Prágai Fradi–Újpest derbi a vendégszektorban

A Sparta Praha – Slavia Praha mérkőzésen a tét és az ellentét ellenére a hazainál emberibb viszonyok uralkodtak.

Deák Zsigmond
2014. 04. 16. 3:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bő egy héten belül két fővárosi futballderbin vehettem részt: előbb a magyaron, a Szusza Ferenc Stadionban, az Újpest–Ferencvároson, majd a csehen, a Generali Arénában, eredeti nevén a Letnában, a Sparta–Slavián. Bőven akadt különbség, s nem csak azért, mert itthon újságíróként, „idegenben” viszont turistaként szerepeltem. A honi viszonyokat mindenki ismeri, szűk tízezer nézőért lezárják a fél várost, no meg több szektort, de a Fradi győztes gólja után így is sokaknak leszállt a lila köd.

Bár nagyjából tisztában voltam a Sparta és a Slavia vetélkedésének hasonló hátterével, egészen más lelki és testi állapotban érkeztem a kinti eseményre: nem otthonról, egyedül, kocsival, vacsora nélkül, hanem a prágai várból, hat barátommal, gyalog, a gyomromban néhány sörrel és kolbásszal. A gyülekező spartások között kedélyesen húztuk elő a helyi kapcsolatunkkal előre megvetetett jegyünket, aztán arcunkra fagyott a mosoly, amikor kiderült, a vendégszektorban a helyünk. Újpestiként az Üllői úton – rögtön bevillantak a jól ismert „háborús viszonyok” képei. Vettünk egy mély levegőt, fülünk-farkunk behúzva elhaladtunk a felsorakozott rohamrendőrök között, s máris a piros-fehér mezes Slavia-táborral együtt araszoltunk be a nézőtérre. Lassan, de biztosan jött össze a közel húszezres telt ház, s feltűnt, a vendégeket nem szeparálták el üres szektorokkal a hazaiaktól.

Mint utólag kiderült, felesleges is lett volna, bár a szurkolói kemény magokat azért, biztos ami biztos, egymással átellenben helyezték el. Ezek persze üzengettek egymásnak, de cseh nyelvtudás nélkül csak az indulatot érzékeltük, a tartalmat nem. Rasszista megnyilvánulásokat nem igazán tapasztaltuk, ám arra felfigyeltünk, hogy míg a műsorközlő egy Sparta-játékos keresztneve után a hazaiaktól a valódi vezetéknevet kapta zúgva, a vendégektől valami olyasmit, hogy „Csuraj!”. Pontosabban curat, mint később kiderült, a jelentése pedig: hugyos Ez azért még bőven belefér, s különben is, minden klubnak olyan tábort kívánunk, mint amilyen a Slaviáé.

Nem számított szinte semmi, a pályán történtek vagy az állás, csak a szurkolás. Nők, férfiak, fiatalok, öregek, gyerekek, szülők, józanok, részegek végig egységes koreográfiára tomboltak, görögtüzeztek és petárdáztak, miközben a tabellán 14. csapatuk sorban kapta a gólokat, összesen hármat az éllovastól. Megpróbáltunk beépülni, a rigmusokat magyarosítani, s persze a többiekhez hasonlóan inni pár korsó Pilsner Urquellt. Ez utóbbi különösen nem esett nehezünkre.

A meccs legmeghatóbb jelenete a lefújás után következett, a piros-fehér mezesek lassan, lehajtott fejjel kisétáltak elénk, majd fél térdre ereszkedtek, a tábor pedig rázendített az eredménytől független harsány biztatásra. Pár perc telt el így, majd kölcsönös taps zárta le a derbit. Miközben a hazai szurkolók elvonulására vártunk újra rendőri gyűrűben, megkérdeztünk egy slaviást a meccsről. „Amit játszottunk, az nem foci” – mondta.

Ez volt az első kritikus hang a harmatgyenge teljesítményt nyújtó gárdával szemben. Ilyen a példaszerű pozitív hozzáállás, amelyből kiderült, errefelé egyértelmű, hogy nem félig üres, hanem félig teli a pohár. De ha sör van benne, biztosan elfogy.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.