Olimpiai és nem olimpiai sportcsillagok együtt

Idén először jelennek meg külön egységként a nem olimpiai sportágak képviselői a Sportcsillagok Gáláján, amelyet már a MOB is támogat s ahol a magyar sportújságírók szavazatai alapján átadják Az év sportolója-díjakat.

Deák Zsigmond
2014. 09. 30. 14:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gondoltuk volna, hogy Sörös Erika révén, aki az 1958-as kezdő voksoláson a harmadik helyen végzett a hölgyek között, az ejtőernyőzés és képviselteti magát Az év sportolója-díjazottak örökranglistáján szereplő közel harminc sportág között? Ezt csak azért említjük, mert épp idén lépnek fel először külön és „hivatalosan” a nem olimpiai sportágak (s ilyen az ejtőernyőzés is) a voksolás köré szervezett Sportcsillagok Gálája színpadára.
Ezt Pajor-Gyulai László, a Magyar Sportújságírók Szövetségének (MSÚSZ) elnöke jelentette be a tegnapi sajtótájékoztatón, hozzátéve, hogy ettől még persze a „rendes” szavazásról sincsenek s sosem voltak kitiltva az ötkarikás játékokon kívüliek, különben például sosem nyerhetett volna 2007-ben a motoros Talmácsi Gábor.

Az idén 57. alkalommal sorra kerülő patinás szavazáshoz hasonlóan a nem olimpiai sportágakban is az év legjobb férfi és női sportolójára, legjobb csapatára, szövetségi kapitányára és edzőjére lehet voksolni. Annyi a különbség, hogy itt nem a sportújságírók adják le voksaikat, hanem az interneten, a Sportolanemzet.hu honlapon lehet rájuk szavazni. Leyrer Richárd, a MOB alelnöke, a nem olimpiai sportágak tagozatának vezetője azt mondta, a gálán való megjelenés nagy elismerés annak a 70 ezer versenyzőnek, aki 44 szövetségben és 1350 klubban sportol. „Ha nem tudunk átjutni az ismertség falán, akkor sokkal nehezebb számunkra életben maradni vagy szponzorokat találni” – jelentette ki.

A hazai sportot irányító MOB idén felismerte a gála jelentőségét s anyagilag is mellé állt, Borkai Zsolt, a szervezet első embere így fogalmazott: „A Magyar Olimpiai Bizottsághoz tartozik pár éve a sport minden területe. A nem olimpiai sportágakat űző sportemberek is megérdemlik, hogy bevegyük őket a körbe és őket is külön köszöntsük.” Szabó Bence, a MOB főtitkára bejelentette, hogy a MOB egy különdíjat is átad Az év legjobb edzőjének, akit objektív mérőszámok szerint választanak ki.

Az év sportolója szavazás első, 1958-as „évfolyamában” Roland Garros-győzelme és wimbledoni elődöntője a hölgyeknél Körmöczy Zsuzsát juttatta az élre, a férfiaknál pedig Polyák Imre diadalmaskodott azzal, hogy megnyerte a budapesti birkózó-vb-t a margitszigeti teniszstadion salakjára fektetett szőnyegen. A vízilabda-válogatott szintén a Margitszigeten, a Hajós Alfréd uszodában lett veretlenül Európa-bajnok, amivel a legjobb csapat címét szerezte meg. A különböző teljesítményeket nem könnyű összehasonlítani, de mondhatjuk, hogy idén a nőknél Hosszú Katinka úszó és Kozák Danuta kajakozó csatázhat, a férfiaknál pedig meglátjuk, mennyire számít, hogy Bácsi Péter nem olimpiai súlycsoportban birkózta ki vb- és Eb-aranyát. Hasonló a helyzete a Majthényi Szabolcs, Domonkos András repülő hollandi egységnek, amely 10. vb-címét szerezte idén egy ötkarikás sportág (vitorlázás) nem ötkarikás szakágában.

A Sportcsillagok Gálájára (amelyet a közszolgálati televízió élőben közvetít) december 18-án kerül sor a SYMA Csarnokban, azért nem a szokásos 19-én, a MOB „születésnapján”, mert akkor zajlanak a magyar–horvát közös rendezésű női kézilabda-Európa-bajnokság elődöntői. A remények szerint hazai érdekeltséggel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.