A világ tizenhat legjobb csapata között a magyarok

Meggyőző játékkal és eredménnyel nyerte a hazai rendezésű divízió I/B-s vb-t az U18-as jégkorong-válogatott.

Schleinig Ádám
2014. 04. 19. 9:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez csak úgy önmagában kimondva is szép sikernek tűnik, ám értékét még tovább növeli a tény, miszerint fiataljaink két év alatt két osztályt léptek előre, valamint hogy ezzel a tornagyőzelemmel a világ legjobb 16 válogatottja közé kerültek. Ugyanis utánpótlásban csupán 10 együttes vesz részt az elit vb-n (szemben a felnőttek 16-os mezőnyével), lejjebb pedig hatosával küzdenek a különböző szinteken. Sőt, már az is kiderült, 2015-ben Norvégia, Kazahsztán, Fehéroroszország, Franciaország, valamint az A csoportból kieső lesz Magyarország ellenfele. Illusztris társaság, igazi jégkorong-nagyhatalom mind, ám ne szaladjunk ennyire előre, hisz érdemes kicsit közelebbről megvizsgálni a most kivívott aranyérem hátterét.

„Amit az elmúlt két évben ezek a srácok véghezvittek, az példaértékű, és azt hiszem, nem sűrűn volt olyan az IIHF történelmében, hogy egy korosztály két év alatt két osztállyal került volna feljebb. Mindenki hozzájárult ehhez, aki a csapattal volt, a stábtagoktól kezdve az összes játékosig. Nagyon büszke vagyok mindenkire, hogy elhitték, a világ számára is meg lehet mutatni, hogy milyen is az a magyar válogatott, és ezzel újabb álmokat lehet szőni” – lelkendezett elérzékenyülten Glen Williamson szövetségi edző a Jkb.hu kérdésére a japánok elleni mindent eldöntő, 8-4-es diadal után. Mely fiataljaink legszorosabb összecsapása volt a tornán, hisz Szlovéniát 6-1-gyel, Ausztriát 6-2-vel (0-2-ről felállva ), Lengyelországot 11-0-lal gyalultuk az ifj. Ocskay Gábor csarnok jegébe. „Nehéz mérkőzés volt – folytatta elemzését Williamson. – A japánok nagyon gyorsak, jól játszanak a széleken és fegyelmezettek voltak. Az elején nem volt könnyű megszokni a játékukat, de végül a mi hokistílusunk érvényesült. Talán ez volt a leggyorsabb tempójú meccsünk ezen a világbajnokságon, és a srácok büszkék lehetnek magukra, ahogy én is az vagyok rájuk. Végig arra koncentrált mindenki, ami a dolga, szoros mérkőzést játszottunk, annak ellenére, hogy a végén 4 góllal nyertünk.”

A tréner két évvel ezelőtt, az I/B csoportból való kiesés után állt az U18-as gárda élére és hozott olyan programot, mentalitást magával, amellyel 180 fokot fordult az utánpótlás-képzésünk. „Harmadik éve dolgozom vele együtt, és tökéletesen látható a keze nyoma a srácokon – felelte az MNO megkeresésére Ondrejcik Rastislav, a válogatott edzője. – Az a program, melyet követünk, az egész szezon alatt nagy terhelés alatt tartja a játékosokat. De legalább olyan fontos, ahogy Glen az emberi természetüket is neveli a gyerekeknek, hisz megértette mindenkivel, a nagy célokat csak mindennapi kemény munkával lehet elérni. Kiugróan jó korosztály az 1996–1997-es, és jövőre 10 játékos fog maradni az U18-as keretben, melléjük kell még hozni fiatalokat, hogy ugyanilyen eredményekért küzdhessünk. Azt gondolom, ha a kluboknál az elkezdett, nagyszerű munka folyik tovább, ezzel nem is lehet gond. Azzal, hogy megnyertük a világbajnokságot, teljesítettük a titkon remélt célunkat. Nagyon bíztam a srácokban, hisz láttam őket év közben folyamatosan, játszottunk Franciaország és Olaszország ellen is szoros meccset, de csodálatos, hogy sikerült a feljutás. Persze, veretlenek szeretnénk maradni, tűzben tartjuk a csapatot. S hogy a jövő év mit hoz majd? Én maximalista vagyok, de persze fontos, hogy olyan célt tűzzünk ki, amit el is lehet érni, hogy ne legyen frusztrált az ember. Véleményem szerint egy edző úgy sem állhat neki semminek sem, hogy a cél a bent maradás. Ennek a keretnek a játékerejét tekintve ott a helye a legjobb 16-ban!”

Néhány esztendeje sokan kongatták a vészharangot, mondván, nincs utánpótlás a kiöregedő generáció mögött, ám úgy tűnik, ebből az évfolyamból meghatározó hokisok nőhetnek ki. „A jégkorongba érkező támogatás az egyik kulcsa a fejlődésnek, hiszen ennek is köszönhető, hogy az EBEL, az osztrák liga U18-as bajnokságában szerepelhetnek a srácok. Lépésről lépésre haladunk, de azt hiszem, ezek a játékosok rövidesen odaérhetnek a felnőttválogatottba is” – mondta el véleményét Ondrejcik, s Glen Williamson is egyetértett vele. „Ebben a csapatban sok játékos van, aki előtt nagyon szép karrier állhat. A következő évben többen már felkerülnek az U20-ba, ahol erős csapatunk lesz, az U18-ba pedig jönnek a fiatalok, akiknek komoly kihívás lesz a világbajnokság, hiszen már egy szinttel feljebb kell majd játszani.” Tehát 2014-ben a magyar U20-as csapat után az U18-as is megnyerte a számára kiírt világbajnokságot. Mondani sem kell, most már a felnőtteken a sor, hogy ne rontsák el a sormintát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.