Szuper Levi nem akar csinnadrattát

A magyar jégkorong-válogatott korábbi kiváló kapusának a játék még hiányzik, a profi sporttal járó lemondás már nem. Interjú.

2014. 04. 19. 8:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az idén nem birizgálta a visszatérés gondolata?
– Rövid és tömör választ adok: nem. A játékot még biztosan élvezném, az edzésekkel sem lenne gondom, de ami a profi sporthoz ezen felül hozzátartozik, az már nem hiányzik. A rengeteg utazás, az örökös távollét az otthonomtól, a családomtól, a szigorú étrend, a lemondás szinte mindenről. Tényleg úgy van, ahogy mindig elmondom, az én életemben mostantól a család a legfontosabb, s a civil életben a profi sport nélkül is bőségesen akad teendőm. Húszéves korom óta vagyunk együtt a feleségemmel, eddig mindig minden úgy történt, ahogy én kívántam. Bejártam a fél világot, hol velem jött, hol nem, de sohasem durrogott, hogy ide most ne, mert én ezt vagy azt akarom. Itt az idő, hogy visszaadjak valamit ebből. S hát annyi feladat, élmény vár rám itthon! A szurkoló csak a csillogást, a lemondást látja. Azt nem, hogy több mint tíz éven át az év nagy részét az otthonomtól távol töltöttem. Itt van a családi házunk, amit igazából még nem laktunk be, éppen felújítjuk, térdig állunk a munkában, a balatoni nyaraló, a lovarda. Szeretném megtapasztalni, lehetőleg még fiatalon, milyen az, ha az embernek szabad a hétvégéje. Eltölteni néhány gondtalan napot a Balatonon, részt venni egy szüreten, csavarogni a haverokkal, ez eddig jobbára kimaradt az életemből. S emellett dolgozom éppen eleget. A Vasasnál egyre több a munka, néhány éven belül szeretnénk visszatérni a Mol-ligába, mellette járok a TF-re, s rendszeres szereplője vagyok a Sport TV Trashtalk című műsorának.

– 2013-ban még egy utolsó nagy dobásra készült?
– Ez sem volt olyan egyszerű, mint amilyennek látszott. A kapitány keresésére többször is nemet mondtam, mielőtt végül elfogadtam a felajánlását, hogy szerepeljek a vb-n. Nagy kockázatot vállalt a kapitány a döntéssel, én pedig azzal, hogy elfogadtam, hiszen egész évben nem játszottam. Istennek hála, nagyon jól sült el a dolog, nagyon jól ment a védés. Miért is tagadnám, akkor én is nehezen szabadultam a gondolattól, hogy a hazai rendezésű világbajnokságon még egyszer megmutathatjuk, mit tudunk. A játékostársaim, barátaim is egyre csak nógattak, készüljek fel, ugorjak be a vébére. Így is történt, s nem bántam meg. A feljutást ugyan nem sikerült kivívni, de az öt telt házas mérkőzés örökre felejthetetlen élmény.

– S ha idén már nem, akkor végleg vége?
– Direkt nem akartam csinnadrattát, sajtótájékoztatót tartani, de azt gondolom, mindenkinek leesik, hogy két éve nem védek klubban. S idén hasonló helyzetben vagyunk, mint két éve, májusban születik a kisfiam. A család mellett van a helyem.

– Az idén ismét a Távol-Keleten rendezik a világbajnokságot, mint 2008-ban, amikor kivívták a feljutást az A csoportba. Szapporó milyen emlékeket ébreszt önben?
– Az ott szerzett élmény egész életemben elkísér. Képek villannak be. Ahogy az ukránok elleni utolsó mérkőzésen iszonyatos fáradtság tör rám. A családomra gondolok, belőlük próbálok erőt meríteni. Beugrik, hogy édesanyám biztosan ezt a meccset sem nézi, mint 1998-ban a románok ellenit, amikor a BS parkolójában sétálgatott és imádkozott a jóistenhez, s csak az ünneplésre szaladt vissza, amikor megtudta, hogy 3-2-re nyertünk. Így is történt, 2008-ban a kertben tette ugyanezt, édesapám tudósította a mérkőzés alakulásáról. Aztán az ünneplés, ahogy kisgyerek módjára bőgtünk a srácokkal, s torkunk szakadtából énekeltük a Himnuszt. Majd a megérkezés a Kisstadionba, ahol ezrek fogadtak minket. Volt néhány kiemelkedő mérkőzése a pályafutásomnak, a románok elleni meccs 1998-ban, a norvégok elleni 3-1 2002-ben, aztán a finnek elleni győzelem az arénában, az A csoportos kaland, de talán Szapporó, az ukránok feletti, feljutást érő 4-2 kívánkozik az élre.

