Hajsza századmásodpercek és dollárszázezrek után

Hosszú Katinka, Berlin Eb-hőse okkal utazott máris Dohába, hisz a tavalyi vk-n 365 ezer dollárt úszott össze.

Ch. Gáll András
2014. 08. 26. 14:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az atlétikától a teniszig számos sportág egész évadot átfogó versenysorozata kínál alkalmat arra, hogy a klasszis – vagy akár csak a színhelyeket és konkurenciát ügyesen megválasztó, átlag feletti – sportolók degeszre keressék magukat. Az úszás e tekintetben sokáig kivétel volt, a bajnokok számára maradt a dicsőség, és négyévente az olimpiai prémium. Az 1979-ben életre hívott és a harmadik évezredre jelentős anyagi hátországgal megtámogatott FINA-világkupa azonban meghozta az áttörést. Az úszók számára mostantól kétféle prioritás létezik: szakmai elismerés az olimpián, világbajnokságon, kontinensviadalon söpörhető be, dollárszázezrekre rúgó summa ellenben a vk-ban. Persze nincs ebben semmi megvetendő, az úszósport nemcsak vízen, hanem szárazon is tempót váltott, halmozza a rekordokat.

Az augusztus és november között, hét vagy nyolc helyszínen zajló, egyenként kétnapos viadalon évente kétmillió dollárt osztanak szét, mármint nemenként; egy-egy számban elért első hely 1500, a második 1000, a harmadik 500 dollárt fizet. Mivel a végső, összetettbeli győztes extra jutalomban részesül, itt aztán senki sem váltja aprópénzre a tehetségét. Ennek igazolására nézzük a tavalyi kereseti listát, azon belül is a dobogósokat, a nők mezőnyében: 1. Hosszú Katinka 365500 dollár, 2. Alia Atkinson (jamaikai) 136 000, 3. Mireia Belmonte (spanyol) 119 500. A férfiaknál ugyanez a lajstrom: 1. Chad le Clos (dél-afrikai) 305 500, 2. Vlagyimir Morozov (orosz) 183 000, 3. Robert Hurley (ausztrál) 103 000. Ezzel egyben a százezer dollár felett kasszírozók listáját is ismertettük. Az első és második közötti, szakadéknyi különbség mutatja, hogy érdemes az összetett elsőségre ráhajtani, amire természetesen nem az egy, hanem több számban kiugró eredményre képes úszók esélyesek.

Mint például Hosszú Katinka, aki a berlini Eb-ről is hat éremmel tért nos, nem haza, hanem Dohába, a nyitó vk-viadal helyszínére. Onnan november elejéig még Dubajba, Hongkongba, Moszkvába, Pekingbe, Tokióba és Szingapúrba vezet még az útja. Embert próbáló túra, de Katka bátran nekivághat, zsebében a tavalyi vk-sorozat és az idei berlini Eb „aranyfedezetével”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.