Kovács Kokóban dúlnak a boldogsághormonok

Az egykori bokszklasszis rátalált a futásra, az egyetlen sportágra, ahol nem számít, hányadik lesz.

Deák Zsigmond
2014. 03. 08. 3:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Sportpályafutása során jó futónak számított? Hiszen az állóképesség megszerzéséhez az ökölvívók is rengeteget futnak, s az ön alkatával bizonyára a jobbak közé tartozott.
– Szerettem futni, de akkor nem igazán termeltem magamban a boldogsághormonokat, az más volt, mint manapság a szép, hosszú, laza, felhőtlen hangulatú futás. Az a felkészülés részét képezte, nem volt benne túl sok élvezet, s 12-15 kilométernél nem mentünk egyszerre többet. Most viszont már idén lefutottam kilenc félmaratont edzés jelleggel, ha vége az esti tévés közvetítésemnek, megyek a Margitszigetre.

– Emlékszem, néhány éve mesélte, hogy majdnem nekivágott az „életvitelszerű” futásnak, megvette a szerelést és a vonatkozó magazinokat, de akkor még nem indult el. Most mi adta a lökést?
– Előző komoly szabadidősportom, amelyben elmélyedtem, a golf volt, pontosabban még most is megvan, de már kisebb hangsúllyal. Két-három éve meghívtak egy utcai futóversenyre, ha jól emlékszem, a Nike félmaratonra. Nagyon nehezen ment, nem éreztem jól magamat közben. Ekkor, negyvenkét évesen eszembe jutott, hogy belevágok a maratoniba. Megszoktam, megszerettem, s most már tudom, hogy nem csak előttem, mindenki előtt ott áll lehetőségként. Ma már nem telhet úgy el összefüggően három-négy nap, hogy ne fussak; hetente ötven-hatvan kilométer mindig megvan.

– Ha jól tudom, a környezetét is ebbe az irányba tereli.
– Nem érzem magam hírvivőnek, de akiket szeretek, azok között terjesztem az „igét”. Senkinek sem ajánlottam még, hogy kezdjen el bunyózni, mert tudom, hogy csak magas szinten nyújt igazán élvezetet,
viszont a futás nem ilyen, korosztálytól, nemtől, egyébtől függetlenül mindenkinek élvezetet nyújt. Még sosem találkoztam szomorú futóval! A legszebb órái, félórái a napnak, amikor csinálom.

– A mindennapokban mennyire érzi a hatását rendszeres futásnak?
– Nyilvánvalóan az élet más területére is befolyással van, sokkal nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb az ember, no meg rendszeresebb, mert komoly szervezést igényel a napi programot úgy alakítani, hogy legyen erre is idő.

– A nagy boldogság, élvezet közepette nincsenek kitűzött célok vagy például az időeredmény javítása?
– Ha mondjuk most áprilisban Bécsben 3 óra 40-50 perc alatt lefutom a maratont, elégedett leszek. Eddig Budapesten, Prágában, New Yorkban is minden pillanatát élveztem a versenynek. Ultramaratonista egyelőre
biztosan nem leszek, de az ironmant meg akarom csinálni. A futással és a kerékpárral nem lesz gond, az úszás viszont nem csak az élvezetről szól majd; szerencsére a 6-7 órából ez még nekem is csak 45-50 percet tesz ki. A legszebb mindig az, amikor már látom a célszalagot.

– Ez az egyéni boldogsága, de hogyan jött az ötlet, hogy mozgássérült sporttársának is örömet okozzon azzal, hogy végig tolja őt a futóversenyen?
– Először csak közös fotót készítettünk Gál Lillával, aztán megkérdezte, hogy lenne-e rá kedvem. Igent mondtam, s már összeszokott párost alkotunk. Úgy néz ki sikerül egy versenyfutó kerekes széket szerezni, amivel az októberi budapesti maratonit elindulunk.

– Alapvetően mi a jó a szabadidős futásban?
– Nincs még egy sport, ami ilyen elképesztő örömet okoz. Más sportágban, ha csak második leszek, szomorú vagyok. New Yorkban 11 300. lettem, tehát 11 299-en megelőztek, mégis fülig ért a szám. Ha már nem nyerek, nem mindegy, hogy hányadik vagyok? Az a fő, hogy az ember jól érezze magát. Eleget szenvedtem annak idején.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.