– Az 1998-as társak közül mára Tokaji Viktor maradt hírmondónak a csapatban, de a szapporói hősök is megfogyatkoztak. Ez is szempont a döntésében?
– Persze. Tavaly nagyon sokat nyomott a latban, hogy a gyerekkori barátaim hívtak, bátorítottak, az új generáció tagjai biztosan nincsenek rám ilyen hatással. Természetesen nekik is teljes szívemből szurkolok, de a meghatározó élményeimet nem velük éltem meg.

– Mi a véleménye Ladányi kihagyásáról?
– Két részre kell bontani a kérdést. Van egy szakmai oldala, amivel lehet, de nem érdemes vitatkozni. Én is úgy gondolom, Godó még most is hasznára lehetne a csapatnak, de nem én vagyok a szövetségi kapitány. Ismerem Rich Chernomaz felfogását, hiszen sokat dolgoztam már észak-amerikai szakemberekkel és ismerem a szokásaikat. Az észak-amerikai szemléletet képviseli, négy, szinte egyforma, darálós sort akar, ebbe nála Ladányi nem fér bele, a döntését el kell fogadni. Godó igazi profi, ha normálisan leülnek vele, mindezt ő is, ha nehezen is, de megértette volna. Ám a dolog emberi oldala, ahogy a döntést tálalták, nos, az a világ szégyene. Van egy több mint kétszázszoros válogatott játékos, a magyar hoki történetének legponterősebb játékosa, aki megjárt tizenkilenc világbajnokságot, rengeteget tett a magyar hokiért, s félredobták, mint egy elnyűtt ruhadarabot. S ez ellen azok sem tettek semmit, akik hosszú éveken át egy csapatban játszottak vele – erre nehezen találom a szavakat. Felháborító, hogy a stábban egyetlen ember sem akadt, aki ne érezte volna át, hogy ezt így nem lehet levezényelni.

– Mit vár a világbajnokságtól? Ön is úgy gondolja, hogy a válogatottnak nehezebb dolga lesz, mint korábban bármikor?
– Ezt mondtuk tavaly is, tavalyelőtt is, minden évben meg kell oldani a feladatot. Igen, egyre sűrűbb a mezőny, de tavaly sem volt egyszerű a kazahok és az olaszok ellen. Ahogy 2011-ben sem volt az, amikor egyetlen meccsen múlt minden. Az egyik nap még tízet ütöttünk a spanyoloknak, szedtük a macikat, másnap aztán odaálltunk a feljutásról döntő meccsre az olaszok ellen. Ezt sem nevezném könnyű feladatnak. Ha idén az osztrákok és a szlovének az olimpián szerepelt csapatukkal állnának ki, akkor azt mondanám, reménytelen a feljutás, s az a cél, hogy ki ne essünk. De nem ez a helyzet. Öt kőkemény meccs vár a csapatra, mind az ötöt megnyerheti, de el is vesztheti.

– Visszatekintve a pályafutására, van hiányérzete?
– Egyetlenegy dolog miatt. Két és fél hónapon át kispadoztam a Calgary Flamesnél, mégsem mutatkozhattam be az NHL-ben. Amikor visszakerültem a farmcsapathoz, az AHL-be, egy hét múlva menesztették a Flames teljes vezetőségét. Ki tudja, ha erre korábban kerül sor, talán az én pályám is másképp alakul. Ám az A csoport ezért is kárpótolt. S hiszem, ha eljutok az NHL-be, akkor az A csoport kimarad az életemből. Amiért viszont a jégpályán már nehezen tudnék elképzelni kárpótlást. Egy sportoló számára az a csúcs, ha a válogatottal ér el sikert, én legalábbis egész pályafutásom során eszerint készültem.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.