Új Puskás: csak futballaréna – S mi lesz az olimpiával?

A futópálya hiánya bizonytalanságot jelent a 2024-es ötkarikás pályázatnál.

2014. 09. 25. 3:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tudomásunk szerint – éppen az esetleges olimpiai pályázatra tekintettel – a tervezés fázisában felmerült annak a lehetősége, hogy valamiképpen a futókört is „belepréselik” az új stadionba. Oly módon, hogy a küzdőtér süllyeszthető lett volna, így labdarúgó-mérkőzéseken a rekortán helyére széksorok kerülhetnének. Bár a modern építészetben alkalmaztak már ennél cifrább megoldást is, könnyen belátható, ennek a kivitelezése alaposan megemelné a költségeket.

Joggal vetődik fel a kérdés: van-e egyáltalán szükség atlétikai pályára? 2014-ben roppant egyszerű a válasz: nincs.

Az ötvenes években atlétikai versenyekre is rendre megtelt a Népstadion, ám az Iharos, Rózsavölgyi fémjelezte korosztály letűnése után csökkent ez irányú jelentősége. 1966-ban és 1998-ban itt rendezték az atlétikai Európa-bajnokságot, a hetvenes-nyolcvanas években a Magyar Nagydíj – amelynek csúcsát talán 1985-ben Carl Lewis és Edvin Moses vendégszereplése jelentette – is jelentős tömeget vonzott, de az 1998-as Eb óta az atlétika csak alkalmi vendég a stadionban.

A 2011-ben életre hívott Gyulai István-emlékversenyeken csupán 2012-ben regisztráltak tízezerre rúgó nézőszámot, de akkor is csak azért, mert az eseményt remek érzékkel összekötötték a londoni olimpiáról hazaérkező hősök ünneplésével; 2011-ben például hiába állt rajthoz, sőt repesztett 9,86 másodpercet száz méteren Asafa Powell, úgy ötezren lézengtek a tribünön.

Három évtizedenként kontinensviadal, a 21. században egyszer talán világbajnokság is – nagyjából ennyi az atlétika stadionigénye Magyarországon. Telt házas labdarúgó-mérkőzést ellenben évente akár ötöt-tízet is rendezhetnek az arénában. A futókör növeli a költségeket, hiszen nagyobb a külső kerület, rontja az akusztikai hatást – a kérdés ezzel nagyjából el is dönthető.

Mint ahogy el is döntötték e nyáron. Csakhogy az elmúlt hetek fejleménye, miszerint Budapest komolyan fontolóra vette a 2024-es olimpia megrendezésére irányuló pályázat benyújtását. Márpedig az ötkarikás játékoknak az olimpiai stadion a központi létesítménye. Budapesten aligha építenének újabb százmilliárd forintért még egy arénát, elméletileg a Puskás terveinek átalakítása merülhet fel.

– A Puskás Ferenc Stadion újjáépítése az elfogadott tervek szerint halad – a Nemzeti Sportközpontok az érdeklődésünkre csupán ezt a szikár mondatot közölte. Tehát nem lesz futópálya, pontosabban a küzdőtér körül nem, mert egyedi megoldásként a stadion legfelső szintjén 800 méter hosszú, kivilágítható, körpanorámás futópálya létesül majd, ahol azonban legfeljebb amatőr versenyeket és edzést lehet tartani.

S hogy akkor mi lesz az olimpiai jelentkezéssel?

– Korai lenne annyira előre szaladni, hogy hol és milyen lesz az olimpiai stadion. Egyelőre a nevezés feltételeit kell pontosítani. A Magyar Olimpiai Bizottság különben is csupán közvetít, a játékok rendezésére Budapest kandidálna. Ám a Nemzeti Sportközpontok vezetőinél pontosabban senki sem tudhatja, milyen sportlétesítmények építése van napirenden – dobta vissza a labdát Szabó Bence MOB-főtitkár.

Maradjunk tehát a tényeknél. 2020-ban Budapesten négy Európa-bajnoki labdarúgó-mérkőzést rendeznek. Legkésőbb addigra biztosan elkészül a „futballstadion a stadionban”. A 2024-es olimpiára 2015 nyaráig kell jelentkezni. Ez az ügy még tűr halasztást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.