Fortuna cserbenhagyta a Fradit

A Fradira nagy kalandok várnak északon, a KEK-ben kétszer vert Viborg most bizonyára vért kíván.

Ch. Gáll András
2014. 02. 11. 11:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elek Gábor, a Ferencváros vezetőedzője a 2013/14-es kontinentális kuparajton úgy fogalmazott: sok mindenre vágyik, de a KEK-triplázásra nem. A csapat ugyanis a 2011-es és 2012-es KEK-diadal után a következő idényben már a Bajnokok Ligájában hatolt a legjobb nyolcig, majdnem a legjobb négyig is, ezért, tovább erősödve, 2013 őszén célba vette a négyes BL-finálét. Csakhogy ezúttal a csoportjában rekedt, azaz harmadikként lejjebb liftezett egy szinttel, és a KEK-nyolcaddöntőben landolt. Ott aztán sima kettős győzelemmel, 16 gólos különbséggel eltakarította a norvég Tertnes Bergent, és kívánságlistát állított fel a negyeddöntő keddi, bécsi sorsolására. Pontosabban inkább anti-kívánságlistát, amely úgy szólt: a Viborgot és a Hypót ne, mert erősek, de ha lehet, a Zvenyigorodot és a Rosztovot se, mert az orosz kalandtúrákból az elmúlt esztendőkben bőven kijutott.

Ismerve az együttes hagyományos balszerencséjét a sorsolásokon, mondhatni, természetesen a lehető legrosszabb variáció jött be, a Viborg. A dán együttest a 2011-es KEK-nyolcaddöntőben 66-66-os összesítéssel, idegenben lőtt több góljával (egy szem góllal) ejtette ki a Fradi, 2012-ben pedig már méltó magasságban, a fináléban sikerült felülkerekednie, két 31-30-as győzelemmel. Ennyi most is bőven elegendő lenne, hiszen napjaink kézilabdázásában úgy tartják: az egy gól különbség biztos, a kettő fölényes siker.

A Viborg idén a tizenhat közé kerülésért eljátszogatott a szerb Jagodinával, a nyolcaddöntőben a honfitárs Holstebrón 30-24-gyel és 30-27-tel, azaz kettős győzelemmel kerekedett felül, kerete dán menők mellett olyan nemzetközi klasszisokat vonultat fel, mint a szerb Damnjanovics, a norvég Frafjord és Kurtovic, a svéd Gulldén és Torstensson, a tunéziai Chebbah, a francia Darleux és a brazil kapus, Masson.

Mit lehet erre mondani? Aki KEK-et akar nyerni, annak előbb-utóbb úgyis le kell gyűrnie a Viborgot, és a szeptemberben mondottakkal ellentétben az idei maximális cél a KEK-triplázás lehet.

Az EHF-kupa negyeddöntőjének magyar alakulata, a Fehérvár KC viszont nem panaszkodhat. A csapat a nyolcaddöntőben a Vácon verekedte át magát, ezzel megőrizte azt a jó szokását, hogy az efféle „belvillongásokat” uralja. Amikor ugyanis története során eddig egyszer európai trófeát nyert – az 2005-ben éppen az EHF-kupa volt –, az elődöntőben a Ferencvárost, a döntőben pedig a Győri ETO-t fricskázta meg. Ezúttal azonban a szomszédolás már kizárt volt, három orosz és két dán rivális mellett a német Leverkusen, valamint a kolozsvári Jolidon jöhetett szóba. A sorsolás aztán utóbbi együttest rendelte ellenfélül, Fehérváron tehát akár dalra is fakadhatnak: szép város Kolozsvár. Mert valóban az. A Jolidon pedig igazán verhető játszótárs.

Mindkét magyar együttes idegenben kezd, az oda-visszavágós párharcokat március első két hétvégéjén rendezik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.