Kiderült, hogy természetesen a foci is hungarikum!

Hirschl Imre, azaz Emerico Hirschl? Kürschner Izidor, netán Dori? És persze Guttmann! A foci mint hungarikum.

Ch. Gáll András
2014. 06. 04. 6:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ember nem gondolná, hogy Jonathan Wilson még csak 38 éves, annyit írt már össze a futballról. A Guardian hasábjain és kismillió könyvében. Konkrétan ötben, mert annyit írt. Ezek közül a legnagyobb hatású a 2009-ben megalkotott, s azóta több kiadást megért Inverting the Pyramid, amely az Akadémiai Kiadó keresztségében a Futballforradalmak című munka, az alábbi, útba igazító alcímmel: A foci története és taktikai fejlődése az angliai kezdetektől a 2014-es brazíliai vb-ig.

A Futballforradalmak nem világklasszisok arcképcsarnoka az 1870 környéki kezdetektől napjainkig, hanem a futball taktikai fejlődésének históriája. Az 1872-es Skócia–Anglia mérkőzéstől, a világtörténelem első, nemzetek közötti találkozójától – amelyen a vendég angolok 1-1-2-7-es formációjával szemben, amelyben két balszélső volt, a házigazda skótok a forradalmian új, 1-2-2-6-os felállást választottak – bizony hosszú út vezetett napjaink divatos 1-4-2-3-1-éig, miközben még olyan abszurd taktikai séma is hódított, sőt, hódít, mint a Carlos Alberto Parreira által propagált 1-4-6-0.

Wilson könyve lélegzetelállító idő- és térbeli utazás, az 1863-as, yorkshire-i Harrow Schooltól a századelő pesti és bécsi kávéházain, a La Plata torkolatvidékén, a riói favelákon át Milanellóig és a La Masiáig. És bármerre is járunk, mindenütt honfitársaink köszönnek ránk! A harmincas évek Buenos Airesében bizonyos Emerico Hirschl, aki 1900-ben (ugyanabban az évben, amikor Guttmann Béla) Hirschl Imre néven látta meg a napvilágot. Hirschl élettörténete kinyomozhatatlan, önmagáról azt állította, hogy 1929-ben a Ferencvárossal érkezett Montevideóba, s részese volt a történelmi meccsnek, amelyen a Fradi 3-2-re legyőzte az 1924-es és az 1928-as olimpia bajnokát, Uruguayt, amely egy évvel később a sportág első világbajnoka lesz. Ez azonban nem igaz, mert azon a bizonyos mérkőzésen így állt fel a Fradi: Amsel – Hungler II., Papp – Furmann, Bukovi, Obitz – Rázsó, Takács II., Turai, Toldi, Kohut. Hirschl viszont masszőrként (!) csatlakozott a csodacsapathoz, majd átugrott a La Plata túlsó partjára, s ott hatalmas karriert futott be edzőként, a mai napig az argentin futball egyik szülőatyjaként emlegetik.

A pesti kávéházak szelleme

És Kürschner Izidor? Ő meg a játék brazil verziójának, a „jogo bonitónak” a megteremtője. Annyira tisztelték, hogy Kürschner Dorinak becézték, és még szobrot is kapott. Az 1937-ben a riói Flamengóhoz szerződtetett Kürschner mellbedobással előzte meg az 1957-ben, a Honvéd legendás túrája tagjaként (mit tagjaként: ő volt Puskásék edzője!) Dél-Amerikába vetődő Guttmann Bélát. Guttmann ott ragadt, a Sao Paulo csapatát edzette, s mellékesen feltalálta a 4-2-4-et.

Aztán jött Sebes Gusztáv, illetve előtte Bukovi Márton az MTK-nál, és megalkották a hátravont középcsatár szerepkörét. Ki volt a prototípus?! Hidegkuti Nándor, vágjuk rá. De nem, Hidegkuti jobbszélső volt eredetileg Bukovinál. Bizony, Palotás Péter! Még az 1952-es helsinki olimpia döntőjében is!

És így folytatódik a kalandozás Futbóliában, Jonathan Wilson idegenvezetésével, a remek fordítói kvartett (Hegedűs Henrik, Lukács Dániel, Mártha Bence és Nagy Ádám) avatott tolmácsolásában. 608 oldalon keresztül. Amelyből csak a bibliográfia nyolc oldalt tesz ki

Mármost, Jonathan Wilson kedden eljött közénk, a józsefvárosi Grundon találkozott olvasóival, s az érdeklődőkkel, voltak vagy kétszázan, ami hihetetlen szám, ha nem Győzike vagy Berki Krisztián dedikál. (A mester dedikált is.) És volt egy másfél órás kötetlen beszélgetése is a féltucatnyi újságíróval.

A sunderlandi születésű Wilson természetesen megy a brazíliai világbajnokságra, onnan tudósítja lapját, a Guardiant. „Nincsen kimondott favoritom, de nehezen tudom elképzelni, hogy ne a Brazília, Spanyolország, Németország, Argentína négyesből kerüljön ki a majdani aranyérmes” – kockáztatta meg a jóslatot, nem túlzottan nagy rizikót vállalva.

Az angol futball látványos hanyatlását – többek között – egy meghökkentő adattal magyarázta: „Spanyolországban 25 ezer képzett labdarúgóedző van, Angliában 2500. Azt hiszem, ez mindent megmagyaráz.”

Wilson könyvének lényege talán így foglalható össze: természetesen a nagy játékosegyéniségek színesítik a futballt, ennek a játéknak azonban a taktika a lényege, az igazán nagy csapatok – az 1954-es magyar, az 1974-es holland válogatott, az utóbbi öt év Barcelonája –  a forradalmian új taktikai sémáknak köszönhetik tartós sikerüket.

Wilson nem ígér kevesebbet, mint azt, hogy aki elolvassa a Futballforradalmak című munkát, az most már úgy fogja nézni a meccseket, hogy lát is belőlük valamit.

Másképpen: megérti egy gyönyörű játék lényegét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.