte valamennyien a Loki egykori játékosai, a közelmúlt klasszisai: Horváth Béla, Vadicska Zsolt, Sándor Csaba, Szatmári Csaba, Mező József. Újabb adalék ahhoz a szerves egységhez, múlt, jelen és jövő kapcsolatához, a város, a klub és az egyetem együttműködéséhez, ami a Loki-modell lényege.

– A DVSC utánpótlása korábban is ontotta a felnőtt csapatba beépíthető tehetségeket Sándor Tamástól Varga Józsefen és Dzsudzsák Balázson át Bódi Ádámig és Korhut Mihályig, azaz működött a „tehetséggyár”. Mennyiben jelent minőségi ugrást az akadémia beindulása?
– Azelőtt egy pályán négy csapatunk edzett, most 8 füves, egy nagy és 6 kisebb műfüves pálya áll rendelkezésünkre, előadóterem a videózáshoz, konditerem, s tíz edző, két kapusedző, gyógytornász foglalkozik a növendékekkel. Minden csapatnak van saját öltözője. Nem is lehet összehasonlítani a múltat a jelennel. 243 gyerekkel foglalkozunk az akadémián, csak a vidékiek laknak benn, a debreceniek otthon, a szüleikkel élnek, s a 13 éves korosztály alatt 150 gyerek készül a Loki-focisuliban. Alközpontjaink működnek a tiszántúli régióban, s a határon a határon, Tarpán, Csengeren is. Fontos feladatunk a megfigyelő-hálózat bővítése

– Hogyan kötődik az NB I-es csapat az akadémiához?
– Úgy, hogy Szakály Péterék itt edzenek, az akadémia pályáin. Egyébként a tehetséges játékosainkat, úgymond, feljebb versenyeztetjük, az egy évvel idősebbek között, s két NB II.-es csapatunk van, az egyik papíron is a Lokié, a másik pedig a fiókcsapatunk, a Létavértes. Mi nem a korosztályos csapatainkkal akarunk sikereket elérni, a munkánk egyetlen értékmérője, hogy hány saját nevelésű játékost tudunk beépíteni a nagycsapatba.

– És hányat?
– Az utolsó őszi fordulóban, a Mezőkövesd ellen hét saját nevelésű labdarúgónk futott ki a kezdő tizenegyben.
Kik lehetnek azok a srácok, akik hamarosan bemutatkoznak a Loki NB I.-es csapatában a növendékeik közül?
Vannak többen is, de nem nevezném meg őket, mert nem akarom elkedvetleníteni azokat, akiket kihagytam
A közelmúltban Kósa Lajos polgármester vezetésével, ha úgy tetszik, tanulmányúton jártak az FC Barcelonánál.

– Mit tapasztaltak?
– A küldöttség tagja volt Szima Gábor klubelnök és Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem gazdasági főigazgatója – utóbbi azért lényeges, mert az akadémia harmadrészben a klub, harmadrészben a város és az egyetem tulajdonában van –, s megkíséreltük megismerni azt a stílust, a filozófiát amely a Barcát 35 év leforgása alatt, a Cruyff-korszaktól napjainkig a futballvilág vezető nagyhatalmává tette. Kezdésként hatórás elméleti előadást hallgathattunk, majd megismerkedtünk a Barca-modellel, melynek egyik sarokköve, hogy három képzési szakaszban tanítják a növendékeket. A 7–11 évesekkel megismertetik a klub sajátos, labdabirtoklásra alapuló stílusát, igényes technikai képzést kapnak, a 12–15 évesek megtanulják, hogyan pozicionálják magukat a pályán, majd 16 év fölött már az eredményességre helyezik a hangsúlyt. Kreatív, gondolkodó játékosokat akarnak nevelni, a játék élvezete van a középpontban, labda nélkül egyetlen gyakorlatot sem végeznek!

– A közelmúltban nyilatkozta Pintér Attila, hogy egyetlen magyar edző gratulált neki, amikor kinevezték szövetségi kapitánynak: ön. Ez valahogy megmaradt bennem
– A tisztelet roppant fontos a kollégákkal szemben, és Pintér Attila eredményességével, a bajnokság megnyerésével feltétlenül rászolgált erre a tiszteletre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.