Vay Ádámot szerződtette egy NHL-csapat

Összejött a vb a 22 éves magyar kapusnak, a Minnesota Wild igazolta le.

Földi Bence
2016. 05. 18. 16:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A Wild megegyezett a szabadon igazolható kapussal, Vay Ádámmal” – közölte honlapján helyi idő szerint kedd délután a minnesotai csapat. Kétéves, minimálbéres szerződést kötöttek a magyar jégkorong-válogatottal az A csoportos világbajnokságon szerepelt kapussal. A Wild bármikor leküldheti a farmcsapatába, az Iowa Wildba.

Az 1994-es születésű Vay Ádám az előző szezonban a Debrecenben védett, a Mol Liga legjobb kapusa volt, így került be a válogatottba. Az A csoportos világbajnokságon három meccsen védett, több mint 91 százalékos hatékonysággal, 3,67 gólt kapva átlagban meccsenként. A Minnesota Wild honlapján megemlíti azt is, hogy korábban az El Paso Rhinosban már védett a tengerentúlon, a Western States Hockey League (WSHL) nevű, alacsonyabban rangsorolt ligában. Itt 58 meccsen 93 százalékkal védett.

A Minnesota Wild nem rossz csapat, olyannyira, hogy az idei szezonban be is jutott a rájátszásba: a Dallas Stars ejtette ki 4-2-es összesítéssel az első körben. A Minnesota Wild honlapja szerint két kanadai kapussal rendelkezik, a 26 éves Darcy Kuemperrel és a 30 éves Devan Dubnykkal.

Dubnyk – akinek 2021-ig élő szerződése van – a 30., Kuemper a 40. lett az NHL alapszakaszának kapusrangsorában. Az AHL-es farmcsapatban, az Iowa Wildban a 28 éves Leland Irving, a 27 éves Jeremy Smith és a 22 éves Steve Michalek található, utóbbinak van még esélye az NHL-ben védeni – írja az NSO. A Wild további három kapus játékjogával rendelkezik: a 19 éves finn Kaapo Kähkönenével, a 19 éves cseh Ales Stezkáéval – aki Erdély Csanád klubjában, a Sioux Falls Stampede-ben véd, nem túl jól – és a 25 éves Brody Hoffmanével, tette hozzá a portál.

Magyar születésű játékos eddig nem szerepelt az NHL-ben. Szuper Levente járt ehhez a legközelebb, ő kispadon is ült NHL-meccsen a Calgary Flamesben, de nem jutott szóhoz. Vas János (Dallas Stars) és Gröschl Tamás (Edmonton Oilers) játékjoga is elkelt már játékosbörzén, de ők sem tudták beverekedni magukat a világ legjobb bajnokságába. Volt már azonban magyar válogatott játékos az NHL-ben: a szentpétervári vb-n a játéktól visszavonult Frank Banham.

A Magyar Jégkorong Szövetség hírlevelében közölt miniinterjút Vay Ádámmal. „Még mindig nem hiszem el, ami történt” – kezdte, majd elmesélte: több csapat is kereste. A Calgary Flamesszel, a Chicago Blackhawksszal is tárgyalt. Aztán levélben jelentkezett egy ismerőse, aki csapatvezetőként dolgozott abban a táborban Vancouverben, amelyben Vay is járt annak idején; ő mondta, hogy a Minnesota is nagyon érdeklődik. Vay végül Frank Banham segítségét kérte. Már szinte aláírt a Chicagóhoz, amikor Banham azt ajánlotta neki, még várjanak. „És akkor megjött a Minnesota szerződésajánlata”, amelyet a szállodában kinyomtatott, és alá is írt.

„Egyelőre annyit tudok, hogy júliusban már ki kell mennem edzőtáborba a csapathoz, ott tartanak a fiataloknak felmérőket, edzéseket és talán mérkőzéseket is. Keményen kell tovább dolgoznom, most jön csak az igazi kihívás” – ezt már az MTI-nek mondta Frankfurtban a játékos, ahol a hazatérő válogatott átszállásra várt.

A 22 éves, 196 centis magyar kapus először a Kanada ellen 1-7-re elveszített vb-meccsen lépett a jégre, miután Hetényi Zoltán hat gólt kapott Halléktól. Vay jól állta a rohamokat meccsbe beszállva is, 12-ből 11-szer hárított. A legjobb meccse a finnek ellen 0-3-ra elveszített meccs volt, ahol 51 lövésből 48-at hárított, 97 százalékosan védett.

Ezt követően világszerte mindenütt írtak a magyar kapusról, Finnországban, Kanadában, Svédországban, Németországban, Ausztriában és Szlovákiában is. „Párbajhős”, „hőssé avanzsált”, „élete meccsét játszotta”, „Vay Ádám miatt volt emlékezetes” – harsogták a lapok.

A meccs után Rich Chernomaz szövetségi kapitány ezt mondta: „Vay, aki az előző idényben a Mol Ligában, Debrecenben védett, nagyon fiatal, 22 éves, és úgy állt be, hogy nem volt veszítenivalója. Nagyon atletikus, jól harcol, és most kifogástalan volt. Vele az élen megnehezítettük a finnek dolgát, együtt küzdöttünk.”

Kari Jalonen finn kapitány is dicsérte: „A szentpétervári csoportban ez volt az eddigi legjobb kapusteljesítmény” – ismerte el. A Nemzetközi Jégkorong-szövetség (IIHF) a védései közül hármat is betett az öt legszebb hárításról szóló videóba. Vay Ádám pedig a Jégkorongblog szerint az alábbiakat jelentette ki:

„Még sosem játszottam ilyen szintű meccseket életemben, jó érzés volt a finnek ellen pályára lépni. Az edző megtisztelt azzal, hogy Kanada ellen is betett, erre pedig nincsenek szavak. A KHL és az NHL a nagy álmom, meg nem állok, míg valamelyiket el nem érem.”

Az amerikaiak elleni meccsen is ő állt a kapuban, igaz itt már nem védett olyan sikeresen, saját bevallása szerint elfáradt. A vb utolsó két találkozóján – köztük a fehéroroszok elleni győztes meccsen is – Rajna Miklós őrizte a kaput, de a kispadon Vay foglalt helyet.

A kiesést követően hazatérő magyar jégkorong-válogatott csütörtök este 11 után 5 perckor landol Ferihegyen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.