Retróhoki Jágrral az olimpiai jégkorongtornán

Meglett negyvenesek erősítik a válogatottakat. Jágr, Nedved, Selänne, Alfredsson neve garancia a színvonalra.

Ch. Gáll András
2014. 02. 04. 12:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Időgépbe kell ülnünk ahhoz, hogy elemezzük a szocsi olimpia férfijégkorong-tornájának esélyeit. Olyan játékos is jégre lép az adleri Bolsoj Ledovij Dvorecben, akit 1988-ban (!) draftoltak az NHL-ben, s az illetőnek az 1992-es albertville-i volt az első téli olimpiája Teemu Selänne (ő ez az őskövület), Jaromír Jágr, Petr Nedved és Daniel Alfredsson egy letűnt hokivilág utolsó hírnökei.

Persze nem veterántornára készül a világ, Szocsi déli városrészében, Adlerben a világ legjobb hokisai lépnek jégre – csak éppen a fent említett négy úr, akiknek az összesített életkora 171 év, még bőven túl a negyvenen is a legjobbak közé tartozik.

Kezdjük a legidősebbel, a 44. születésnapját július 3-án ünneplő Teemu Selännével, a „finn villanással”. A jóképű, fekete hajú balszélsőt – akiről tudni kell, hogy a finnországi roma kisebbség jeles képviselője – 1988-ban draftolta a Winnipeg Jets, de legnagyobb sikereit jelenlegi csapatával, az Anaheim (Mighty) Ducksszal aratta. A szocsi lesz a hatodik olimpiája, nála több pontot (37) senki sem szerzett olimpiákon. Még mindig játszik a Kacsáknál – elvétve –, de hatalmas rutinja nélkülözhetetlenné teszi a 2006-os torinói játékok legjobb csatárát. Tim – ez a beceneve – nagy bánata, hogy a nemzetközi porondon sohasem lehetett még aranyérmes finn válogatott tagja. A Kacsákkal azonban 2007-ben a magasba emelhette a Stanley-kupát. Pályafutása során 682 gólt ütött az NHL-ben, ennél többet csak Jágr az európaiak közül, 698-at.

Jaromír Jágr (42) minden idők legjobb cseh hokisa, és a sportág történetében is ott van a tíz legcsodálatosabb hokis között. A kladnói fiatalembert 1990-ben draftolta a Pittsburgh Penguins, s 1991-ben és 1992-ben meg sem állt a csapat a Stanley-kupa-győzelemig, a 68-as számmal játszó ifjú hathatós részvételével. Jágr a cseh válogatottal az 1998-as naganói olimpián ért a csúcsra az aranyérem megszerzésével, az NHL-ben pedig minden idők legeredményesebb európai hokisa a gólokat (698), pontokat (1736) és asszisztokat (1038) tekintve is. Szocsiban ötödször lesz olimpiai résztvevő a jelenleg a New Jersey Devils csapatát erősítő jobbszélső.

Daniel Alfredsson egyidős Jágrral, de kissé gyengébb a pedigréje, többek között azért is, mert csak 1994-ban draftolta az Ottawa Senators, amelynek egészen 2013-ig volt a játékosa, hosszú éveken át a csapatkapitánya. A göteborgi születésű jobbszélső 2007-ben érhetett volna a csúcsra a Szenátorokkal, de 4–1-re elbukták a Stanley-kupa döntőjét éppen Selänne és az Anaheim Ducks ellen Svédországgal azonban 2006-ban olimpiai bajnok lett, Torinóban a feledhetetlen svéd–finn döntőt sikerült megnyerniük – ekkor is Selänne volt az ellenfél, csak éppen a vesztes oldalon

A legkülönösebb veterán azonban kétségtelenül Petr Nedved. A 43. évét taposó csatár Liberecben született, de 1989-ben lelépett egy Calgaryban rendezett ifitornáról. 1990-ben draftolta őt a Vancouver Canucks, s kanadai színekben szerepelt az 1994-es lillehammeri olimpián (Peter Nedved néven), olyannyira, hogy részese volt a feledhetetlen szétlövésnek a svédek elleni vesztes döntőben. (Petr Forsbergnek köszönhetően Svédország lett az olimpiai bajnok.) Nedved 15 évet játszott az NHL-ben, majd 2007-ben hazaköltözött Csehországba, s jelenleg a szülővárosában a HC Bílí Tygři Liberec játékosa. 2012-ben visszatért a cseh válogatottba is, és minden idők legidősebb cseh világbajnoki gólszerzője lett a 2012-es vb-n.

