Görbiczéknek a román szökevényekkel nem lesz bajuk

A Krim Ljubljana megfogyva bár, de törve nem készül a Győr ellen. Megtörnie az ETO-nak kell a szlovéneket.

Ch. Gáll András
2014. 03. 01. 8:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha a Győr győz, a kvartett másik találkozóján pedig a Buducsnoszt Podgorica pontot szerez Larvikban, a magyar BL-címvédő már biztosan finalista. Ha viszont kikap, alakulhatnak úgy az eredmények, hogy az utolsó fordulóban a középdöntő csoport két délszláv együttese kéz a kézben sétálhat be a négy közé. Kétségünk se legyen afelől, hogy ha e lehetőség fennáll, élnek is vele. Úgyhogy még a kísértés esélyét is el kell venni.

Az ETO Ljubljanában is favorit, egyrészt, mert egyértelműen többre képes, mint két hete, a szlovének feletti hazai 27–24 alkalmával. Görbicz Anita se véletlenül mondta, úgy látszik, idén idegenben jobban megy, maradjon ez így most is. Másrészt, az ellenfél kerete – és reményeink szerint ebből adódóan tartása – anyagi nehézségei miatt egyre apad; Carmen Martin, Torstensson és Vizitiu távozását már korábban elszenvedték, most, frissiben pedig a formálódó bukaresti sztárcsapatba „evakuált” két román, Talida Tolnai és Oana Manea. Előbbi, a kapus elvesztése még elviselhető, de Manea nagyon hiányozni fog. Nekünk persze cseppet sem. Győrben is akkor fordult meg átmenetileg a meccs képe, amikor a vendégek áttértek a két beállós játékra, és egyszerre vetették be Piedadét, valamint Maneát. A brazil világbajnok szombaton is csatasorba áll, de e kulcsposzton félkarú óriássá váltak a vendéglátók, ami különösen kézilabdában nem kecsegtet sok jóval. Trénerük, Tone Tiselj jogos elkeseredéssel, ugyanakkor daccal fejtegette: „jól játszottunk Győrben, még az ellenfél edzője is gratulált nekünk. Múlt héten tovább gyakoroltuk a két beállós játékot, de sajnos alkalmazni nem tudjuk majd a mérkőzésen. Akik viszont itt maradtak, a lehető legmagasabb szinten fognak kézilabdázni, mert Európa legjobb csapata lesz a riválisunk.”

Európa legjobbjának pedig a négyes döntőben a helye. Természetesen így gondolja ezt Ambros Martín vezetőedző is, aki az „odavágó” óta eltelt időszakra is visszatekintve így értékelt: „szerintem jót tett ez a kis lélegzetvételnyi idő. A két hét alatt játszottunk két bajnoki meccset, ahol a védekezésünkre próbáltunk különösen odafigyelni, és a kapott gólok számát illetően ez sikerült is, így elégedett vagyok a csapattal. A szünet hatására most azt látom a lányokon, hogy már meccséhségük van, nagyon várják az összecsapást, ami jó jel. Az a legfontosabb, hogy a külső körülményektől függetlenítsük magunkat. Kizárólag a saját játékunkra kell koncentrálnunk, el kell érnünk, hogy mi irányítsuk a mérkőzést.”

Valóban, megnyugtató lenne végig vezetni. De ha nem is végig, a 60. perc 60. másodpercében mindenképpen. Mert napjaink kézilabdázására igaz: két elitklub összecsapásán az egygólos győzelem biztos, a kettő már fölényes.

A II. középdöntő csoport állása három forduló után: 1. Győr 5 pont, 2. Podgorica 4, 3. Ljubljana 2, 4. Larvik 1

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.