Tanulságos II.: gibraltári 2-2

Még szokni kell, hogy labdarúgásunk utánpótlása egy szinten áll a legrosszabbakkal, a legkisebbekkel.

Deák Zsigmond
2014. 04. 18. 4:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Most ez következhet, hiszen U18-as csapatunknak szerda este sikerült 0-2-ről 2-2-re „mentenie” felkészülési meccsét Gibraltár U19-esei ellen. Kezdjük a lényegtelenebbel, az egyévnyi korkülönbséggel, ami a játékosok átlagéletkorának összevetése alapján néhány hónapra szűkül. Ez tehát kevéssé számít, s eleve nem is számíthatna a világ-, pontosabban az európai futball egén csak tavaly feltűnt miniország ellen. Amely igazából nem is önálló állam, hiszen az Egyesült Királyság része, mintegy harmincezren lakják, futballszövetségét 2013-ban fogadta tagjává az UEFA, nemzeti csapata most debütál az Eb-selejtezőkön. Pontosabban első hivatalos meccsét tavaly novemberben játszotta Szlovákiával, s a 0-0-t követően megmosolyogtuk a „tót atyafiakat”, főképp a gibraltáriak azóta elszenvedett vereségei (1-4 a Feröer-szigetek és 0-2 Észtország ellen) ismeretében.

Ezek után viszont már semmi okunk a kárörömre, még ha a mi kudarcunk nem felnőtt-, hanem utánpótlásszinten valósult is meg. Az MLSZ honlapján olvasható beszámoló címe – „U18: emberhátrányban egyenlítettünk Gibraltárban” – olyan, mintha komoly sportteljesítményről szólna, s nem orbitális buktáról. Megmosolyogtató a rossz talajú műfüves pályát vagy a váratlan egyéni hibákat kifogásként emlegetni egy olyan rivális ellen, amelynél keresve sem lehet találni gyengébbet. Elvégre tavaly Horvátország és Ciprus 7-0-ra, Bulgária 6-0-ra, Csehország 3-0-ra verte. Előtte meg nem is létezett

Februárban, az olaszok elleni U17-zakót követően Pisont István szövetségi edző még „ami a szívemen, az a számon” stílusban, mélyről jövő gondolatokkal és érzésekkel nyilatkozta, hogy „alapjaitól kell felépíteni a csapatot, ezért a következő fél évnek a tanításról, a megfelelő játékosok beépítéséről kell szólnia, mert véleményem szerint ez az egyetlen módja annak, hogy megmentsük a korosztályt”. Az egykori kiváló labdarúgó, aki Mészöly Gézával együtt hírmondóként maradt az MLSZ előző, tavaly kiebrudalt utánpótlásedzői garnitúrájából, ezúttal sajnos átvette a kifogáskereső paneleket. Elég nehéz az olyan mondatokkal mit kezdeni, mint hogy „a mezőnyben nyújtott játékkal elégedett lehetek”, vagy „nem volt meg a játékosok között a megfelelő összhang”, esetleg „futni kellett az eredmény után”.

Saját érdekükben nem írjuk le a magyar gárda tagjainak a nevét, nehogy a nyilvánosságra kerülés törje derékba bimbózó karrierjüket, de németországi, itáliai és ausztriai légiós is található közöttük, ezek után még érthetetlenebb ez az eredmény. Remegve, mégis felkészülten várjuk a következő hasonló blamázst, hiszen az arról szóló cikk címe már megvan: Tanulságos III. Mennyi még?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.