Egy hónappal tovább húzták a magyar csapatok

Bár a Loki közel volt a tűzhöz, klubjainknak végül annyi maradt, hogy nem múlták alul a tragikus 2013-at, és csak nyár végén búcsúztak Európától.

Gabay Balázs
2014. 08. 29. 11:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly júliusban öles betűkkel tudatta a világgal az egyetlen magyar sportnapilap: ennél gyengébben még soha nem szerepeltek a hazai klubcsapatok a nemzetközi kupákban. 21 napig tartott négy indulónk menetelése (július 4–25.), így a magyar bajnokság kezdetére már kizárólag az NB I-re kellett koncentrálniuk.

A Videoton a nem túl veretes kerettel bíró montenegrói Mladost Podgorica ellen zuhant ki 2-2-es összesítéssel az Európa-liga első köréből. A balkániak soha nem látott sikert ünnepeltek, ugyanis hatodik helyen végeztek hazájuk bajnokságában, és csupán azért indulhattak el az EL-ben, mert a többi csapat nem vállalta az utazást.

A Győri ETO-nál sem tartott sokáig a harmadik bajnoki cím megszerzése okán érzett mámor. A Maccabi már saját pályáján is oktatta a Pintér-csapatot, Izraelben pedig legfeljebb a gólszerzésnek örülhettek a zöld-fehérek. A sima 4-1-es BL-kudarccal a magyar bajnok hamar visszazuhant a földre.

A Debrecen az EL 2. selejtezőkörében szállt be, majd ki: a norvég Strömsgodset 5-2-es összesítéssel lépett át a Lokin.

A legtovább a Budapest Honvéd jutott a nemzetközi porondon 2013-ban. A Cselik Niksics nevű montenegrói gárda két vállra fektetése inkább egy Benny Hill-show-hoz volt hasonló. A kinti siker után a budapesti visszavágón 9-0-ra nyert a Honvéd, a találkozóról született cikkek leginkább azt találgatták, hogy milyen foglalkozás passzolna leginkább a vendégek kapusához, a kesztyűt ugyanis jobb lenne, ha maximum a bányában húzná fel legközelebb. A 45 éves magyar rekord – 13-1-es összesítésű magyar továbbjutásra bizony ennyi ideje nem volt példa – persze szépen mutatott így is. A Vojvodina ellen már nem csillogtak úgy a fiúk, oda-vissza verte a szerb csapat a vörös-feketéket.

Új év, új remények, ezzel a jelszóval eveztek ki klubcsapataink a 2014-es évben a nemzetközi vizekre. A Ferencváros és a Diósgyőr útjába is máltai riválist sodort a szél, persze 2006 óta tudjuk, hogy ez nem feltétlenül garancia a sikerre. A borsodiak odahaza megszenvedtek a Birkirkarával szemben (2-1), kint viszont söpörtek (1-4), így jöhetett a Liteksz Lovecs. Kraszimir Balakov csapata Tomiszlav Szivics diósgyőri mester szerint is nagyobb játékerőt képviselt a párharcban, ennek ellenére Bulgáriában győzni tudtak a mieink. A komoly siker után a nyíregyházi visszavágón ünnepre készültek a piros-fehér-fanatikusok, a gálából viszont majdnem temetés lett. Az 1-2-vel végül a Diósgyőr ment tovább. A végállomás Oroszországban következett, illetve a lényeges kérdések már Debrecenben eldőltek (1-5). Szivics mester a vastag zakó ellenére dicsérte játékosait, és azt mondta, jövőre már vernék a Krasznodart. Az oroszországi visszavágón már csak hármat kaptak a miskolciak, ez nem a tréner szavait támasztotta alá.

Így állunk

A Videoton, a Budapest Honvéd, a Debrecen és a Győri ETO 2013-as európai mérlege: 3 győzelem, 1 döntetlen, 6 vereség

 

A Ferencváros, a Diósgyőr, a Győri ETO és a Debrecen 2014-es európai mérlege: 7 győzelem, 3 döntetlen, 8 vereség

A Fradi hamar rövidre zárta európai turnéját. A Sliema Wanderers ellen Máltán botrányszagú döntetlen, a Puskásban 2-1-es siker, majd utazás Rijekába. A magyar szurkolói konvojt ért atrocitások csaknem nagyobb hullámokat vertek, mint az 1-0-s vereség. A Ferencváros egyébként kapura lövés nélkül zárta ezt a mérkőzést. A visszavágón is bizonyították a horvátok, hogy minden mutatóban felülmúlják ellenfelüket (1-2), így a Fradi hamar búcsúzott az Európa-ligától.

A másik magyar zöld-fehér-alakulat sajnos még eddig sem húzta. A Győr – immár Horváth Ferenc vezetésével – az ETO Parkban betlizett a hajdan nagyra nőtt Göteborggal szemben (0-2). A svédországi 1-0-s győzelem sovány vigasz lett, de legalább a becsületből megmaradt valamennyi.

Az utóbbi 10 év magyar sikercsapata, a Debreceni VSC közel került a mézesbödönhöz, de végül nem tudta visszaidézni sem a 2009-es sem a 2010-es esztendőt. Előbbit azért nem, mert a BATE Boriszov a harmadik selejtezőkör visszavágójának 94. percében megszerezte harmadik gólját, amivel gyakorlatilag okafogyottá tette a Loki hazai pályán aratott 1-0-ás sikerét, no meg az észak-ír Cliftonville elleni továbbjutást is. Ha nincs Szergej Krivec, akkor jöhetett volna a BL-selejtezők utolsó köre, ahonnan két út várt volna a hajdúságiakra. Siker esetén újra Bajnokok Ligája-főtábla, kudarc esetén pedig vigasztalódás az Európa-liga 48 legjobb csapata között. Ehelyett következett a 2008-ban már megismert Young Boys. A svájciak akkor 7-3-as összesítéssel búcsúztatták a Debrecent. Most kegyesebbek voltak, 3-1 lett a vége, nem ide. A nagyerdei visszavágót akár még be is húzhatta volna a magyar bajnok, de legfeljebb ennyi volt ebben a párharcban.

Csapataink majdnem napra pontosan egy hónappal bírták tovább a nemzetközi porondon, mint tavaly.

2015: új év, új remények. Ugyanis mint jól tudjuk, az hal meg utoljára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.