Hosszú Katinka: Nagy kihívás volt, sokat tanultam

Roppant sikeres Európa-bajnokságra és ifjúsági olimpiára tekintettek vissza a MÚSZ keddi sajtótájékoztatóján.

Ch. Gáll András
2014. 08. 26. 13:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alighogy hazatért a nemzetek éremversenyében harmadik helyen (5 arany, 5 ezüst, 6 bronz) végzett magyar úszóválogatott a berlini Európa-bajnokságról, a szövetség sajtótájékoztatón értékelte a sikereket, és már szó esett a szeptember 5. és 7. között esedékes balatonfüredi nyílt vízi junior-világbajnokságról is.

Kósa Lajos, a szervezőbizottság elnöke hangsúlyozta: a berlini Eb-rendezés szempontjából semmiben sem múlta felül a debrecenit vagy a budapestit. „Helyes, ha magasra tesszük a lécet” – hangsúlyozta Debrecen polgármestere. A balatonfüredi nyílt vízi junior-vb-vel kapcsolatban egyedül az időjárás kiszámíthatatlan, minden más – emberi erővel befolyásolható feltétel – gyakorlatilag készen áll. „Akik nálunk járnak, nem hiszik el, hogy ilyen körülmények között értük el az elmúlt évtizedekben világra szóló úszósikereinket; a jövőben a körülmények is felnőnek az eredmények szintjére” – állt ki az uszodaépítés programja mellett a városvezető.

Simicskó István sportért és ifjúságért felelős államtitkár történelmi párhuzammal hozakodott elő: 1757-ben Hadik András vette be huszárjaival Berlint, most az úszóink. „Épülnek sorra az uszodák országszerte, s hamarosan megint ránk irányul a sportvilág figyelme Balatonfüred kapcsán, majd 2016-ban, 2017-ben, és 2021-ben újfent, amikor ifjúsági Eb-t, vb-t, majd felnőtt-vb-t rendezünk.”

Gyárfás Tamás, a szövetség hiperaktív elnöke nem időz már a berlini érmeknél, Füredre figyel, no meg 2021-re. „Úgy próbáljuk felfogni, mintha a füredi esemény már a 2021-es vb lenne – említette az elnök. – Másfél hete lezárultak a nevezések, 29 országból jönnek az úszók. Felejthetetlen vb-re készülünk.”

Kiss László szövetségi kapitány rámutatott: az Európa-bajnokság „nagy Eb” volt. Dicsérte kollégáit, a magyar edzőket, a nemzet napszámosainak titulálva őket – tizennégyen járultak hozzá a berlini sikerekhez. Kiss László is megemlítette, hogy Debrecen mennyivel jobb rendező volt, mint Berlin. Edzői vélemények szerint túlságosan messze volt egymástól a bemelegítő- és a versenyuszoda.

Hosszú Katinka Dohából jelentkezett be

Berlini hőseink közül többen megszólaltak, ezekből a mondatokból egy csokor:

Risztov Éva: „Tizenkét éve is aranyakért mentem Berlinbe, akkor négy ezüst sikerült, most egy. Kifejezetten élveztem a csapatversenyt. A negyedik helyekkel nehezen békülök ki. Van bennünk egy érem a kazanyi vb-n is csapatban.”

Cseh László: „A német csapat nem volt csúcsformában. Az utolsó 50 méter 200 vegyesen úgy volt, hogy Deibler »meghalt« a végén. Menni kell előre, bármennyire is fáj. Ilyenkor nehezen tudom cipelni a lábaimat. A váltóban háton számítanak rám, amit annyira nem élvezek. Úgy szálltam ki a vízből a 100 méter hát után, hogy alig tudtam a lábamra állni.”

Biczó Bence: „Két éve is Európa-bajnoki ezüstérmes voltam, úgyhogy ez »stagnáló ezüstérem«. Az időmmel elégedett vagyok, ilyen rövid felkészüléssel a hátam mögött.”

Balog Gábor: „Én is éremért mentem ki, de nem mertem kimondani. Az olimpián 23 századdal estem ki a döntőből, a világbajnokságon 5 századdal – most visszaadott valamit az élet.”

Kozma Dominik (aki nézettségi és sebességi rekordot döntött): „Berlin után már nem fogom azt mondani, hogy nem hiszem el. A váltóban Balog Gabi szerint állítólag hullám repített ”

Hosszú Katinka (Dohából, a világkupa első versenyének helyszínéről): „Másfél nap alatt eléggé kipihentem magam. Hét napot át a maximumot teljesíteni nem egyszerű. Nagy kihívás volt, sokat tanultam. A végére ugyan túl sok energiám nem maradt. A vb-n nem hiszem, hogy ennyi számban elindulok. Kiderült, mi az, amit meg tudok csinálni, és mi az, amit nem. Legalább 40 perc kellene két szám között, annyi elég, ahogy a 100 méter hát előtt elég volt. A váltó és a 100 méter hát tízes volt tízes skálán, a vegyesekben rekordot akartam úszni. Sokan inkább a pihenést választották, tavaly ilyenkor többen voltak. Doha, Dubaj, Szingapúr a sorozat három állomása.

Végezetül egy jó és egy rossz hír: Füreden teljesen tiszta a víz, garantálni persze semmit sem tudnak. Ha kell, hajózási tilalmat is kérnek a verseny körzetére.

Kétmillió dollár pénzdíj

Az idei világkupa-sorozatban összesen kétmillió dollár pénzdíj forog kockán. Elindul a két legutóbbi két összetettbeli győztes Chad le Clos (dél-afrikai) és Hosszú Katinka, továbbá olyan világsztárok, mint Ashley Delaney (ausztrál) és Robert Hurley, aztán Sanja Jovanovic (horvát), Mireia Belmonte (spanyol), Gyurta Dániel, Fabio Scozzoli (olasz), Alia Atkinson (jamaikai), Inge Dekker (holland), Pawel Korzeniowski (lengyel), Roland Schoeman (dél-afrikai), George Bovell (Trinidad és Tobagó-i), Uszáma el-Mellúli (tunéziai) és Darina Zevina (ukrán).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.