Húsz pekingi kacsa adta életét olimpikonjainkért

Letette az esküt a nankingi ifjúsági olimpiára utazó ötvenhét magyar sportoló. Tizenhat sportágban indulunk.

2014. 07. 31. 13:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Egy sportoló életében vannak kiemelkedő és csodálatos pillanatok, és annak az ötvenhét fiatalnak a mai nap is ilyen, akik kivívták a részvételt a nankingi ifjúsági olimpiára. Ezúton is szeretnék gratulálni és köszönetet mondani nektek, hiszen nem egyszerű feladatot oldottatok meg, és valóra váltották az első álmotokat. Biztos vagyok benne, hogy ezután még sok nagy álom jön majd” – fogalmazott a Larus Rendezvényközpontban megtartott ünnepségen Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, aki köszönetet mondott a felkészítő edzőknek, a szakmai műhelyeknek, ahonnan a versenyzők kikerültek, és a kormánynak is, utalva arra, hogy kiemelt ágazatként kezeli a sportot. „A magyar sportban mindig volt erő, most is van, és hiszem, hogy hittel és lelkesedéssel képesek leszünk megoldani az előttünk álló feladatokat, és sikeresek leszünk az olimpiákon,  világbajnokságokon” – tette hozzá az 1988-as szöuli ötkarikás játékok lólengőbajnoka.

Csatlakozva hozzá, Hsziao Csien, a Kínai Népköztársaság hazánkba akkreditált nagykövete méltatta a magyar sportot, megjegyezve, hogy kis országként is sportnagyhatalom vagyunk, és a hallgatóságból általános derültséget váltott ki, amikor a kínai nyelvről magyarra váltva mondta, hogy „kicsi a bors, de erős”.  Konstatálhattuk, hogy a nagykövet a sporttörténelemben is otthon van, felidézte és köszönetet mondott, hogy az 50-es években magyar segítséggel rakták le a labdarúgás alapjait, és a kínai válogatott első külföldi szakvezetője Ember József volt. Hsziao Csien hangsúlyozta, Kínának rendkívül fontos, hogy Nanking sikeresen megrendezze az ifjúsági olimpiát, sok szerencsét kívánt a magyar versenyzőknek, akik a jóvoltából a kínai gasztronómiába is betekintést nyerhettek, tudniillik a nagykövet az eskütételt követő állófogadásra húsz pekingi kacsát is hozott magával.

Az ünnepélyes fogadalomtétel előtt az összes nankingi magyar résztvevőt egyenként mutatták be, a versenyzőket a magyar sport korábbi nagy bajnokai és jelenlegi kiválóságai kísérték fel a színpadra, többek között Kovács Antal, Kovács István, Vörös Zsuzsanna, Fábián László, Hammerl László, Klampár Tibor, Szabó Bence, Horváth Gábor, Kovács Katalin, Berki Krisztián, Gyurta Dániel, Csernoviczki Éva. A fogadalom szövegét két úszó, a négy évvel ezelőtti, szingapúri ifjúsági olimpián aranyérmes Kapás Boglárka, valamint Gyurta Dániel mondta elő. Az olimpiai bajnokok nemzeti színű zászlóját az egyik nankingi éremesélyes, Halász Bence kalapácsvető vette át Gergely István vízilabdázótól.

Az augusztus 16-a és 28-a között Kínában megrendezendő ifjúsági ötkarikás játékokon 204 ország sportolói vesznek részt. Magyarországot 16 sportágban 26 fiú és 31 lány sportoló képviseli a 15–18 éves fiatalok világeseményén. A legnépesebb csapattal az atléták állnak rajthoz, tíz fővel. Utánuk az úszók és a kosárlabdázók következnek, egyaránt nyolc versenyzővel. Nankingban a Magyar Olimpiai Bizottság célkitűzése az, hogy csapatunk a nemzetek rangsorában kerüljön be a legjobb tízbe. Négy éve Szingapúrban a magyar küldöttség hét arany-, négy ezüst- és hat bronzéremmel a nyolcadik legeredményesebb ország lett.

 

A MAGYAR CSAPAT:

atlétika (10 fő): Halász Bence (kalapácsvetés), Schmölcz Márk Xavér (gerelyhajítás), Ferenczi Melinda (200  m), Sorok Klaudia (100m gát), Tóth Lili Anna (2000 m akadály),  Bajnok Eszter (hármasugrás), Luterán Petra (magasugrás), Kiss Réka (rúdugrás), Bácskay Zsófia Matild (kalapácsvetés), Kálmán Alexandra (diszkoszvetés)
asztalitenisz (2): Szudi Ádám, Imre Leila
cselgáncs (2): Sárecz Márton (66kg), Gercsák Szabina (63kg)
kajak-kenu (3): Mozgi Milán (K1), Koleszár Zoltán (C1), Homonnai Luca (K1)
kerékpár (4): Erdélyi Attila, Móricz Dániel, Megyaszai Lilla, Tolnai Zsanett
kosárlabda (8): Horváth Kristóf István, Kiss Attila Raul, Major Gergely, Mike János, Aho Nina Daniella, Nagy Dorottya, Simon Cintia, Tóth Tímea
ökölvívás (3): Könnyű Richárd (60 kg), Tóth Richárd (64 kg), Komor László (+91 kg)
öttusa (2): Regős Gergely, Zs. Tóth Anna
sportlövészet (1): Péni István (légpuska)
súlyemelés (1): Molnár Boglárka (+63 kg)
tenisz (3): Bondár Anna, Bíró André, Stollár Fanny
torna (2): Kardos Botond, Dévai Boglárka
triatlon (2): Lehmann Bence, Bicsák Flóra
úszás (8): Horváth Dávid (50 m, 100 m, 200 m mell), Grátz Benjámin (200 m, 400 m gyors, 200 m pillangó, 200 m vegyes), Szabó Norbert (50 m pillangó, 200 m vegyes), Kenderesi Tamás (50 m, 100 m, 200 m pillangó), Szilágyi Liliána (50 m, 100 m, 200 m pillangó), Sebestyén Dalma (50 m, 100 m, 200 m mell, 200 m pillangó, 200 m vegyes), Sztankovics Anna (50 m, 100 m, 200 m mell), Novoszáth Melinda (200 m, 400 m, 800 m gyors)
vitorlázás (2): Vadnai Jonathán, Érdi Mária
vívás (4): Esztergályos Patrik, Nagy Kinga (mindkettő párbajtőr), Pásztor Flóra (tőr), Záhonyi Petra (kard)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.