Kőbe vésett tisztelet

Immár Urányi János és Fábián László nevét viseli az UTE vízitelepe.

2014. 09. 22. 15:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ez az év is jól végződik. Szépen kitoltál velem, Öcsi!” Tavaly karácsonykor már idéztük eme két mondatot  Fábiánné Rozsnyói Katalin naplójából. A bejegyzés azután készült, hogy a fáradhatatlan edzőnő férje, Fábián László, a kajak-kenu első magyar olimpiai bajnoka (Urányi Jánossal, K-2 10 000 méter, 1956) agyvérzést kapott 2011 szilveszterén.

– A lányom, Móni, elment síelni az unokánkkal, ketten voltunk otthon Öcsivel. Én a fürdőszobában gyömöszöltem a ruhát a mosógépbe, ő a konyhában szöszmötölt. Arra lettem figyelmes, hogy a kutyánk vonyít, nyüszít, először nem tudtam, mi a baja. Nyitom neki az erkélyajtót, hogy menjen ki, ehelyett a konyha felé rohan. Majd vissza hozzám, s ezt a kört szűkölve újra befutja. Akkor már gondoltam, hogy baj van. Megyek utána, s látom, hogy Öcsi fekszik a konyhakövön – emlékezett a lidérces napra Kati néni.

Fábián László túlélte a rohamot, szellemileg teljesen felépült, de nem önellátó. A szélesebb nyilvánosság előtt azóta nem is mutatkozott.

Hétfő délután azonban mindenki örömére személyesen is tiszteletét tette a névadó ünnepségen. A sportág megannyi klasszisával együtt. A teljesség igénye nélkül az eseményen megjelent Pfeffer Anna, aki Rozsnyói Katalinnal ezüstérmet nyert az 1968-as mexikói olimpián K-2 500 méteren, a kilencszeres világbajnok kenus, Wichmann Tamás, az olimpiai ezüstérmes Rajna András, a kétszeres olimpiai bajnok Gyulay Zsolt, a háromszor győztes Storcz Botond, az ugyancsak ötkarikás ezüstérmes Szabó Szilvia és Bóta Kinga, s a sort még folytathatnánk a sportág mostani hírességeivel.

Storcz Botond, a felnőtt válogatott szövetségi edzője Szabó Bencével, a MOB főtitkárával (egyben korábbi UTE-sportolóval) egyetemben köszöntőbeszédet is mondott. Felelevenítette, neki igazán nem volt nehéz magába szívni azt a szellemiséget, amit Fábián László teremtett meg a vízitelepen, hiszen alig néhány száz méterre lakott onnan, s nap mint nap találkozott a kajak-kenu első magyar olimpiai bajnokával.

Az ünnepelt azzal viszonozta a kedves szavakat, hogy Storcz Botond volt a legjobb tanítványa. Érdeklődött, mesélt a többi tanítványáról is, szellemi frissességéről akkor győződhettünk meg igazán, amikor tréfálkozott. „Négy éve nem fogtam tollat a kezembe, miért akartok aláírást tőlem?” – bökte oda a „rajongóknak”. Természetesen egykori társáról is kérdezték, akire így emlékezett:

– Először 1950-ben láttam, akkor én még nem is kajakoztam. Az volt az első benyomásom, milyen idős. Mégis nagyon jól megértettük egymást. Ő harminckettő, én csupán húszéves voltam, amikor győztünk Melbourne-ben. Negyvenéves sem volt, amikor 1964-ben meghalt, s én még mindig itt vagyok.

Betegség ide, fáradtság oda, Kati néni mellett nem lehet megöregedni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.