Pulai: Szánkó helyett szkeleton

Az olimpiai bajnok kenus állítja, pénz és sportdiplomáciai érdek miatt maradt le Szocsiról, de nem adja fel.

2014. 02. 25. 13:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pulai Imrével véletlenül futottam össze. Szálfatermete továbbra is tekintélyt parancsol, ugyanúgy huncut mosolyra görbül a szája, mint sikerei csúcsán, s a derűlátása is töretlen. Az olimpia előtt részletesen megírtuk, miért maradhatott le az olimpiáról, de el kell ismernünk, az ő változata, ha nem is bizonyítható, de életszerűbb.

„Sportdiplomácia és persze pénz állt a döntést hátterében. Egy koreai versenyző indulhatott helyettem. Négy év múlva Dél-Koreában lesz a téli olimpia, Pjongcsangban új szánkópályát építenek forintban kifejezve milliárdokból. Ráadásul a koreaiak rendeltek a nemzetközi szövetséget uraló németektől húsz új szánkót, aminek darabja legalább tízezer euró” – avat be a szánkósport kulisszáiba.

A pénzügyi lehetőségek miatt ő is fontos döntésre szánta rá magát. A jövőben szánkóról szkeletonra vált, így próbál meg kijutni a következő téli olimpiára.

„Az én szánkóm, ami nem is rossz eszköz, hatezer euróba kerül, de a legjobbak olyannal versenyeznek, aminek húszezer euró az ára. Két ilyen szánkó között egy pályán négy-öt másodperc a különbség, ami rengeteg abban a sportágban, ahol századok döntenek. A szkeletonok között nincs ekkora eltérés. Ezt a szert a szánkóhoz hasonlóan vállal és lábfejjel kell kormányozni, ez szerintem nem okoz gondot, nem én leszek az egyetlen, aki ezt az utat járja. A rajtot kell megtanulnom, mert a szkeletont nem berántani kell, hanem futásból kell ráfeküdni” – beszél a döntése hátteréről.

Pulai még ezen a télen szeretné kipróbálni a szkeletont, a tervei szerint a jövő héten kiutazik Rigába. A tavasztól pedig természetesen ismét vízre száll kenuban. A versenysúlyát gond nélkül tartja, sőt még soványabb is, mint a csúcson. „Akkor kellett az erő, hogy a Novákot behúzzam a célba – ereszt el egy poént. – Tizenöt éve 106 kiló is voltam, most épphogy egy mázsa vagyok, mert már nem kondizom.”

A jeges sportok szerelmesei között így sem gyenge

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.