Orosz–örmény elnyomás alatt

Három magyar sakkozó küzd a „szovjet” túlsúllyal a hétfőn megkezdődött Európa-bajnokságon.

2014. 03. 03. 5:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európa-bajnokságnak az a jelentősége, hogy az első 23 helyezett kijut a kieséses rendszerű, 128 résztvevős világkupára, ahonnan pedig a dobogósok a világbajnokjelöltek közé kerülhetnek. A legszűkebb elit, a top 20 tagjai nem indulnak – ők alanyi jogon hivatalosak a vk-ra –, mögöttük azonban nagyon sokan, egész pontosan 263-an neveztek a 11 fordulós, svájci rendszerű nyílt viadalra. Az örmények kihasználták, hogy ők a házigazdák, lényegében az összes valamire való játékosukat elindították. Örményországban a sakk nemzeti sport, a sakkolimpián győztes csapatot olyan fogadtatásban részesítették, mint nálunk az Aranycsapatot az Évszázad mérkőzése után 1953-ban, de ami sok, az mégis csak sok. Az egyik magyar sakkozó, Almási Zoltán ki is fakadt:

„Rosszabb a helyzet, mint a hetvenes-nyolcvanas években. Akkor zónaversenyeken, zónaközi döntőkön át lehetett a világbajnokjelöltek közé kerülni. A területi felosztás eleve határt szabott a szovjet versenyzők számának. Ám ami most megy, az minden képzeletet felülmúl. Az oroszok, az örmények, az ukránok, a grúzok és az izraeliek lényegében kisajátították az Európa-bajnokságot” – jegyezte meg a magyar ranglista második helyezettje.

Mindehhez csak egy rövid kiegészítés kívánkozik, izraeli színekben szinte kizárólag Oroszországból, Ukrajnából kivándorolt sakkozók játszanak. Felmerül a kérdés, miért csak három magyar sakkozó indul az Eb-n, miközben a nemzetek rangsorában a nemzetközi szövetségnél, a FIDE-nél Magyarország még mindig az ötödik.

„A részvétel költsége durván félmillió forint, amit kevesen vállalnak. A siker, az első huszonhárom közé kerülés ugyanis felettébb bizonytalan. Tavaly én magam is remek rajt után megtorpantam, s nem jutottam ki a világkupára” – felelte Almási Zoltán. Akinek pedig lenne oka a spórolásra, hiszen egy hónapja feltörték az autóját és ellopták többek között két laptopját. A nagymester akkor az anyaginál az eszmei veszteséget még többre tette, mondván, a számítógépeken tárolta a sakk anyagait. Kiderült, ezzel csak cseljátékkal próbálkozott. „Nem ejtettek a fejemre, az anyagaimat legalább négy helyen tárolom. Próbálkoztam, hátha így nyomra jutok. Sajnos hiába.”

Mi mást kívánhatnánk, Almási Zoltán – természetesen Polgár Judittal és Balogh Csabával egyetemben – mától Jerevánban kárpótolja magát.

A három magyar közül kettő, Almási Zoltán és Polgár Judit nyert a hétfői nyitófordulóban. A magyar csapattól származó információ szerint minden idők legeredményesebb női sakkozója az orosz Alekszandra Gorjacskinát múlta felül, míg Almási - Polgárhoz hasonlóan világossal - a szintén orosz Szergej Griscsenkót győzte le. Balogh Csaba sötéttel remizett az izraeli Idol Ben Artzival.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.