Hosszú Katinka anyagi csődbe dönti a FINA-t

Jól kerestek klasszis úszóink a világkupa első két állomásán, szeptember végén jön a hongkongi folytatás.

Ch. Gáll András
2014. 09. 02. 9:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hosszú Katinka szokásához híven elkápráztatta az úszóvilágot: a Doha–Dubaj útvonalon „romba döntött” világrekordlistát hagyott maga mögött, hiszen a világkupa-sorozat második napjának délelőttjén már az 5. világcsúcsát érte el 100 vegyesen. Délután pedig egy újabb műfajban múlta felül eddigi önmagát: a hétfőihez újabb négy aranyat hozzátéve 8 egyéni elsőséggel zárta a dubaji viadalt, korábban hét volt az egyéni rekordja egy-egy kétnapos versenyen. „Melléktermékként” egy Európa-csúcs (plusz egy beállítás) és hét országos csúcs szerepel a Tour de Katinka szaldójában, mely összesen 19 éremmel (közte 15 arannyal) zárult a Közel-Keleten.

Katinka már délelőtt megrecsegtette a csúcslistát: akárcsak Dohában, itt is az előfutamokban döntötte meg a 100 vegyes világrekordját, először úszva az 57 másodperces álomhatáron belül (56.86). Előtte még, bemelegítés gyanánt, beállította saját Európa-csúcsát 100 háton, miután sikerült századra pontosan ugyanannyit úsznia, mint Dohában, szintén a reggeli órákban (55.38).

Délután aztán következett az újabb nagy menetelés, 400 vegyesen ezúttal nem döntött rekordot, „csupán” simán nyert, 5.6 másodperces előnnyel – így egyébként nehezebb csúcsot úszni (4:22.06-tal győzött, a dohai top idő 4:20.63 volt). Fölénye ebben a számban a legnyomasztóbb: az utolsó 18 versenyen 16-szor nyerte meg a négyszáz vegyest. Száz háton – leginkább a 400 vegyes „nyomaival” az izomrostokban – ismét picivel gyengébb idővel nyert, mint amennyit reggel jött (55.77, bár a legjobb hátasnak számító ukrán Zevinát így is másfél másodperccel verte meg).

Ezután következett a nagy fordulópont: az elmúlt időszakban 200 pillangón rendszeresen Mireia Belmonte volt a jobb, legutóbb a berlini Eb-n is, meg Dohában is. Most viszont, úgy fest, a spanyol rivális nem igazán bírta szuflával ezt a menetelést, nem tudott úgy sebességet váltani, mint korábban, amikor száz után elment Katka mellett – olyannyira nem, hogy végül a német Hentke is megelőzte, miközben Katka nagy fölénnyel (2:04.68), 1.4 másodperces előnnyel immár a 7. sikerét aratta. Más szempontból is érdekes volt egyébként ez a siker: az addigi 25 számban rendre ugyanaz nyert, aki Dohában is, ez volt az első verseny, amelyikben váltás történt az élen.

Katinka: két nap, nyolc elsőség!

Ezzel Katka egyszersmind elérkezett a saját világkuparekord megdöntésének küszöbére: korábban a kétnapos viadalokon 7 elsőség volt a maximum, amit be tudott gyűjteni (2012-ben Dohában és Dubajban), most viszont először sikerült 8 egyéni számban nyernie! Ez volt a „kárpótlás” azért, hogy akárcsak négy napja, délután már nem tudta megdönteni a világrekordját (57.75), avagy a Vasladyn is látszott, szintén hús-vér emberből van, aki picit el tud fáradni egy ilyen menetelés végére. Azért még egy bronzérmet behúzott a végére 50 pillangón, amit egy országos csúccsal tett emlékezetessé (26.14) – hogy azért ne múljon el az este sem valamiféle időbeli rekord nélkül, ugyebár.

Akárhogy is nézzük, a nyár végi termés elképesztő: Katinka 6 berlini Eb-érme (3-1-2) után 15 vk-aranyat szerzett a kétszer két nap során (plusz még egy ezüstöt és három bronzot), továbbá felállított 5 világcsúcsot, egy Európa-csúcsot (amit még egyszer beállított), és szőrmentén még jegyzett hét „sima” országos rekordot. A dubaji financiális szaldó sem rossz: 12 500 dollár a 8 aranyért és egy bronzért, plusz 20 ezer a két világrekordért, azaz mindösszesen 32 500, a dohai pénzdíj 42 500 volt, vagyis a Doha–Dubaj-etap győztesének járó bónusz nélkül is kerek 75 ezer dollárnál (16,5 millió forintnál) járt a sorozat magyar királynője.

A férfiak is kitettek magukért: az esti finálékat indító 1500-on rögtön magyar „egy-kettő” született, azaz az arany és az ezüst a mieinknek jutott, Kis Gergő győzött (akárcsak Dohában) 14:53.06-tal, Verrasztó Dávid szorongatta kicsit, de végül mögötte érkezett a falhoz, 14:54.69-cel. Dávid később 200 vegyesen is finálézott, és végül negyedik lett, egyetlen tizeddel maradva le a bronzéremről.

Gyurta Dániel a 200-as világrekordja után most „csak” simán hozta a rövidebbik számot – a cápadresszes országos csúcs (56.72) pedig továbbra is a célkeresztben marad, mivel Daninak, bár szerette volna, nem sikerült 57 másodperc alá csusszannia (57.11). Győzelme így is magabiztosnak mondható ezen a távon, hiszen 29 századdal előzte meg az olasz Fabio Scozzolit. A csúcs egyébként gyaníthatóan az első ötvenen múlt, Dani itt elég komótosan kezdett, féltávnál hatodiknak fordult, a második ötven viszont „iszonyatosra” sikeredett, a mezőnyben egyedüliként repesztett 30-on belüli időt (29.63), ami egy teljes másodperccel volt jobb Scozzoli részidejénél.

Aztán megjelent a világhálón az összetett eredménye: a hölgyeknél természetesen Katinka érdemelte ki az 50 000 dolláros főbónuszt, az uraknál a dél-afrikai Chad Le Clos lett a leghőbb pénzhalmozó, ő is megkapta az 50 000-et pluszban, a második helyezett Gyurta Daninak 35 000 dollár járt bónusz gyanánt.

A pénzlista élcsoportja Doha és Dubaj után:

Nők: 1. Hosszú Katinka 125 000 dollár, 2. Inge Dekker (holland) 47 000, 3. Alia Atkinson (jamaikai) 37 000, 12. Verrasztó Evelyn 2500

Férfiak: 1. Chad Le Clos 60 500 dollár, 2. Gyurta Dániel 51 000, 3. Thomas Fraser-Holmes (ausztrál) 41 500, 11. Kis Gergő és Verrasztó Dávid 3000-3000. (Meg kell jegyezni, hogy Gyurta csak a 100 és 200 méteres mellúszásban indult, s mind a négy alkalommal győzött.)

A világkupa-sorozat három etapjából az első ezzel véget ért, folytatás szeptember 29–30-án Hongkongban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.