Hogy került az olimpiai arany Osztrics nyakába?

Az 1972-es müncheni ötkarikás játékokon csak azok kaptak érmet az eredményhirdetéskor, akik vívtak a döntőben.

Kő András
2014. 08. 21. 7:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mély csalódást okozott neki, ami az 1969-es genovai ifjúsági vívó-világbajnokság előtt történt. Első számú utazóként várta, hogy valóra válthassa álmát, és a párbajtőrverseny végén az ő tiszteletére játsszák majd el a magyar Himnuszt. Joggal volt bizakodó, hiszen a torna előtt sorban nyerte a hazai junior viadalokat. Edzéseiről naplót vezetett; a napló ma is megvan, s őrzi azt az önbizalmat, lelkesültséget, ami sokszor a sikerhez kell. Az utazó csapat összeállítását közölte a sportlap, s aztán három nappal az indulás előtt vívótársai szóltak rá: „Te miért jársz az edzésekre – kérdezték –, hiszen nem utazol a vébére.” Hivatalos közlés és magyarázat nélkül – ez volt akkor a módi! – egy évre bevonták az útlevelét. „Egy világ omlott össze bennem – mondja ma. – Nehezen tudtam feldogozni. S ez is hozzájárult később ahhoz, hogy más hazát választottam. Ha három évvel később azt mondják, nem visznek ki a müncheni olimpiára, azt mondom magamban: semmi baj, lesz egy jó nyaram végre; de az ifjúsági vébét tagadták meg ” Véleménye volt? Nem tett lakatot a szájára? Nem lelkesedett az oroszokért? A mai napig nem tudja, mi volt valójában a „bűne”.

Az 1977-es Buenos Aires-i felnőtt világbajnokságra sem vitték ki Kulcsár Győzővel együtt a bírósági tárgyalás és a pénzbüntetés után, mert előzőleg „lebuktak” a határon túl sok nyakkendőanyaggal „Hol vetkőztetett, hol öltöztetett (engedett), hol büntetett a rendszer – ahogy éppen kedve tartotta” – mondja ma. Miközben már az olimpiai bajnok párbajtőrcsapat (1972) tagja volt Osztrics, idehaza pedig veretes ellenfele mindenkinek.

Tíz évig öttusázott, de a fizikai számokban gyengének bizonyult, ezért László István, a Honvéd edzője ajánlotta neki, hogy próbáljon szerencsét a vívásban. (Nem ő volt az egyetlen, aki így futott be karriert.) Akkor ezt Osztrics nehezen akarta elfogadni, de később rájött, hogy Lászlónak mennyire igaza volt: hiszen öttusázóként is megverte a vívókat! Az 1968-as londoni ifjúsági világbajnokságra még öttusázóként került ki – a legjobb nyolcból esett ki –, de utána sportágat váltott, és a Honvéd színeiben lett 1970-ben magyar csapatbajnok. (A második csapatgyőzelem idején, 1971-ben már az OSC-t erősítette.) Frenkl Róbert, az orvosegyetemiek akkori szakosztályvezetője csábította el azzal, hogy jelentkezzen a fogorvosi egyetemre, s akkor náluk folytathatja a vívást. Nagy előtanulmányok után a második évben vették fel: húsz pont volt a maximálisan elérhető pontszám, és Osztrics 19,5 pontjával biztos befutó lett.

Nagy fordulatot jelentett az életében, hogy a müncheni olimpia évében Nemere Zoltán disszidált, és a megüresedett helyre lehetett aspirálni. Osztrics abban az évben a válogatóversenyeken a legtöbb pontszámot érte el, továbbá megnyerte egyéniben a magyar bajnokságot. (A másodikat 1976-ban.) Így került be ötödikként a csapatba Kulcsár, Fenyvesi dr., Erdős Sándor és Schmitt mellé. „Kulcsár talán a legtechnikásabb vívó volt, akit én pályafutásom alatt láttam – mondta az a hajdani párbajtőröző, aki maga is technikás vívó hírében állt. – Nemcsak elméletben és papíron tudta a technikát, hanem meg is tudta valósítani. Mindent tudott. Fenyvesi ortodox stílusban vívott, gyors volt, és fantasztikus versenyzői képességei voltak. Schmitt akkor hozta a kettős vereségeket, amikor kellett, s ez sem alábecsülendő képesség, Erdős Sanyi pedig nagyon tudatosan élte az életét, nagyon megbízható csapatember volt.”

Hogy Osztrics Istvánnak mi volt az erőssége? Ő maga így vallott erről: „A küzdőképességem! Ennek köszönhettem, hogy sok versenyt megnyertem. Beástam magam a földbe, és ilyenkor technikailag is sok mindent meg tudtam csinálni. Persze csak akkor, ha a francia mondás szerint »napja volt« az embernek. Mindenesetre, amire a nagyszüleim és a szüleim tanítottak, azt a páston és azon kívül is, sohasem tudtam feledni. Megtanultam, hogy bizonyos alapvető normák rettenetesen fontosak. Mindig kerestem az élet értelmét, és túlságosan is nagy igazságérzetem volt. Számomra a bal kéz használata a páston elképzelhetetlen volt! Nem tudtam volna aludni, ha egy földszúrással nyerek meg egy csörtét, illetve nem mondom be, ami megesett.”

Kulcsár, Nemere és Osztrics mestere az OSC-ben a legendás Vass Imre volt. A mester titkáról beszélgetőtársam így vallott: „Ő is hitt magában. Elhitte, hogy nincs nála jobb edző. És a visszajelzések is őt igazolták: a tanítványok hozták az eredményeket. Óriási megtiszteltetés volt, hogy a tanítványa lehetett valaki. Amit mondott, az szentírás volt! Én is elhittem, hogy a világ legjobb mesterének a kezében vagyok, s ez óriási bázis volt.”

A magyar bajnokságokra terelődött a szó. Annak idején vérre menő, izgalmas, fordulatos egyéni és csapatversenyeken dőlt el az aranyérmek sorsa. „Nagy rangnak számított, ha valaki magyar bajnokságot tudott nyerni – állította Osztrics –, hiszen általában a válogatott keret tagjai vívtak a nyolcas döntőben körmérkőzéseket egymással. Gyakorlatilag világszínvonalú volt a hazai finálé – esetleg még bekerült az öttusázó Balczó vagy Török Feri –, s ennek megfelelően a vetélkedés is presztízsharcnak számított.”

A müncheni olimpián első alkalommal esett meg, hogy csak azok kaptak érmet az eredményhirdetéskor, akik a döntőben vívtak, tehát csak négy versenyző. Mivel Osztrics a fináléban nem lépett pástra, és az ötödik párbajtőröző volt, ezért neki a helyszínen nem adták át a jutalmát. (Csak némi késéssel vehette át ő is, az olimpia után.) A jól ismert felvételen azonban Osztrics (nyitóképünkön középen) nyakában is ott lóg az aranyérem. Az történt, hogy a fiúk felvitték őt is a dobogóra, és Kulcsár Győző levette a nyakából a saját aranyérmét és Osztrics nyakába akasztotta

Végezetül: Osztrics István ma Gerstettenben él, elismert fogorvos, aki néha-néha ellátogat Budapestre is egy jóízű teára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.