Sporttörténelem: vigyázat, ugrálnak a nők is!

Kaszai 7. olimpiáján indul, Ammann 5. egyéni diadalát arathatja, az osztrákok keresik önmagukat és az aranyat.

Deák Zsigmond
2014. 02. 05. 4:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2014-es szocsi téli olimpián a síugrás versenyszámait a RusSki Gorki központban, Krasznaja Poljanában rendezik meg február 8. és 17. között. Négy eredményhirdetésre kerül majd sor, a férfi normál- és nagy sánc, valamint a csapatverseny megszokott, viszont a női normál sánc egyáltalán nem. Egészen pontosan a sportág hiába debütált már az első, 1924-es chamonix-i játékokon, kilenc évtizednek kellett eltelnie a hölgyek megjelenéséig, az egyenjogúság kivívásáig. (Pontosabban még ez sem a teljes emancipáció, hiszen nincs csapat, és a nagy sáncra sem engedik fel a gyengébbik nem képviselőit.)

A most zajló Világkupa-sorozatban mindenesetre eddig 63 női versenyző szerzett legalább egy pontot, a japán Takanasi Szara viszont 1220-at, ő a favorit, hisz a 13 eddigi Vk-viadalból 10-et megnyert. Mögötte a német Carina Vogt (761) és az osztrák Daniela Iraschko (682) áll, a többiek még jobban lemaradtak. Az első, 2011/12-es összetett Vk-győztes, tavalyi világbajnok amerikai Sarah Hendrickson augusztusban Obertsdorfban súlyos térdszalagsérülést szenvedett, ebben az idényben nem is versenyzett, de itt lesz Szocsiban. Kérdés, milyen testi és lelkiállapotban.

A férfiaknál két osztrák klasszis közül Thomas Morgensternnek főképp a teste, Gregor Schlierenzauernek pedig a lelke sérült. Előbbi decemberben Titisee-Neustadtban, majd januárban Tauplitzban bukott hatalmasat, rövid időre az eszméletét is elveszítette, s fej- és tüdősérülést szenvedett. Egy hétig a salzburgi kórházban ápolták, majd egy klagenfurti rehabilitációs klinikán folytatta lábadozását. Ám már megkezdte a könnyített edzéseket, az Osztrák Olimpiai Bizottság honlapján is szerepel az ötkarikás keretben, feltett szándéka, hogy korábbi három aranyához (egyéniben nagy sáncon nyert 2006-ban Torinóban) hozzátesz valamit. „Morgival” ellentétben „Schlierinek” nincs semmi külsérelmi gondja, de egyéni ötkarikás diadala sem, ráadásul az idény legutóbbi részében formahanyatlást mutatott. Ezért több Vk-viadalt kihagyva „rápihent” Szocsira. Ha osztrák, akkor nem hagyhatjuk ki a felsorolásból a legutóbbi négysáncverseny 22 éves meglepetésgyőztesét, Thomas Diethartot sem.

 

 

A Vk-pontversenyt viszont a legutóbbi két versenyt is megnyert lengyel Kamill Stoch vezeti, s a mögötte szorosan következő szlovén Peter Prevc is pályafutása eddigi legjobbját mutatja. A dobogó alján álló japán Kaszai Noriaki pedig sokadik virágzását éli, s elmondása szerint érez magában annyi erőt, hogy dobogós legyen. A 41 éves japán veterán először 1992-ben, Albertville-ben indult olimpián, s épp két évtizede, 1994-ben Lillehammerben érte el legjobb eredményét, amikor is a csapatversenyben ezüstérmet szerzett. Most a hetedik ötkarikás eseményén szerepel majd, de már kijelentette, a következő, 2018-as pjongcsangi játékokon is szeretne indulni. Még csak 45 lesz Az esélyesek felsorolásánál nem feledkezhetünk meg a svájci Simon Ammannról, aki négyszeres egyéni olimpiai bajnok, 2002-ben Salt Lake Cityben és 2010-ben Vancouverben is „mindent vitt”. Jelenleg a 6. helyen áll a Vk-összetettben, s ha valaki ismeri a győzelem titkát, az ő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.