Több lehetne a vízilabda egy balkáni játéknál

Faragó Tamás, a magyar és a nemzetközi vízilabda olimpiai, világ- és Európa-bajnok legendája a Sport TV Mai helyzet című műsorában beszélt a sportágat érintő reformokról. Ő a labda és a pálya mérete, illetve a nevezett játékosok száma mellett a versenynaptáron is változtatna.

Deák Zsigmond
2014. 09. 26. 9:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint két évtizede küzd már Faragó Tamás is azért, hogy változtassanak a vízilabda szabályain, s most örül, hogy elindult valami. Úgy érzi, ha a képernyőn keresztül nem jön át, milyen érdekes sport a vízilabda, ott valami nem stimmel. Szerinte több akcióra és sztárokra van szükség. A „vizes” sportok nemzetközi szövetségének (FINA) mostani reformjai egyelőre a 2015-ös és 2016-os vízilabda-világliga-sorozatot, illetve a 2016-os ifjúsági világversenyeket érintik. Az egyik változás, hogy a férfiak is kisebb labdával játszanak. „Az a labdaméret, amivel játszanak a felnőttek, hihetetlen ügyességet, testi adottságot igényel, amelyre mondhatni a vízilabdázók 15-20 százaléka alkalmas, 80-85 százaléka nem” – árulta el, hozzátéve, a változás azért üdvözítő, mert így fordul az arány, többen tudják magabiztosan játszani a játékot.

A medenceméret csökkentésével további több ezer uszodában lehet majd űzni a sportágat. „Nem az a fontos, hogy húszan szerepeljenek, hanem, hogy az első hat-hét többet játsszon, a néző minél többet lássa őket” – mondta Faragó arról, hogy a mérkőzésekre 13 helyett 11 nevezhető. Úgy véli, ezzel kiszorulnak az ütőemberek a csapatokból, és ez is segíti azt a folyamatot, hogy igazi sztárok szülessenek.

Montréal olimpiai bajnoka szerint az európai szövetségben még most is ellenállás van a szabályváltoztatásokat illetően. „A LEN  mint európai hatalom nem akart változást. Ezek az emberek elsősorban arra törekszenek, hogy ott maradjanak, igazából ez a stagnálás az ő pozíciójukat biztosítja. Eközben a világon mások úgy gondolták, hogy lehetne ebből egy jó játékot, egy világjátékot csinálni. A FINA csak hozott egy döntést, amin Európában mindenki meglepődött. A FINA, , illetve az amerikai kontinens és Ausztrália meghatározó lehet abban, hogy a teszt után véglegesek legyenek ezek a módosítások. A balkáni játékból lehetne csinálni valami sokkal többet. Nem akarom a saját sportágamat degradálni, de az, hogy szerbek, a horvátok, a magyarok, a montenegróiak küzdenek az első helyért, az a világ sportját tekintve nagyon partikuláris” – tudtuk meg Faragótól. Szerinte a győztesek nagyvonalúságára is szükség van ilyen esetekben, bár nem gondolná, hogy az erőviszonyokat jelentősen átírja pár szabályváltozás.

Faragó Tamás szerint a versenynaptáron is módosítani szükséges. „A hazai bajnoki mérkőzéseket nyáron, áprilistól októberig kellene játszani, a világeseményeket az olimpia kivételével mind novemberben lehetne rendezni. Így a vízilabda visszanyerné szezonális jellegét, a tévécsatornák minden nap tudnák közvetíteni, mikor nincs foci, kosárlabda vagy kézilabda” – vallja a kiváló a szakember.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.