Fradi-vezetés a Real Madrid ellen

Egy magyar klub egyszer pár centire volt a BL-ben a nyolcba jutástól. Nem a Fradi, nem a DVSC, hanem a Honvéd.

Ch. Gáll András
2014. 02. 19. 8:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindmáig két magyar csapat szerepelhetett a labdarúgó BL-ben a főtáblán. Először a Ferencváros 1995, másodszor a Debrecen 2009 őszén. Legközelebb azonban a Budapesti Honvéd volt a nyolc közé kerüléshez, 1991 novemberében; bár abban a szezonban, még utoljára, BEK-nek nevezték a BL-t, de tévesen tették, hiszen a nyolc között már két négyes csoportban zajlott a küzdelem. A kispestieket a nyolcaddöntőben búcsúztató Sampdoria pedig meg sem állt a Barcelona elleni fináléig.

Múltidézésünket azonban kezdjük a két közelebbi emléknél. Annál is inkább, mert mindkét alkalommal kisebb – a „Loki” esetében inkább már nagyobb – csodának tekintettük a főtáblára jutást, és magyar futballcsodát mindig örömmel idézünk. A debreceniek kétségtelenül nagyon messziről indultak, amikor például első selejtező mérkőzésükön a Kalmar együttesét fogadták a Nagyerdőben, a svédek hevesen tiltakoztak amiatt, hogy nem edzhetnek a másnapi mérkőzés színhelyén. Felháborodásuk akkor sem csillapodott, amikor a derék hazaiak bizonygatták neki, hogy éppenséggel ott tréningeznek, csakhogy ők nem hitték el, hogy azon a pályán BL-kvalifikációs derbit merészelnek rendezni.

Szó se róla, kissé más miliőbe csöppentünk az E csoport 2009. szeptember 16-i Liverpool–DVSC nyitómeccsén. Az Anfield Roadon 42 ezer néző köszöntötte a kifutó csapatokat, a földkerekség talán legismertebb futballindulója, a You\'ll Never Walk Alone mintegy húszezer torokból szólt. Ott ültem a lelátón, borsódzott a hátam, és már csak azért is ágról szakadt vidéki rokonnak éreztem magamat, mert amikor pár perccel korábban két brit kolléga érdeklődésére elárultam a „Loki” éves költségvetését, vinnyogva válaszolták, hogy ez a \'Poolnál éppen négy napra lenne elegendő. Ehhez képest az 1-0-s vereség az óriási bravúr kategóriája volt.

A folytatás azonban már a papírforma jegyében telt, pontosabban „érdekes” forgatókönyvű mérkőzések következtek. Egy 4-0-s és egy 4-3-as verés a Népstadionban – ez volt a hazai BL-helszín – a Lyon, majd a Fiorentina ellenében, méghozzá úgy, hogy előbbi alkalommal a 24. percben 0-3, utóbbinál a 20.-ban 1-3 állt a táblán. A Debrecen végül pont nélkül zárt, de aki extrém részeredményekre fogadott, igen jól járt.

1995-ben, a Ferencváros BL-kalandja során is éreztük, bár még nem első pillanattól az utolsóig, hogy ez bizony más világ, nem a magyar futball szintje. A Fradi akkori sajtófőnökeként ezért is éltem meg feledhetetlen élményként a nyitányt, a 3-0-s zürichi diadalt a Grasshoppers felett. Pedig egészen a kezdőrúgásig feszengtünk, mert küldöttségünkből néhányan erősen és reménytelenül küzdöttek a BL-protokoll, a társas érintkezés és a sportdiplomácia alapszabályaival is. Hogy mást ne mondjak, már az első találkozás, a kölcsönös ajándékozás igen kínosra sikeredett: a svájciaktól öt pompázatos, aranyozott szöcskét (a Grasshoppers angolul szöcskét jelent, a klub jelképe is) kaptunk, mi cserébe átlátszó műanyag tokokba gyömöszölt Fradi-törülközőkkel kedveskedtünk.

Maga a meccs azonban szenzációsra sikeredett, a 3-0-tól felajzott baszk UEFA-delegátus fogadást ajánlott nekem: a következő körben, az Üllői úton 2-1-re legyőzzük a címvédő Ajaxot is. A 67. percig valóban 1-1-re álltunk, ám a vége 5-1 lett, nem ide. Két pontnál és egy illúziónál azonban sokkal többet veszítettünk, mert a Louis van Gaal edző által felhergelt holland klub és közvélemény néhány tagadhatatlan huhogás miatt rásütötte a rasszista bélyeget a Fradira. A záró mérkőzésen, Amszterdamban ezért körülbelül olyan viszolygással fogadtak minket, mint egy elvadult ázsiai hordát. Még szerencse, hogy közben megjártuk Madridot is, ahol a 6-1-es pofon dacára a latinos stílus és a magyar labdarúgás tisztelete miatt egyenrangú félként ismertek el bennünket. Én például Jorge Valdanóval, az 1986-ban argentin színekben világbajnok Real-sportigazgatóval egyeztettem a részleteket, és a legapróbb kívánságainkat is igyekezett teljesíteni. Azért amikor néhány játékosunk életében először betoppanva a Bernabeu-stadionba turista módjára fényképeszkedni kezdett, ismét saját magunkról alkottunk ítéletet. A Fradi azonban hat mérkőzésen öt pontot szerzett, Budapesten úgy játszott 1-1-et a Reallal, hogy Raúl a 74. percben mentette meg a döntetlent.

Visszafelé haladva az időben, ezzel elérkeztünk 1991-hez. A Mezey György által dirigált Budapesti Honvéd az első kvalifikációs körben nagy nehezen vergődött csak át az ír Dundalkon, de a csapatban egyértelműen sokkal több volt, ezért amikor a nyolcaddöntőre megkapta a Sampdoriát, a pánik helyett a „csakazértis” volt a reakció: na, most legalább megmutathatjuk! Majdnem meg is mutatták. A kispesti 2-1-es győzelmet követően Genovában úgy kaptak ki 3-1-re, hogy az utolsó percekben Pagliuca földöntúli bravúrral ütötte ki Negrau fejesét. (A videón 3:23-nál.) Ha az bemegy, idegenben lőtt több góljával a nyolcas csoportkör résztvevője a Honvéd, a kor sztárcsapata, a Lombardóval, Cerezóval, Vialli, Mancini ékpárral együtt áldhatta a szerencséjét.

A Samp\' végül hosszabbítás után kapott csak ki 1-0-ra a Barcelonától a fináléban. A KEK-et pedig, ugyancsak 1992 májusában az a Werder Bremen nyerte, amelynek a nyolcaddöntőben a Ferencvárossal gyűlt meg a baja. A Fradi Lipcsei duplájával csupán 3-2-re maradt alul Brémában, az örömittas vendégdrukkerek gondolatban már ki is ejtették a németeket, hiszen azt skandálták nekik a levonuláskor: Auf Wiedersehen.

Aztán persze, a Fradival, a Honvéddal, a Debrecennel együtt szép lassan mi mondtunk búcsút az álmainknak.

Csupán a tények kedvéért rögzítsük, hogy legutóbb, 2013 nyarán a magyar bajnok Győri ETO vigasztalan teljesítménnyel bukott el a Maccabi Tel-Avivval szemben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.