Budapestre jönnek a férfitenisz trónkövetelői

Reklámkampánnyal és a jegyeladás megkezdésével megindult a visszaszámlálás november 18-áig.

Deák Zsigmond
2014. 09. 22. 14:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Tennis Classics reklámkampányának plakátjain két harcos összecsapását láthatjuk, a modern kor gladiátorait, amint a kardot teniszütőre cserélve feszülnek egymásnak. Taróczy Balázs, a hetvenes-nyolcvanas évek legsikeresebb magyar férfiteniszezője, az esemény versenyigazgatója elmagyarázta a koncepciót: „A tenisz esszenciája a küzdelem; egyenlő feltételek között, hatalmas közönség szeme láttára kell legyőznöd a másikat. A publikum tavaly nagyra értékelte az új lebonyolítást, maguk a játékosok is látható élvezettel vetik magukat a küzdelembe. A tét, a verseny, a győzelem lehetősége pedig kiváló hatással van a produktumra, s vele együtt a hangulatra.”

Trónkövetelők néven fut a kampány, melynek újdonsága az eddigiekhez képest, hogy négy olyan játékos lép pályára egymás ellen, aki a következő évek meghatározó teniszezője lehet. „Az idei év igazi áttörést hozott a profi teniszben. Az immár hosszú évek óta uralkodó szupersztárok trónja több ízben megremegett, két Grand Slam-tornát is olyanok nyertek, akik eddig a tűz közelébe sem fértek, és szinte az összes nagy tornán eljutnak a végjátékig azok, akik évekig vártak erre a lehetőségre. Raonic, Gulbis, Nisikori, Thiem vagy Cilic megnyitotta a kaput, ami hatalmas lökést adhat a fiatal generációnak” – vázolta a helyzetet Taróczy.

A hetedik Tennis Classics lebonyolítási rendje nem változik. A négy fiatal profi, a kanadai Milos Raonic, a lett Ernests Gulbis, az olasz Fabio Fognini és az osztrák Dominik Thiem két elődöntőben méri össze erejét, a győztesek a csapnak össze a Tennis Classics trófeájáért, a két vesztes pedig bemutató páros mérkőzésen a zseniális mókamesterrel, Mansour Bahramival garantálja a teniszünnepet. S hogy ki lesz a negyedik fellépő a páros mérkőzésen? Ez maradjon a szervezők meglepetése.

Lássuk, kik a Tennis Classics trónkövetelői!

Milos Raonic, a montenegrói születésű kanadai fiatalember mindent tud, amit tudni kell ahhoz, hogy tartósan az élvonal tagja lehessen. Rettegett adogatása, gyilkos tenyerese mellett olyan mentalitással rendelkezik, amely csak keveseknek adatik meg. Az idei év egyik legkiegyensúlyozottabb teljesítményét nyújtva szinte minden tornán eljut a végjátékig, a Grand Slameken és ATP 1000-es versenyeken is. Edzője, Ivan Ljubicic véleménye szerint Milos személyében a közeljövő „number one”-ját tisztelhetjük. Raonic jelenleg a világranglista hatodik helyezettje.

Ernests Gulbis sokáig elvesztegetett tehetségnek tűnt, pedig nagyszerű adottságai már évekkel ezelőtt nyilvánvalóak voltak. A remek családi háttérrel rendelkező lett fiatalembernek azonban idén végre sikerült az áttörés, hazája első top 10-es teniszezőjeként, úgy tűnik, megérett a nagy sikerre. 2014-ben már két ATP-tornagyőzelmet szerzett, megverte Berdychet, Dimitrovot, Del Potrót, a Roland Garroson pedig Federer legyőzésével jutott a legjobb négy közé. Jelenleg nincs olyan játékos a világon, aki biztonságban érezhetné magát, ha a háló másik oldalán ő áll. Hihetetlen fizikuma, jellegzetes, egyedi játéka és kiismerhetetlensége egyre nehezebben megoldható feladat a legszűkebb elit számára is.

Fabio Fognini az egyre ritkább „showman”-ek igazi mintapéldánya, aki azért nagyon vigyáz arra, hogy megtartsa az egyensúlyt a szórakoztatás és az eredményesség között. Persze a top 20-ban tartósan csak a legjobbak képesek megmaradni, Fogninit technikai képzettsége, kreativitása, de mindenekelőtt vibráló személyisége tette a pályák egyik legkedveltebb figurájává. Ahol pályára lép, egy dologban lehetünk biztosak: hogy semmiben nem lehetünk biztosak. 2013-ban zsinórban három ATP-torna döntőjébe jutott be, amelyek közül kettőt meg is nyert, és 2014-ben is büszkélkedhet ATP-trófeával. Idén Andy Murray legyőzésével a Davis-kupa elődöntőjébe repítette az olasz csapatot, amelyet néhány napja Genfben csak a Federerrel és Wawrinkával felálló svájci válogatott tudott megállítani.

Dominic Thiem Ausztria büszkesége. A reménység státust idén átlépő bécsújhelyi fiú a top 50 legfiatalabb tagjaként (a legújabb ranglistán a 36.) immár hazája első számú játékosa, akinek karrierje úgy alakul, ahogyan az a nagykönyvben meg van írva. A világ egyik legjobb juniorteniszezőjéből szisztematikus munkával vált húszéves korára a jövő nemzedékének legígéretesebb képviselőjévé. Immár nemcsak megszorítja a nála magasabban rangsorolt profikat, de mint azt Madridban az idei Australian Open bajnoka, Wawrinka legyőzésével mutatta, nem sok választja el attól, hogy csatlakozzon Raonicékhoz. Kreatív játéka üde színfolt, egykezes fonákja már most az egyik legjobb a világon, és egy kis rutin felszedésével könnyen lehet, hogy hamarosan már a Grand Slam-trófeák közvetlen közelében találkozunk vele.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.