Az olimpiai torna esélyese természetesen Kanada, a címvédő – és Oroszország, a házigazda. A bukmékerek holtversenyben adják e két válogatott oddsait, 11/5 mindkettőé, míg Svédországé 9/2, az egyesült Államoké 6/1, a cseheké 9/1.

Miért Kanada? Mike Babcock edző csapatában túlteng a tehetség, elég idemásolni a csatárok névsorát:

Jamie Benn (Dallas Stars), Patrice Bergeron (Boston Bruins), Jeff Carter (Los Angeles Kings), Sidney Crosby (Pittsburgh Penguins), Matt Duchene (Colorado Avalanche), Ryan Getzlaf (Anaheim Ducks), Chris Kunitz (Pittsburgh Penguins), Patrick Marleau (San Jose Sharks), Rick Nash (New York Rangers), Corey Perry (Anaheim Ducks), Patrick Sharp (Chicago Blackhawks), Steven Stamkos (Tampa Bay Lightning), John Tavares (New York Islanders), Jonathan Toews (Chicago Blackhawks).

Crosby évek óta a világ legjobb(nak tartott) hokisa, napjaink Gretzkyje, jelenleg is vezeti az NHL kanadai táblázatát 75 ponttal, a 64-64 pontos Ryan Getzlaf és John Tavares előtt, Corey Perry (59) a hatodik, Patrick Sharp (57) a kilencedik. Vagyis a Nemzeti Hokiliga aktuálisan legeredményesebb tíz játékosa közül öten a Team Canadát erősítik.

Kanada a legutóbbi három olimpiából kettőt (Salt Lake City, 2002, Vancouver, 2010) megnyert, a tizenkét évvel ezelőtti történet szívet melengető. Akkoriban pontosan ötven éve volt, hogy Kanada hokiban olimpiát nyert (1952), s a frissiben kinevezett csapatigazgató, Wayne Gretzky a rajt előtt titokban elásott egy „loonie-t”, egy kanadai egydollárost a hokipálya jege alá – babonából, hogy így biztosítsa a fél évszázada esedékes aranyérem megszerzését. És miután a döntőben Mario Lemieux-nek és társainak sikerült legyőzni az Egyesült Államokat, Gretzky előásta a loonie-t, s a győzelmi sajtóértekezleten – e sorok írójának szeme láttára – örömkönnyeket hullatva mesélte el a varázsérme történetét.

Az oroszokat Kanadával egy szinten emlegeti a szakma, s ennek nem csupán a hazai pálya az oka. Néhány név az okok közül: Alekszandr Ovecskin (Washington Capitals), Jevgenyij Malkin (Pittsburgh Penguins), Pavel Dacjuk (Detroit Red Wings), Ilja Kovalcsuk (SZKA Szentpétervár), Alekszandr Szjomin (Carolina Hurricanes). Ovecskin – tisztelőinek Sándor cár – vezeti az NHL góllövőlistáját 39 találattal, Dacjuk másfél évtizede a legjobb „two way” centernek, vagyis védekezni is tudó csatárnak számít, az óriás termetű Malkin – Crosby sortársa – pedig klubtársához hasonló tehetségű zseni. Zinetula Biljaletgyinov szövetségi kapitány – aki a szarajevói olimpián, harminc éve játékosként ért a csúcsra – a bőség zavarával küszködik.

Emberi számítás szerint a többiek nem nagyon szólhatnak bele az aranyérem kérdésébe. Az amerikaiak ugyan a világ talán legjobb kapusával rendelkeznek a vancouveri olimpiai torna MVP-je, Ryan Miller (Buffalo Sabres) személyében, no és náluk játszik az ördöngös chicagói csatár, Patrick Kane is, de mindez aligha elég az üdvösséghez.

A cseheknél ott van Jágr és Nedved, de a válogatott inkább retrócsapatnak tűnik a sok öreggel. A svédek esélyei már jobbak Alfredssonnal, Nicklas Backströmmel (Washington Capitals), Johan Franzennel, Henrik Zetterberggel (Detroit Red Wings), Daniel és Henrik Sedinnel (Vancouver Canucks), Alexander Steennel (St. Louis Blues), a védelemben Niklas Kronwall-lal (szintén Detroit).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.